Tacogratiini ja tuunattu raejuustolaatikko

Jauheliha on suomalaisten arkiruokaa, ja kyllä sitä kuluu meilläkin. Nopeasti syntyy erilaisia jauheliha-kasviskastikkeita, mutta tilaisuuden salliessa jauhelihasta syntyy myös herkullisia laatikko- tai vuokaruoka. Tässä esittelen nyt pari kelpo vaihtoehtoa. Raejuustolaatikko on yksi lempiruoistamme, eikä syyttä. Raejuustolaatikko on myös ensimmäinen ruoka jota poikaystäväni teki minulle suhteemme alkuikoina. Ei nyt ehkä ihan Gullichseneihin ja avokadopastaan verrattavissa oleva tarina, mutta raejuustolaatikko on HYVÄÄ. Alkuperäiseen reseptiin tulee muun muassa halloumia ja sinihomejuustoa, mutta olemme vuosien varrella todistaneet ettei se ole ihan niin justiinsa – resepteissä on usein säätämisen varaa. Raejuustolaatikkoa on helppo tuunata jääkaapin sisällön mukaan. Tällä kertaa käytimme fetaa ja laatikon kuorruttamiseen kuminajuustoa ja hyvää tuli, aiemmin postaamani resepti löytyy täältä.

raejuustolaatikko

Raejuustolaatikko 2

Kts. Raejuustolaatikko 1

400g jauhelihaa
1 liemikuutio
1 pkt pekonia
200 g (1 prk) raejuustoa
1 sipuli
1 kananmuna
2 dl kermaa
200 g fetaa tms.
Pinnalle maukasta juustoraastetta (esim. se kuminajuusto tai emmental)

Paista jauheliha, pekoni ja sipuli, murskaa liemikuutio sekaan. Sekoita joukkoon raejuusto, pilkottu feta ja lisää seos uunivuokaan. Vatkaa kerma ja kananmuna sekaisin, kaada vuokaan ja kuorruta juustoraasteella. Paista uunissa 200˚C asteessa noin puoli tuntia, kunnes juusto on saanut väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua jos suinkin maltat.

Uudempi tulokas vakioreseptirepertuaarissamme on tacogratiini. Poikaystäväni tarjosi sitä ensin ystävilleen, ja kun se oli käynyt hyvin kaupaksi, pääsin minäkin testaamaan.  (On se muuten kumma miten poikaystäväni onkin päässyt vastuuseen näistä jauhelihalaatikoist.) Kyseessä on hieman raejuustolaatikkoa ”kevyempi” versio, ainakin kasvikset (purjo ja tomaattimurska) tuovat sellaista tuntua. Itseä miellyttivät erityisesti tuorejuusto-creme fraiche- sekä purjokerrokset – olen happamien maitotuotteiden ja sipulien ystävä. Creme fraiche on aina ihana pari mausteiselle ruoalle. Tacogratiinin resepti on löydetty Erikas LCHF-blogista.

13tacogratiini1 tacogratiini

Tacogratiini

500 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 tl (kotitekoista, ks. resepti) tacomaustetta
(Suolaa)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g creme fraichea
1 purjo
2 dl juustoraastetta

Kuori ja silppua sipuli. Ruskista ja mausta jauheliha, murskattu valkosipuli ja sipuli. Lisää tomaattimurska ja keittele kasaan kymmenisen minuuttia. Kaada jauhelihaseos uunivuokaan. Sekoitakeskenään tuorejuusto ja creme fraiche, levitä seos jauhelihan päälle. Leikkaa purjo poikittain siivuiksi ja levitä siivut kermakerroksen päälle. Levitä pinnalle vielä juustoraaste ja paista uunissa 200 ⁰C asteessa 15-20 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.

Kauppojen tacomausteet ovat monesti suola-, sokeri- ja aromivahvennepommeja. Meillä oli käytössä Iherbistä hankittu suolaton Frontier Natural Products Salt Free Taco Seasoning Blend, kukin käyttää mitä haluaa. Tacomausteen voi sekoitella myös itse. Tuota mainitsemaani seosta on käytetty mm. Tacolounaassa. Alennusta Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle koodille IRI825. 😉

Muita hyviä jauhelihareseptejä:
Chili con carne
Kaalilaatikko kylkisiivuilla
Tacoateria

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    No onhan tuon raejuustolaatikon pakko olla hyvää, jos poikaystäväsi on kelpuuttanut sen ensimmäiseksi sinulle kokkaamakseen ruokalajiksi. 🙂 Mukava muutenkin saada näitä uusia jauheliharuokien ohjeita, kyseinen paketti kun löytyy monesti omastakin jääkaapista ja usein noiden reseptien suhteen tahtoo hieman "urautua" vanhoihin uomiin.

  2. 2

    sanoo

    Juu. 🙂 Itse en olisi varmaan reseptistä ikinä kiinnostunut, mutta tässä on kyllä olllut onni että miehiset mieltymykset veivät. 😉
    Miten muuten onkin että jauheliha tuntuu ajavan urautumiseen voimakkaammin kuin mikään muu raaka-aine…

  3. 3

    Strudelbaum sanoo

    Raejuustolaatikko 2 oli hämmentävän hyvä. Siinä syödessä mietin, mistä nämä maut syntyivät ja totesin, että pekonin ja juustojen myötä tulivat.
    Laitoin ihan refleksinä muutaman ripauksen suolaa, mikä oli oikeastaan ihan turhaa (siitä voisit ehkä varoittaa…). Sen verran kuitenkin kehtasin tuunata, että laitoin varmuudeksi kaksi munaa ja pippuroin hyvin lievästi.

    Mainio juttu!

  4. 4

    sanoo

    Niin, eikös olekin ihmeellistä! Pelkkien raaka-aineiden perusteella ei arvaisi mitä herkkua on luvassa. Tuskin olisin innostunut edes kokeilemaan reseptiä, mutta onneksi mies sen teki. 🙂 Tämä on kyllä yksi lempiruoistani, tuunaaminen on erittäin sallittua. 😉
    Suola on hyvä pointti. Pekonista ja juustosta sitä tulee tosiaan ihan jo itsessään ruokaan, joten niillä pärjää aika pitkälle…

  5. 5

    Strudelbaum sanoo

    Tuosta alkusoitostasi vielä – eihän tämä sinun juttusi nyt tarinana ole niin eksoottinen kuin Gullichsenin, mutta molempia ruokia syöneenä voin sanoa, että raejuustolaatikkosi pieksee avokadopastan 6-0.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *