Syksyinen luumupiirakka (paleo)

Minä menen usein kauden raaka-aineiden mukaan, ja nyt luumut ovat kaupassa varsin edullisia. Niinpä muokkasinkin niistä aprikoosi-kookosvanukaspiirakan reseptiä hyödyntäen luumuversion kun serkkuni perheineen tuli kylään (samaa perusreseptiä tuli hyödynnettyä myös rapujuhlilla tarjotussa mausteisessa omenapiirakassa ;)). Tällä kertaa maustoin piirakkapohjaa kardemummalla. Se tuo piirakan pohjaan kivaa mausteisuutta, ja sopii luumujen ja vaniljan kaveriksi erinomaisesti. 🙂
Jännitin hieman onnistunko tekemään lapsillekin maistuvaa herkkua, mutta piirakka maistui kaiken ikäisille erinomaisesti. 🙂 Herkullinen ja lempeä piirakka onkin täydellistä syötävää nyt äkkiä kylmenneillä keleillä ja pimenneillä päivillä. 😉

16luumupiirakka1

16luumupiirakka2

LUUMU-KOOKOSVANUKASPIIRAKKA

Pohja:
¾ dl sulaa kookosöljyä tai 75 g suolatonta voita
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
Hieman jauhettua kardemummaa
½ tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
n. 300 g luumuja

Vanukas:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa
Nestemäistä (vanilja-)steviaa  maun mukaan (minulla n. 35 tippaa) (tai muuta makeutusta)

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 ˚C asteeseen. Huuhtele luumut, puolita ne, poista kivet ja viipaloi ne. Levitä hedelmät kerrokseksi esipaistetulle piirakkapohjalle. Valmista vanukas. Vispaa raaka-aineet sekaisin keskenään, lisää haluamaasi makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kaada vanukas hedelmäkerroksen päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 150 ˚C asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä veitsen keskelle vanukasta – vanukas on kypsä, mikäli veitseen ei tartu mitään. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön tai (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Joku blogia pidempään seurannut saattaa muistaakin kardemummafaniuteni, ja muut voivat kertailla kardemummakokkailujani:
Banaani-kardemummaraakasuklaa
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeessa
Pipsan kardemummalohi
Kardemummapullat
Mustikka-kardemummacurd
Mustikka-kardemummavispipuuro
Sitruunapiirakka ripauksella kardemummaa
Vohvelit ja pirteä päärynähillo kanelilla ja kardemummalla
Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassia
Ruusuinen kardemumma-kookosvanukas

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 5

    sanoo

    […] rahka!) ja sitä myötä innostunut kehittelemään kaikenlaisia maidottomia vaihtoehtoja (esim. perusmarja- tai hedelmäpiirakka maidotta). Raakakakkukokeilujen ja itse hapatetun kookosjogurtin tuoman kokemuksen myötä innostuin […]

Trackbacks

  1. […] 2 dl aquafabaa (säilöttyjen kikherneiden suolalientä) 2 dl luumuja soseutettuna (tai keitettyä luumusosetta) 1,5 tl vaniljauutetta Steviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan (1 rkl konjakkia tai brandya, ei pakollinen) Vatkaa aquafabaa kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa noin viiden minuutin ajan. Mausta ja makeuta vaahto vaniljalla, konjakilla ja steviatipoilla. Jos käytät raemaista makeutusta kuten sokeria, lisää se vähitellen pienissä erissä. Kääntele luumusose varovasti vaahdon joukkoon. Kumoa jäätelömassa pakastuksen kestävään rasiaan ja anna sen jähmettyä pakastimessa. Tarjoa sellaisenaan tai lisukkeena kakulle tai piirakalle. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *