Upgraded Dinner ja Biohacker Summit 2015

Huhhuh, taisin vähän unohtaa että ilmoitin elokuussa rupeavani kirjaamaan kerran kuussa päiväni kulun ja kertovani siitä blogissa. Muistin tämän viime viikolla ollessani matkalla Helsinkiin, jossa olin kaksipäiväisessä Biohacking Summitissa vapaaehtoistyöntekijänä. Matkapäivä oli jo liian pitkällä, joten päätin koota tällä kertaa yleisen tapahtumaraportin Biohacker Summitista ja sen etkotapahtumasta Upgraded Dinneristä – jos jotakuta kiinnostaa viljaton/paleoreissuruokailu, kurkkaa tämä kirjoitus. 😉

Homma alkoi siis keskiviikkoiltana Teurastamon Flavour Studiolla järjestetyllä Upgraded Dinnerillä, joka oli kyllä hieno kokemus. Menu oli pääasiassa villiruokakokki Sami Tallbergin suunnittelema jälkiruokia lukuunottamatta. Illan kattaus oli seuraavanlainen:

Birch sap, rhodiola, bilberries
Raw salad with seaweed and apples
Sea pike with ceps, polipody and nettles
Wild mushrooms and spinach
Wild herb and licorice salad
Chiapudding with lingonberries and bee pollen
Raw white criollo chocolate
Medicinal mushroom tea

Vapaasti käännettynä:

Alkudrinkki koivunmahlasta ruusujuurella ja mustikoilla
Raakasalaatti merilevällä ja omenoilla
Merihaukea herkkutattipyreellä, kallioimarteella ja nokkosella
Metsäsieniä ja pinaattia

Villiyrttisalaatti lakritsilla
Chiavanukas puolukoilla ja mehiläisen siitepölyllä
Raakasuklaata white criollo-kaakaopavuista
Lääkinnällisiä sienitee



Illan raaka-aineita

Tilaisuuteen osallistui noin 60 henkeä vieraat ja vapaaehtoistyöntekijät mukaan lukien. Osallistujat jaettiin viiteen eri työpisteeseen, ja minä päädyin auttamaan jälkiruokapisteen puuhasteluissa. Raakasuklaan teko on minulle tuttua, ja omatekoista raakasuklaata löytyy jääkaapista lähes tulkoon aina. Nyt raakasuklaa vietiin kuitenkin ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan vetämänä seuraavalle tasolle. Ryhmä vapaaehtoisia oli käynyt aiemmin päivällä poimimassa luonnosta sopivia raaka-aineita, ja suklaanvalmistus aloitettiin liottamalla hienonnettua reishiä (sieni), himalajanpalsamin kukkia, väinönputken siemeniä ja inkiväärin juurta sulassa kaakaovoissa. Homman ideana oli saada kasvien hyödylliset, rasvaliukoiset ravinteet irtoamaan kaakaovoihin ja siten herkuttelijoiden hyödynnettäväksi. Sattumat siivilöitiin kaakaovoista pois ennen muiden aineiden lisäämistä. Kaakaovoin sekaan jauhettiin kuivattuja mulperimarjoja ja white criollo-kaakaopapuja. White criollot ovat hyvin harvinaista ja erittäin laadukasta kaakaopapusorttia, jolla on vaalea sisus. Ai että ne olivat kyllä ihania! Olisin napostellut niitä vaikka kuinka paljon. Suklaan maustamiseen käytettiin vielä raakakaakaojauhetta ja käsittelemätöntä hunajaa. Siinä kohdassa suklaasta tuli valitettavasti liian makeaa minun makuuni. Itse en tosiaan ole suuri makean ystävä, ja parasta itse tehdyssä suklaassa on mielestäni juuri se, että sen makeuden saa itse säätää. Nyt mulperimarjat ja etenkin hunaja toivat makeutta niin paljon, että suklaa ja ne ihanat kaakaopavut eivät enää päässeet oikeuksiinsa. Mutta kukin tyylillään. Itse ajattelin nyt ainakin koiraa kotona tuota mausteiden luottamista rasvassa, ja myös aineiden silottamista blenderisså – yleensä suklaani ovat hyvin runsassattumaisia. 😉 Mitään ”outoa” yrtti- tai sienimakua tässä suklaassa ei siis ollut. Chiavanukkaatkin ovat itselleni tuttuja, ja kun sekoitetaan kookosta ja marjoja, niin ei voi epäonnistua. Laseihin kasattiin kerroksittain mantelia, puolukoita, saksanpähkinöitä, vaniljalla maistettua chia-kookosvanukasta ja tyrnikastiketta. Hyvähän siitä tuli. 😉


Kaakaovoissa likosi mm. reishiä, himalajanpalsamia ja väinönputken siemeniä



Chiavanukkaat kasattiin kerroksittain

Vapaaehtoisillekin tarjoutui mahdollisuus päästä maistelemaan ylijääneitä annoksia. Sinappisella vinegretellä maustettu, merilevällä ja siemenillä buustattu omena-lehtikaalisalaatti oli herkullista. Pääruokana ollut paistettu hauki muutti käsitykseni hauesta täysin. Se oli gheessä paistettuna ja herkkutattimoussen kanssa suorastaan taivaallista! Niksi hauen koostumuksen parantamiseen ja maun korostamiseen oli kokin mukaan liottaa annospaloja 10 % suolavedessä kymmenisen minuuttia – tätä pitää kokeilla! Myös uppopaistetut nokkoset olivat hauska tuttavuus, niitäkin voisi koittaa valmistaa itse – pitäisi vaan löytää hyvä paikka keräämiseen, ihan keskustasta en viitsisi kerätä. Lisukkeena oli myös villiyrttisalaattikvinoaa. En ole innostunut kvinoasta sen sisältämien antiravinteiden, kuten saponiinien, takia, mitta nyt niitä poistettiin liottamalla. Enpä lämmennyt kvinoalle erikoisemmin vieläkään, villiyrtit olivat kyllä hyviä. Tilaisuudessa tarjottiin myös Kellaripanimon inkiväärikombuchaa, mikä oli kerrassaan superhyvää. Mahtava ilta!


Lehtikaali-omensalaatti sai päälleen merilevää



Gheessä paistettu hauki herkkutattipyreellä oli ehkä parasta syömääni kalaa ikinä….



Kanttarelleja ja pinaattia


Rapeita, uppopaistettuja(?) nokkosia söisin vaikka useamminkin!

Yöksi päädyin ystävän luokse. Aamuherätys oli 6.10, joka on minulle kyllä turhan aikaisin – etenkin kun edellisen päivän työvuoro Upgraded Dinnerillä oli päättynyt vasta klo 23 aikoihin, eli nukkumaan pääsin vasta puolen yön kieppeillä. Kilpirauhasen vajaatoiminta on korostanut unentarvettani, ja olenkin huomannut että työkykyni ja arjen mukavuuden ylläpitämiseksi trvitsen vähintään kahdeksan tunnin yöunet. Noh, yksi poikkeuspäivä silloin tällöin menee, etenkin kun on näin mielenkiintoista hommaa. Pikainen perusehostus naamalle ja kananmunia kitaan, sitten bussilla Kaapelitehtaalle.
Kaapelitehtaalla tapasin ensimmäistä kertaa päivän työtiimini jäsenet. Vireystilaa ylläpitämään pääsimme onneksi aika nopeasti maistelemaan Four Sigma Foodain sieni- ja yrttijuomia. Näytteilleasettajien joukosta löytyivät myös mm. Puhdistamo ja Goodio. Goodio on helsinkiläinen herkkufirma, joka maistatti ja myi tapahtumassa käsityönä tehtyjä suklaitaan – aivan törkeän hyviä! En muista koska ”pelkkä” 71 % suklaa ilman sen kummempia mausteita olisi ollut niin hyvää. Goodion 71-prosenttinen Velvet suklaa oli kuitenkin kerrassaan taivaallista (ja addiktoivaa), siinä huomaa hyvin mitä eroa laadukkaat raaka-aineet ja käsityö voivat suklaaseen tuoda. Suklaita maistellessani ajattelin vain, että jos varallisuus sallisi, en muuta suklaata söisikään (paitsi tietty itse tehtyä)….


Goodion taivaalliset suklaat


Biohacker Summitin luentosali Kaapelitehtaalla

Tehtäväni oli tänä toisena päivänä pitää huolta tapahtuman puhujista ja siitä, että he saapuvat lavalle oikeaan aikaan. Kaikki sujui onneksi smoothisti. 🙂 Olimme kolmihenkisen tiimimme kanssa tehokkaita ja yhteistyö pelasi, Hima & Sali cateringin tarjoamasta lounaastakin sai nauttia rauhassa. Hima & Sali catering oli tapahtuman ja tavanomaisten lounasasiakkaiden ansiosta varsin ruuhkainen, mutta homma pelasi hyvin, ja minulle jäi paikasta oikein hyvä kuva. Tarjolla on päivittäin vaihtuvia annoksia, joiden perunamuussit sun muut sai kyllä vaihdettua pyydettäessä kasviksiin. Itse päädyin kuitenkin kokeilemaan wokpisteen tuotoksia, jossa pääsi itse valitsemaan mitä raaka-aineita wokkiinsa haluaa. Jokainen sai kupin, johon sai kasata haluamiaan proteiininlähteitä ja kasviksia, kuppi annettiin kokille, joka pyöritteli samaan aikaan useampaa pannua liedellä. Tarjolla oli myös viljaton pannu, jota piti vain osata pyytää kokilta. Wokkiin sai myös valita haluamansa kastikkeen suuren listan joukosta, itse päädyin kookos-chiliin. Suosittelen lähiseudulla liikkuville! Tapahtuman henkeen sopien ruoka ei ollut mitä tahansa, vaan laatuun oli kiinnitetty huomiota. Lounaan lisäksi taukotiloista löytyi hedelmiä, Cocovin erilaisia välipaloja ja Urtekramin casshew-kookoslastu-karpalomixiä – kuten yksi tapahtuman järjestäjistälin sanoi: ei mitään joka tekisi sinut sairaaksi. 😉 


Wokpisteeltä ja salaattpöydästä kasattu lounassotku (kaikki samalle lautaselle). Wokkiini valitsin mm. katkarapuja, vesikastanjaa, bambunversoja, sieniä ja paksoita. 😉



Rawa Food & Catering Finland maistatti raakakakkuja, ainakin sitruuna oli todella hyvää. 🙂

Tapahtumasta jäi kaiken kaikkiaan hyvä fiilis, vaikka työtehtävät riittivät pitämään tietty sen verran vauhdissa etten itse ehtinyt juuri seurata tapahtuman puheita. Ei sinäänsä yllättävää, ja töihin minä sinne meninkin. Sitä sun tätä mielenkiintoista tarttui kuitenkin mieleen, ja etenkin Upgraded Dinner oli oikea paikka minulle. Jään mielenkiinnolla odottamaan ensi vuoden tapahtumaa. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *