Talouden personal trainer – Kukkaron kuningatar-kirja

Sain Atena-kustannukselta luettavaksi hyvin mielen kiintoisen kirjauutuuden Jenni Selosmaan Kukkaron kuningattaren. Kirjasta puhutaan talouden personal trainerina, jonka avulla taloutesi muuttuu säätämisestä säästämiseksi. Kirjan kansi on kiinnostava ja siinä on hyödynnetty ikonista We can do it-naista. Lisäksi kirjaa on soviteltu fitnessbuumiin sopivaksi paikoitellen vähän huvittavastikin. Personal Trainer on personal financial trainer, ja kirja on opas sellaiselle, joka haluaa taloutensa “timmiin kuntoon” ja se sisältää “sykettä nostavia harjoituksia”. Kirjan ohjeet ovat treeniohjelma. Kirjan takakannessa lukee “Tämä kirja on kaikille, jotka pelkäävät kurkistaa pankkitilinsä saldoa, lohdutusshoppailevat luottokortilla ja odottavat palkkapäivää kuin kuuta nousevaa”.

kukkaron-kuningatarTottakai minua kiinnostaa! Rupesinhan minä vuosi sitten asuntovelalliseksi (ks. Asunto löytynyt, aineenvaihdunta hukassa ja Maalaus- ja muuttohommia (ja muuttosuklaata)) ja pyöritän tätä lainataloutta yksin. Vaikka olenkin onnistunut säästämään, onko minulla silti talouden lukutaitoa? Korko, inflaatio, riski – kyllä jokaisen asuntolainan omistajan pitäisi hallita edes nuo käsitteet. Vaikka koenkin talouteni olevan ihan hyvällä tolalla, aina voi parantaa. Säästöt tuovat vapautta. Minun kohdallani ravintolaillallinen pitkän kaavan mukaan, lomamatka silloin tällöin. Löytyisikö tästä kirjaimesta avaimet siihen miten kaiken tuon voi saada samaan aikaan?

culebra-flamenco-beachCulebran paratiisisaari Puerto Ricossa

karu-izakayaIhana maistelumenu Karu Izakayassa

Kirja on rakennettu kahteen osaan: Motivaatioon ja Treeniin. Omalla kohdallani lukeminen meinasi tyssätä nurinkurisesti Motivaatio-osaan, sillä se tuntui hieman työläältä luettavalta. Kirja on varsin perusteellinen, ja siten paikoitellen myös hieman raskas luettava etenkin jos ei ole tottunut lukemaan taloudesta. Siinä oli paljon mielenkiintoisia ajatuksia taloudesta, mutta lukisin sitä ennemmin “muuten vaan” tai mielenkiinnosta – jos olisin oikeasti epätoivoinen talouteni suhteen haluaisin jotain muuta, konkreettisempaa ja rautalangasta väännettyä. Kukkaron kuningattaren on selvästi kirjoittanut asiantuntija, joka tietää mistä puhuu. Selosmaa on varmasti yksinkertaistanut ja kansantajuistanut osaamisaluettaan lukijaa varten huomattavasti, mutta asioiden sisäistäminen vaatii kuitenkin keskittymistä ja ajatuksella lukemista. Mutta sehän on tämän kirjan tarkoituskin, opettaa taloutta niille, joilla ei ole vielä tarpeeksi tietoa ja kokemusta siitä.

https://www.youtube.com/watch?v=eUs5EmLDvqQ

Ehkä Antti Tuiskun pitäisi tutustua tähän opukseen? 😉

Kirjan Treeni-osa sisältää kahdeksan askelta taloudelliseen tasapainoon. Treeni-osakin sisälsi loppujen lopuksi melko paljon ohjeita itsetutkiskeluun ja kuluttamistottumuksien pohtimiseen konkreettisten tee näin-ohjeiden sijaan. Lukija yritetään selvästikin pohtimaan taloutta ja rahaa syvällisemmin kuin rahaa sisään-ulos. Kirjassa on paljon mielenkiintoista teoriaa rahasta ja suhtautumisesta siihen, mutta pysähdyin välillä miettimään tarvitsenko tätä tietoa saadakseni oman talouteni kuntoon? Kirja sopiikin mielestäni parhaiten niille, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita rahasta ja taloudestaan. Joku, joka ei mieti rahankäyttöään muutenkaan hetkeä pidemmälle ei välttämättä löydä tästä sitä sykkivää kiinnostusta budjetointia kohtaan. Mutta kuka tietää, voi joku kokea tämän perusteella sen valaistuksensakin – kuten kirjakin opettaa, rahapersoonallisuuksia on monia. 😉

Kirjassa sanotaankin että pelkkä rahan tienaaminen ja suuret tulot eivät auta taloudellisen hyvinvoinnin saavuttamiseen, mutta kyllä minä olisin kuitenkin kaivannut jotain selkeää vinkkiä miten rahani riittävät ongelmitta – apua, joudunkin pohtimaan asiaa itse. 😛 Vaikka kirjassa puhutaankin rahasta, sen perimmäinen tarkoitus on auttaa lukijaa hahmottamaan mitä hän elämältään haluaa. Kirjan harjoitukset on tarkoitettu tukemaan tällä matkalla, pikemminkin kuin syöttämään tee näin-ohjeita.

victorias-secret-suomiMinussa on Tarjoushaukkaa – ostin kun halvalla sain 😛

Kun kirjaan otti pohdiskelevamman asenteen, siitä tarttui mieleen paljon mielenkiintoista asiaa. Löysin itsestäni useiden eri rahapersoonallisuuksien piirteitä, ja huomasin että minussa on selkeästi Tarjoushaukkaa, siinä missä poikaystävään sopi mielestäni Imagokuluttajan kuvaus. 😉 Yleensä kaikista löytyy kuitenkin monien eri rahapersoonallisuuksien piirteitä, eikä tähän ole naistenlehtimäiseen tyyliin yhtä oikeaa vastausta. Mielenkiintoista oli luettavaa oli myös miesten ja naisten väliset erot rahan käytössä – siinä missä miesten rahankäytössä painaa keskimääräisesti enemmän hän itse, on naisilla yhteisöllisempi lähestymistapa. Kirjassa oli myös pohdintaa miten työ, raha, onnellisuus ja velka liittyvät toisiinsa. Kyllähän se kiinnostaa.

Jos kiinnostuit aiheesta, kannattaa kurkata myös Jenni Selosmaan Kukkaron kuningatar-nettisivut.

Lue myös: Saako naisella olla kunnianhimoa?

Aiempia kirja-arvosteluita:
Harhaluuloja hävittävä Aktivoi aineenvaihduntasi-kirja
Arvostelussa Lohturuokaa-kirja ja bataattimutakakkutesti
Proteiiniversio omenapiirakasta ja Hanna Skytän FuelFood
Paleokeittokirja arvostelussa – pellavansiemenlimppu ja muita testejä

Kommentit (6)
  1. Unelmahommissa-kirja saa innostumaan - Pilkettä
    24.2.2018, 10:09

    […] Joonas Laurilan Juoksijan järki pistää miettimään ongelmien mittasuhteita Talouden personal trainer – Kukkaron kuningatar-kirja […]

  2. Unelmahommissa-kirja saa innostumaan - Pilkettä
    24.2.2018, 10:09

    […] Joonas Laurilan Juoksijan järki pistää miettimään ongelmien mittasuhteita Talouden personal trainer – Kukkaron kuningatar-kirja […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *