THE tacopiirakka ja kotitekoinen tacomauste

Leivon makeita piirakoita varsin usein, mutta suolaisia on tullut tehtyä harvemmin. Monesti juuston mieltää olennaiseksi osaksi suolaista piirakkaa, mutta herkullinen piirakka syntyy hienosti ilman maitotuotteitakin. 🙂 Blogista löytyvät chévre-parakaalipiirakka ja kinkku-kanttarellipiirakka ansaitsevat silti tulla muistetuiksi. 😉 Tässä paleommassa piirakkaversiossa käytin munamaitoon kookosmaitoa, ja uskokaa tai älkää, mutta se ei mausteisen jauhelihan kanssa maistu piirakasta lainkaan läpi. Uskaltaa siis tarjota kookosennakkoluuloisellekin. 😉 Piirakka oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut, ja siitä syystä siitä tuleekin minulle ”the tacopiirakka”. Tämä on niin helppo ja toimiva resepti, että sitä tulee varmasti tarjotua vieraillekin. 😉

Täytteen tein jauhelihasta, ja koska olen mausteiden ystävä, päädyin tacojauhelihaan. Kaupan tacomausteiden pääraaka-aineina on monesti suola ja sokeri, ja lisäksi niihin on monesti tungettu vaikka mitä mielestäni turhaa (maltodekstriiniä, muunnettua tärkkelystä…). Niinpä teinkin itse oman seoksen. 🙂 Siitä riittää useammaksi kerraksi, ja suolaa voi lisätä maun mukaan. 😉 Aiemmin olen tilannut Iherbistä keskivertoa parempaa tacomausteseostakin, mutta jatkossa menen kyllä tällä omalla seoksella – se oli helppoa, hyvää ja ”oikean” makuista. 🙂 PS. Tacojauhelihan ystävän kannattaa tutustua myös tacogratiinin reseptiin. 😉

25tacopiirakka2

TACOMAUSTE

2 rkl paprikajauhetta
1 rkl juustokuminaa
2 rkl oreganoa
1 rkl sipulijauhetta
½ rkl valkosipulijauhetta
¼ tl cayennepippuria

Mittaa kaikki ainekset sopivan kokoiseen, puhtaaseen ja kannelliseen lasipurkkiin, ja sekoita.

25tacopiirakka3

25tacopiirakka1

TACOJAUHELIHAPIIRAKKA

Pohja:
75 g huoneenlämpöistä voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
1,5 dl kurpitsansiemenjauhoa (tai mantelijauhoa/jauhettuja auringonkukansiemeniä)
¾ dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ tl leivinjauhetta
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 liemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl tacomaustetta jauhelihaan +½ rkl munamaitoon
2 dl kookosmaitoa
3 kananmunaa
1/3 tl suolaa
Kirsikkatomaatteja

Paista jauheliha ja sipuli, mausta liemikuutiolla, tomaattipyreellä ja tacomausteella. Jätä jauheliha sivuun odottamaan ja jäähtymään hieman. Tee piirakka pohja. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 175 ⁰C asteessa noin 10 minuuttia, kunnes reunat rupeavat saamaan hieman väriä. Levitä jauheliha esipaistetulle pohjalle (aivan kaikki ei välttämättä mahdu, mutta etköhän saa sen syötyä muuten ;)). Sekoita kookosmaito, munat, loput tacomausteesta ja suola tasaiseksi. Kumoa seos jauhelihakerroksen päälle. Puolita muutama kirsikkatomaatti ja lisää ne piirakan pinnalle. Paista piirakkaa uunissa vielä noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Anna vetäytyä hieman ennen tarjoilua. Piirakka on erinomaista myös kylmänä. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *