Syksyinen luumupiirakka (paleo)

Minä menen usein kauden raaka-aineiden mukaan, ja nyt luumut ovat kaupassa varsin edullisia. Niinpä muokkasinkin niistä aprikoosi-kookosvanukaspiirakan reseptiä hyödyntäen luumuversion kun serkkuni perheineen tuli kylään (samaa perusreseptiä tuli hyödynnettyä myös rapujuhlilla tarjotussa mausteisessa omenapiirakassa ;)). Tällä kertaa maustoin piirakkapohjaa kardemummalla. Se tuo piirakan pohjaan kivaa mausteisuutta, ja sopii luumujen ja vaniljan kaveriksi erinomaisesti. 🙂
Jännitin hieman onnistunko tekemään lapsillekin maistuvaa herkkua, mutta piirakka maistui kaiken ikäisille erinomaisesti. 🙂 Herkullinen ja lempeä piirakka onkin täydellistä syötävää nyt äkkiä kylmenneillä keleillä ja pimenneillä päivillä. 😉

16luumupiirakka1

16luumupiirakka2

LUUMU-KOOKOSVANUKASPIIRAKKA

Pohja:
¾ dl sulaa kookosöljyä tai 75 g suolatonta voita
½ dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl erytritolia (tai muuta makeutusta)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta
Hieman jauhettua kardemummaa
½ tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
n. 300 g luumuja

Vanukas:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa
1 tl vaniljauutetta
Hyppysellinen suolaa
Nestemäistä (vanilja-)steviaa  maun mukaan (minulla n. 35 tippaa) (tai muuta makeutusta)

Valmista pohja. Sekoita raaka-aineet keskenään, nypi taikina tasaiseksi ja painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150 ˚C asteeseen. Huuhtele luumut, puolita ne, poista kivet ja viipaloi ne. Levitä hedelmät kerrokseksi esipaistetulle piirakkapohjalle. Valmista vanukas. Vispaa raaka-aineet sekaisin keskenään, lisää haluamaasi makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kaada vanukas hedelmäkerroksen päälle. Kypsennä piirakkaa uunissa 150 ˚C asteessa noin 40-45 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. Kypsyyden voi tarkistaa työntämällä veitsen keskelle vanukasta – vanukas on kypsä, mikäli veitseen ei tartu mitään. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön tai (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Joku blogia pidempään seurannut saattaa muistaakin kardemummafaniuteni, ja muut voivat kertailla kardemummakokkailujani:
Banaani-kardemummaraakasuklaa
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeessa
Pipsan kardemummalohi
Kardemummapullat
Mustikka-kardemummacurd
Mustikka-kardemummavispipuuro
Sitruunapiirakka ripauksella kardemummaa
Vohvelit ja pirteä päärynähillo kanelilla ja kardemummalla
Lammasta Rogan Josh ja mango-kardemummalassia
Ruusuinen kardemumma-kookosvanukas

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 5

    sanoo

    […] rahka!) ja sitä myötä innostunut kehittelemään kaikenlaisia maidottomia vaihtoehtoja (esim. perusmarja- tai hedelmäpiirakka maidotta). Raakakakkukokeilujen ja itse hapatetun kookosjogurtin tuoman kokemuksen myötä innostuin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *