Tacomaustettu naudanpaisti ja korianteriaioli

Lempiruoista osa pysyy läpi elämän, osaan tulee kausittaisia mielitekoja. Yksi tämän hetken mieltymyksistäni ovat paistit. Syy siihen on, että olen nyt ehkä viimeisen vuoden aikana saanut omasta mielestäni vihdoin haltuun, miten paistista saa hyvän. Miten se kannattaa kypsentää, jotta se pysyy mureana, ja miten maustaminen kannattaa hoitaa. Olen oppinut että tähänkin on useampia tapoja. Paras kypsennystapa pakastetulle paistille on mielestäni ehdottomasti routapaisti, jonka lopputulos on aina supermureaa. Tuore paisti sen sijaan ansaitsee päivän taikka parin marinoinnin tai maustekuorrutuksen, jonka jälkeen pinta ruskistetaan ja loput kypsennetään hitaasti uunissa. Tällä kertaa naudanpaisti sai peitteekseen kerroksen kotitekoista tacomaustetta. Tacomauste on hyvää ja sopii moneen, joten teen sitä yleensä reilumman satsin, jonka varastoin lasipurkkiin maustekaappiin. Tacomausteen mauille oiva kaveri on korianteri. Niinpä maustoinkin paistin kaveriksi tehdyn, aina hyvän aiolin tuoreella korianterilla. Yhdistelmä oli erinomainen, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! 🙂

tacopaisti

Tacomaustettu naudanpaisti

n. 1 kg naudan sisä- tai paahtopaisti
2-3 rkl kotitekoista tacomaustetta
1 rkl suolaa
Voita ja/tai öljyä

Sekoita suola ja tacomauste keskenään. Hiero seos lihan pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Anna lihan maustua jääkaapissa mielellään 1-2 vuorokautta. Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoanvalmistamista. Ruskista lihan pinnat pannulla ja siirrä paisti uunivuokaan. Pistä paistomittari lihaan niin että sen kärki osuu keskelle paistia, lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia uunissa 150 ⁰C asteessa kunnes se on haluamasi kypsyistä. Meillä päämääränä oli 57-58 ⁰C astetta, joka on vielä sisältä punertavaa. Kääri paisti folioon ja anna sen levätä puolisen tuntia ennen siivuttamista. Nauti korianteriaiolin ja haluamiesi kasvislisukkeiden kera.

Korianteriaioli

1 kananmunan keltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa
2-3 tl dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi
Suolaa
Mustapippuria
1,5- 2 dl mietoa oliiviöljyä
½ ruukkua tuoretta korianteria

HUOM: Kaikkien raaka-aineiden tulee olla huoneenlämöisiä.
Sekoita keltuainen, valkoviinietikka ja mausteet keskenään korianteria lukuunottamatta. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja rupea kaatamaan öljyä vähitellen, ohuena norona, sekoittaen samalla. Pidä sekoitin aluksi aivan kulhon pohjalla. Kun koostumus alkaa muistuttaa majoneesia, voit liikutella sekoitinta vapaammin. Jatka öljyn lisäämistä kunnes majoneesi on haluamasi paksuista (enemmän öljyä -> paksumpi majoneesi).Saksi korianteria hieman lyhyemmäksi ja lisää se majoneesikulhoon. Aja tasaiseksi niin että korianteri hienontuu. Voit tarjota majoneesin heti, tai antaa sen vetäytyä jääkaapissa, jolloin se vielä hieman paksuuntuu.

Lisää paistireseptejä:
Hevosen routapaisti
Paahtopaistia, punaviinikastiketta ja hasselbackan piparipunajuuria
Punaviinimarinoitu hevosenpaisti
Routapaistia, juuresmuussia ja paleobéarnaisea
Vasikan picanhapaisti yrteillä ja valkosipulilla
Yrttikuorrutettu paahtopaisti

Lisää majoneesireseptejä:
Aioli
Majoneesin perusresepti
Minttuaioli
Piparjuurimajoneesi
Rakuunamajoneesi (“paleobéarnaise”)
Savuvalkosipulimajoneesi

12paistomittari.jpgOpin muuten myös vastikään, että simppelikin paistomittari voi hajota. Kokkasin hevosenpaistia ja aluksi kaikki näytti menevän niin kuin pitikin. Lämpötila oli aluksi 10 asteen tienoilla, ja lähti nousemaan ihan nätisti. Kun aikaa oli kulunut varmaan liki 1,5 tuntia ihmettelin miten lämpötila voi edelleen olla vain 30 ⁰C astetta – lämpöä pitäisi alkaa olla jo tuplat! Tökin paistia ja se tuntui sen verran kiinteältä, että ei se varmasti 30 ⁰C voinut olla. Otin paistin uunista ja testasin paistomittarin suorituskyvyn kaatamalla kiehuvaa vettä mukiin. 100 ⁰C asteisessa vedessäkin lämpötila oli mittarin mukaan 30 ⁰C astetta. Jaaha. Onneksi heppani ei päässyt pahasti ylikypsäksi, sen verran oli mututuntumaa kauanko kilon paistilla kestää kypsyä. Olkaa siis kriittisiä paistomittareidenne kanssa ja luottakaa vaistoihinn! 😉 Nyt testissä on ensimmäistä kertaa digitaalinen paistomittari (hinta noin 20 €), joka osaisi oikein hälyttää kun lihan lämpötila saavuttaa halutun asteluvun. Pitäisi vaan opetella käyttämään kaikkia sen hienouksia! 😉

Kommentit (1)
  1. Parsakauden avaus ja vohveliaamiainen - Pilkettä
    19.2.2017, 10:24

    […] majoneeseja: Aioli (valkosipulimajoneesi, ks. uusinta, korianteriversio, minttuversio) Korianteriaioli Minttuaioli Piparjuurimajoneesi (kts. uusinta) […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *