Triple créme-valkohomejuusto ja muut viikon juusto-ostokset

15juustotori

Yksi lempiasioistani Utrechtissa on Saturday marketin (Market Vredenburg) juustotarjonta. Lähellä juna-asemaa sijaitseva market Vredenburg on toiminnassa keskiviikkoisin, perjantaisin ja launtaisin, mutta sisäpiirin lähteeni kertovat että nimenomaan lauantai on se päiva jolloin torille kannattaa mennä. Silloin sieltä kannattaa lähteä hakemaan erityisesti kalaa, kasviksia ja juustoja. Tarjonta on loistava ja hinnat ovat kohtuullisia, halvempia kuin marketeissa. Juustoja on muutenkin mielestäni paras ostaa toreilta, sieltä löytyy asiantuntevimmat myyjät, jotka suosittelevat mieluusti tuotteita, auttavat asiakasta valinnoissa ja tarjoavat maistiaisia. Tänään olisi taas markkinapäivä, mutta tällä kertaa olen suuntaamassa Amsterdamiin. Viime lauantaina mukaan tarttui vaatimattomasti kuutta eri juustoa. 😉

Brugge Broodje Apero with fenugreek & mustard (220 g)
Le Délice de Bourgogne (150 g)
Le Petit Doruvael (250 g)
Morbier (150 g)
Taleggio (190 g)
Tomme de Montagne (250 g)
= 1,210 kg juustoa yhdelle ihmiselle – heh. Ja voin luvata ettei niiden syömisessä kestä kauaa. 😉

15delice4

Délice de Bourgogne
Délice de Bourgogne on ranskalainen, burgundin alueelta peräisin oleva pastöroitu lehmänvalkohomejuusto. Se on brien kaltainen, mutta kiinteämpi, keskeltä jopa hieman murenevainen. Koostumus tuo minulle mieleen hieman tunnetumman valkohomejuuston, St. Andrén, ja juusto muistuttaa paljon alkuperäsuojattua Brillat-Savarinia. Rakenteesta tulee mieleen hieman chévrekin. Juuston koostumus muuttuu kuitenkin juuston kypsyessä. Minun juustoni taisi olla vielä vähän nuorta, mutta kypsempi délice voi ruveta olemaa keskeltä jopa valuva.

15delice2

Délice on melko rasvainen, sillä sen valmistuksessa käytetään maidon lisäksi myös kermaa. Délice on siis Brillat-Savarinin tapaan ns. triple créme-juusto, eli sen kuivapainosta n. 75 % tulee rasvasta (eli juustossa sellaisenaan on karkeat 40 % rasvaa). Muita triple créme-juustoja (fromage triple créme) ovat edellä mainittujen valkohomejuustojen lisäksi mm. Explorateur, Blue Castello ja mascarpone (kertoo Wikipedia). Triple créme-juustojen valmistukseen käytetään maidon lisäksi kermaa, ja sen voi hyvin uskoa maun ja koostumuksen perusteella. Délice on ihanan kermainen ja täyteläinen, ja samalla miellyttävän hapan. Maussa on hieman voita ja metsäisyyttä. Juusto suorastaan sulaa suussa, ja tuntuu ihanan samettiselta. Ihanan ryppyisessä kuoressa on yllättävänkin paljon makua. Juuston mieto, hapan ja  herkullinen tuoksu erottuu hieman jo kelmunkin läpi. Délice de Bourgogne sopii hyvin juustotarjottimelle, herkkuhetkiin tai luksusaamiaiselle. Mansikat, rypäleet, hunaja ja saksanpähkinät voisivat olla kokeilemisen arvoisia pareja délicelle. Délice voisi mielestäni myös toimia shamppanjajuustona.

15delice1

AIEMPIA JUUSTOESITTELYJÄ
Chimay-olutjuusto
Comté
Fourme d’Ambert-sinihomejuusto
Gruyére (kts. myös Gruyérepiirakan uusinta)
Le Pavé-valkohomejuusto
Mes-juusto
Morbier-tuhkaraitajuusto
Mozzarella di Bufala
Prima Donna maturo-pitkään kypsytetty gouda
Regina Blu-sinihomejuusto
Saint Albray-valkohomejuusto
Wasabigouda
Vuohen Vuoristo-juusto

Kommentit (4)
  1. Tylsät Castellot | Pilkettä
    4.3.2015, 15:12

    […] juustoja, jotka valitsisin mieluummin: Brugge Dentelle Le Brebiou Le Délice de Bourgogne Le Pavé Metsuri PunaHeidi […]

  2. Miedot ja miellyttävät puna- ja valkohomejuustot | Pilkettä
    14.1.2014, 06:13

    […] PunaHeidi PunaHeidi on Metsurian tavoin punahomejuusto. Sen pitäisi olla Metsuria pehmeämpää ja muistuttaa ranskalaisia, pestykuorisia punahomejuustoja. PunaHeidin kannattaa antaa kypsyä kunnolla. Kypsyessään juusto muuttuu valuvaisemmaksi ja sen maku voimistuu. Minun palani oli vielä liian nuori ja siten varsin kiinteä, koostumukseltaan se oli hyvin lähellä Metsuria, mutta kuoren kuviointi sentään kertoi kyseessä olevan eri juusto. Nautin Metsuria ja PunaHeidiä eri kerroilla, ja makuja on vaikea vertailla, sillä ne olivat jokseenkin samanlaisia. Myös PunaHeidi oli mieto, hieman hapan, ja hedelmäinen. Rasvaa PunaHeidissä on 26 %. Viineistä PunaHeidin seuraksi suositellaan Sauvignon Blancia tai ihan shamppanjaa. Shamppanjan ja juustojen parittaminen voi olla hieman haastavaa, mutta onnistuessaan se on hieno makukokemus. Shamppanjajuustoiksi suositellaan myös Langresia ja ranskalaisia triplé créme-valkohomejuustoja, joista kirjoitin aiemmin Triplé creme-valkohomejuusto ja muut viikon juusto-ostokset-postauksessani. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *