Täytetty nieriä ja juhannus 2016

En tiedä onko kukaan vielä huomannut, mutta kaikki kesäkuun blogikirjoitukseni ovat liittyneet joko asumiseen tai jäätelöön (poislukien Resepti-ideat juhannukseen-kirjoitus). 😀 On niissä kirjoituksissa käsitelty siinä samassa vähän muutakin (kuten Ruotsin reissua H:n kanssa, kaverin valmistujaisia, ja ravintolaillallista neiti L:n kanssa), mutta asuminen ja jäätelö – tai pikemminkin ”vaihtoehtojäätelöt” ovat olleet kantavia teemoja. Nyt on kuitenkin aika tehdä katsaus tämän vuoden juhannukseen.

Olin tänä vuonna viisas juhlimisen suhteen. Siinä missä kaverit lähtivät perjantaiaamusta mökille rilluttelemaan, päätin minä viettää lepopäivän kotona ja liittyä seuraan vasta lauantaina. Voi kuinka ihanaa onkaan ehtiä olla välillä ihan vaan kotona! Luin Hesaria ja söin aamiasta kaikessa rauhassa, lenkitin koiran, kävin salilla (Fitness 24 seven on nimensä mukaisesti aina auki) ja järjestelin hieman esitystä ensi viikolla lomalta palaavalle pomolle. Illalla tein herkkuillallisen ihan vain itselleni: kokonaisena paistettu, täytetty nieriä paahdettujen maa-artisokkien, ruusukaalien ja voisulan kera. Nam! Sen jälkeen tein vielä koiraneidin kanssa pitkän iltalenkin jokirannassa. Ihanan rentouttavaa. Lauantaiaamuna sainkin sitten herätä virkeänä nestehukan ja lyhyiden yöunien sijaan, ja suuntasin hilpeällä mielellä kohti juna-asemaa ja Hankoa, josta kaverit tulivat hakemaan minut. Olen opetellut oman ajan ottamista ja lepäämistä viime vuodet, enkä voi tarpeeksi korostaa sen tärkeyttä. Elän kolmatta vuotta aineenvaihduntasotkussa kilpirauhasen vajaatoiminnan takia, ja se (muun muassa) on saanut minut huomaamaan että paljon kivaa tekemistä voi myös olla liikaa – vaikka se olisikin kuinka kivaa tahansa. Kun osaan ottaa aikaa itsellenikin saavat kaveritkin nauttia seurastani silloin kun olen parhaillani, ja pystyn nauttimaan siitä itsekin ilman että joutuisin kiristelemään hampaitani ja tsemppamaan jaksaakseni olla seurassa ja mukava. Hyvin yksinkertainen asia, jonka ymmärtäminen ei kuitenkaan ole aina niin helppoa. Tänä juhannuksena pääsin kuitenkin taputtamaan itseäni olkapäälle hyvistä valinnoista. 😉




TÄYTETTY NIERIÄ

1 kokonainen nieriä (n.
800-1000 g, pienemän kalan tapauksessa vähennä täytteiden määrää)
1 ruukku tuoretta
korianteria
1 luomusitruuna
1 valkosipulinkynsi
murskattuna
1 punainen chili
1 rkl tuoretta inkivääriä
raastettuna
Karkeaa suolaa
Mustapippuria
Huuhtele kala ja kuivaa se
talouspaperilla. Tee kalan pintaan viiltoja 45 asteen kulmassa, jotta se
maustuu paremmin. Pese sitruuna ja siivuta se poikittain. Suolaa ja pippuroi
kala sisältä ja ulkoa. Siivuta chili kiekoiksi Täytä kalan vatsa korianterilla,
sitruunaviipaleilla, valkosipulilla, chilillä ja raastetulla inkiväärillä. Voit
halutessasi vyöttää kalan kiinni paistonarulla. Nosta kala voideltuun ja/tai
leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja paista sitä uunissa 200 C asteessa
20-40 minuuttia kunnes se on kypsä. Nauti haluamiesi lisukkeiden kera.

Oma kalani oli vain vajaa
puolikiloinen, ja siihen mahtui vain noin puolet mainituista täytteistä – ohje on
siis isommalle nieriälle tai kahdelle pienemmälle. Paistoajaksi tälle kalalle
riitti myöskin se 20 minuuttia.

Koska liityin muiden mökkeilijöiden seuraan vasta myöhemmin, en osallistunut yhteisiin ruokasuunnitelmiin vaan toin omat pöperöt mukanani. Tarkoitus oli päästä helpolla, joten tein ison annoksen kaalisalaattia (muokattu avokado-varhaiskaalisalaatin ohjeesta, suosittelen lämpimästi kokeilemaan sitäkin), josta riitti sekä lounaalle ja illalliselle. Lounaalla kippasin sekaan leikkelepaketin ja illalla taas grillasin läjän broilerinsiipiä, joiden syöminen oli juuri sellaista juhannusiltaan sopivaa näpertämistä. Jos olisin ollut kotona, olisin ehdottomasti ottanut luut talteen luuliemen keittämistä varten! 😉 Koska grillissä on rajatusti tilaa ja kasviskulutukseni on melkoinen, oli kaalisalaatin tekeminen nappivalinta lisukkeeksi – se kun vain paranee jääkaapissa ollessaan. Näin muidenkin ruoat mahtuivat grilliin. 😉 


Idyllinen mökkiranta Tammisaaressa


Mökin ympäristössä kasvoi myös poikkeuksellisen paljon kauniita maariankämmeköitä

TERIYAKIKAALISALAATTI
1 pienehkö varhaiskaali
1 kesäpunasipuli varsineen
½-2 ruukku tuoretta korianteria silputtuna
½ punainen chili
Suolaa
1 limen tai ½ sitruunan mehu
Mustapippuria
2-3 rkl paahdettuja
seesaminsiemeniä
Teriyaki-kastiketta (esim. soijaton Coconut Secret Iherbistä)
Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla. Suikaloi varhaiskaali monitoimikoneella tai esimerkiksi juustohöylällä – myös veitse käy, mutta jälki on tällöin isompaa – kukin tyylillään. 😉 Pilko kesäsipuli ja hienonna chili. Sekoita kaali, sipuli, seesaminsiemenet, chili ja korianteri keskenään, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Lisää lopuksi makusi mukaan teriyaki-kastiketta (salaatti maistuu myös ilman sitä, mutta lorauta tällöin joukkoon hieman hyvää oliiviöljyä tai seesaminsiemenöljyä).


Vinkki: olen itse käyttänyt Iherbistä tilaamaani Coconut Secret Teriyaki Saucea, jossa makua tuovat soijan sijaan kookosaminot. 😉 Kyseessä voi siis olla parempi vaihtoehto niille, jotka kärsivät kilpirauhasongelmista tai autoimmuunisairauksista. Samalta merkiltä löytyy myös soijatonta ”soijakastiketta”. 😉 Alennusta Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle koodilla IRI825. 😉

Tein myös sunnuntaiaamiaisen valmiiksi kotona: pistin suureen, tiiviisti sulkeutuvaan shakeriin pari desiä marjoja, kookoslastuja, pekaanipähkinöitä ja chiansiemeniä, ja heitinpä sekaan vielä yhden maitohappobakteerikapselinsisällön. Hyvät bakteerit saivat näinollen lisääntyä marjamössössäni seuraavaan päivään ja probiooteilla buustattu marja-chiavanukas olikin mitä parhain palautteluaamiainen juhlinnan jälkeen. 😉 Sekoitin viimeistelynä joukkoon vielä mitallisen maustamatonta riisiproteiinijauhetta ruokaisuutta tuomaan. Sunnuntaina puolilta päivin minä olin kylläinen, virkeä ja hoitanut jo ison osan siivoiluista siinä missä kaksi yötä huonosti nukkuneet ja krapulaiset kaverit kömpivät aamiaispöytään. Kahvi ja viikonlopun rippeistä tekemäni Siirin juhannusspecial-pyttipannu kyllä maistuivat. 😀


Grillisiivet ja bataattia


Marja-chia-pähkinäsotku ekstra maitohappobakteereilla aamuauringossa nautittuna


Sunnuntaiaamun jämäpyttis

Juhannuspäivän kohokohta oli kuitenkin retki Hankoon. Sää oli erinomainen ja vietimme pari tuntua rannalla auringosta nauttien. Kävimme myös kahvilla ja jäätelöllä ravintola Origossa, joka tarjosi myös herkullisen näköistä saaristolaispöytää, joka jäi nyt omien grillailujen takia testaamatta. Lisäbonuksen retki sai minun silmissäni myös siitä että sain kunnian toimia kuskina (eli olla selvin päin – mutta tykkään enemmän ajamisesta kuin ryyppäämisestä ;)), ja olin vieläpä ensimmäinen jonka ko kaveri päästi autonsa rattiin. Olin ilmeisesti niin vakuuttava kuski että sain ajella vielä sunnuntaina koko matkan kotiinkin. 😉


Hangon rannalla oli kivat kelit


Origon saaristolaispöytä


Origon jätskiannos

Tack för ett trevligt veckoslut! 🙂

Aiemmat juhannuskirjoitukset:
Resepti-ideat juhannuspöytään
Kaupunkijuhannus – ankkaa, juustoja, britakakkua…
Juhannus 2014
Juhannuksen herkut


Lisää juttuja biokemistiporukassa:

Uuden vuoden paleoillallinen kavereiden kanssa
Maalaus- ja muuttohommia (ja muuttosuklaata)

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kivat juhannuseväät sinulla. 🙂 On se kyllä mukava viettää välillä laatuaikaa ihan vaan itsensä kanssa kaikessa rauhassa.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *