Synttärijuhlintaa siskosten kesken: juustokakkuleivokset

Jee jee – muutama viikko sitten poikaystäväni oli käymässä luonani (kts. Tunnelmallinen tapasravintola eLe), ja nyt siskoni tuli vuorostaan visiitille! Poikaystävälläni oli synttärit juuri niillä kieppeillä, ja kuinkas ollakkaan – siskollanikin oli synttärit tällä viikolla. Jälleen saatiin siis juhlia! Poikaystävälleni tulin leiponeeksi pähkinäisen suklaaleivoksen synttärikakuksi (sydämenmuotoisen totta kai), ja siskoni kanssa herkuttelimme nyt pohjattomalla juustokakulla. Täältä ostamani pienet sydänvuoat sopivat loistavasti juuri tällaisiin pienen ihmismäärän erityisiin hetkiin. 😉

07juustokakku1Juustokakku oli meille juuri oikea valinta, sillä juustokakut (etenkin mango-juustokakku ja baileysjuustokakku) olivat pitkään minun bravuurini. Sain vääntää itse juustokakut niin omiin lakkiaisiini, kuin siskoni lakkiaisiin, eikä siitä muuten ole kauaa kun siskoni kyseli minulta vanhaa juustokakkureseptiä. Tämän kertaiset juustokakkuleivokset, olivat kuitenkin varsin erilaisia kuin ennen vanhaan tekemäni juustokakut, sillä yleensä käytin keksimurupohjaa, enkä paistanut kakkuja. Nyt tuli testattua pohjaton paistettu juustokakku. Juustokakun reunat kohoavat jonkin verran paiston aikana, mikä osoittautui pienissä vuoissa tehtyjen annoskakkujen kannalta varsin käteväksi. Keskelle jäävä kuoppa on täydellinen pesä appelsiini-marja-chiahillolle tai muille lisukkeille/koristeille! 🙂 Olen edelleenkin innoissani chiansiementen käytöstä hillon paksuntamiseen – loisto keksintö. 🙂 Chiansiemenet ovat täynnä ravinteita, eivätkä ne vaikuta hillon makuun. Voi kuullostaa erikoiselta, mutta kannattaa kokeilla! 😉
Kakusta tuli todella herkullista, olimme kumpikin aivan haltioituneita. Tätä tule varmasti tehtyä toistekin. 😉 Sisko oli kyllä samaa mieltä, hän kehui erityisesti kakun kuohkeaa koostumusta. 🙂

07juustokakku2

PAISTETUT JUUSTOKAKKULEIVOKSET
2 pientä kakkua

100 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g creme fraichea
1 iso kananmuna
½ tl aitoa vaniljajauhetta
Steviaa, erytritolia tai muuta makeutusta
Voita (suolatonta) vuokiin
Appelsiini-marja-chiahilloa  (ohje alla)

Pehmennä tuorejuusto haarukalla. Sekoita joukkoon creme fraiche ja sitten muna, makeutus ja vanilja. Lisää makeutusta oman makusi mukaan. Sekoita massa tasaiseksi. Pingota leivinpaperia vuokien pohjien peitoksi, voitele vuoat ja kaada juustomassa vuokiin (minulla kaksi halkaisijaltaan 12 cm irtopohjavuokaa).  Paista kakkuja 175 ˚C asteessa noin 45 minuuttia, kunnes kakut ovat saaneet hieman väriä. Anna kakkujen jäähtyä, koristele sitten hillolla ja nauti. Kakut säilyvät hyvin jääkaapissa, ja maistuvat herkulliselta kylmänäkin, joten voit hyvin valmistaa ne etukäteen!

Itse käytin makeutukseen kaksi annospussia Now Foodsin Better Steviaa. Yleensä käytän leivonnassa erytritolia, ja muuten nestemäistä steviaa (kts. Helppo lemon curd). Alennusta Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle koodilla IRI825. 😉

APPELSIINI-MARJA-CHIAHILLO

200 g pakastemarjoja (sekoitusta)
½ appelsiinin mehu
1 rkl chiansiemeniä
(Steviaa, erytritolia tai muuta makeutusta)

Purista appelsiinistä mehu. Lisää appelsiinimehu ja marjat (ja erytritoli, mikäli käytät sitä) kattilaan, kypsentele niitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia samalla sekoitellen. Mikäli pidät sattumaisesta hillosta, muussaa marjat kypsentelyn aikana haarukalla. Mikäli haluat tasaista hilloa, muussaa kypsät marjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimesa. Lisää sitten chiansiemenet ja jatka kypsentämistä samalla sekoittaen kunnes seos on paksuuntunut hillomaiseksi. Siirrä kattila pois liedeltä  ja anna jäähtyä. Jos käytät steviaa, lisää se hillon jäähdyttyä. Siirrä jäähtynyt seos puhtaasen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Hillo sopii myös esimerkiksi jogurtin, rahkan, uunipannarin tai kookospuuron (paleopuuro) kanssa. 😉

Hyvää syntymäpäivää, sisko! <3

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 3

    sanoo

    […] tapasravintola eLe), sitten kavereitani (kts. Gambapäivä!, sen jälkeen siskoni (kts. Synttärijuhlintaa siskosten kesken: juustokakkuleivokset, Melanzane alla parmigiana – parmesaani-munakoisovuoka ja Kivoja kahviloita Utrechtissa) ja nyt […]

  2. 11

    sanoo

    […] kokeilin paistetun juustokakun tekoa viime syksynä, jolloin tein siskoni synttäreiden kunniaksi paistettuja juustokakkuleivoksia appelsiini-marja-chiahillolla. Juustokakkuleivokset olivat pohjattomia, mutta nyt satuin bongaamaan Karppiherkkuja-blogista […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *