Suven suloisin raparperi-inkivääribritakakku

Juhannuksen (ja miksei koko kesän) ihanin jälkiruoka on kyllä britakakku raparperi-mascarponetäytteellä. Suussa sulava mascarpone on omiaan pehmentämään hapokkaan raparperin lempeäksi ja raikkaaksi. Mascarpone on italialainen tuorejuusto. Se on maultaan ihanan kermaista, eikä siinä ole suomalaisille tutumpien, Philadelphian kaltaisten, tuorejuustojen hieman tympeää happamuutta. Mascarponea käytetään paljon italialaisessa keittiössä, kuten esimerkeiksi risotoissa ja tiramisussa. Oman kivan lisänsä herkkuun saa vielä lisäämällä raparperihillokkeeseen tuoretta inkivääriä. Idea tähän tuli itse asiassa äidiltäni, joka tekee törkeän hyvää raparperi-inkiväärihilloa – se vie muuten raikkaudessaan perinteisen mansikka-banaanitäytekakun aivan uudelle tasolle. 😉 Äitini on varsinainen inkiväärin suurkuluttaja, joten minä olen tottunut syömään sitä pienestä pitäen. Niinpä siinä missä minä jyrsisin juurta sellaisenaan, voi se olla vähän turhan tujua jollekin, joka vasta tutustuu makuun. Kannattaa siis testata maltilla mikä on se itselle sopiva määrä. 😉 Omana lisänä maustoin raparperihilloketta vielä kardemummalla, joka sopii mielestäni raparperin kanssa erinomaisesti. 🙂 Lisäksi britakakun marenkikerros tuo kakkuun ihanan kevyen tekstuurin. Pohja oli melko haurasta, joten ensi keralla saattaisin kokeilla lisätä taikinaan pikkaisen psylliumia – jos joku rohkea lukija ehtii kokeilemaan tätä ennen minua, kuulisin mielelläni kokeilun tulokset. 😉 Ihan käsiteltävissä pohja kuitenkin oli, ja kokonaisuus oli niin herkullinen, että resepti kuuluu ehdottomasti säästettävien joukkoon. Ihana, sesonkiin sopiva kakku, joka hemmottelee syöjäänsä monin tavoin. 😉

21raparperibrita3 21raparperibrita2 21raparperibrita1

Raparperi-inkivääribritakakku

Raparperihilloke:
½ l raparperia pilkottuna
1-2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
(2 vihreää kardemummankotaa tai hieman jauhetua kardemummaa)
Maun mukaan steviatippoja (esim. English Toffee) tai muuta makeutusta

Kakkupohja:
100 g suolatonta voita (huoneenlämpöistä)
1 dl erytritolia tai sokeria
2 keltuaista
½ tl vaniljauutetta
3 rkl kookosjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa esim. tavallista, manteli- tai kookosmaitoa)

Marenki:
2 valkuaista
1 dl erytritolia tai sokeria
½ tl vaniljauutetta
1 dl mantelilastuja tai kookoslastuja

Täyte:
1 annos raparperihilloketta (ohje yllä)
½ prk (125 g) mascarponea
2 dl kuohukermaa
½ tl vaniljauutetta
Steviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan

Aloita valmistamalla raparperihilloke. Murskaa kardemummankodat morttelissa ja lisää ne kattilaan raparperin ja inkiväärin kanssa. Keittele seosta miedolla lämmöllä noin 45-60 minuuttia, kunnes raparperi on hajonnut. Poista kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Kun hillo on jäähtynyt, lisää makeutusta suuhusi sopiva määrä. Kuten aiemmin mainitsin, lisään stevian mieluusti vasta kuumentamisen jälkeen, mutta jos käytät esim. sokeria tai hunajaa, voit lisätä makeutuksen jo keittelyvaiheessa. 😉
Valmista pohja. Vaahdota voi,vaniljauute ja erytritoli/sokeri. Lisää keltuaiset. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää neste ja kuivat ainekset voiseokseen pienissä erissä vuorotellen samalla sekoittaen. Levitä taikina suorakaiteen muotoon leivinpaperilla peitetylle pellille. Esipaista pohjaa 175 C asteessa 10-15 minuuttia. Valmista sillä aikaa marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää erytritoli/sokeri pienissä erissä. Lisää myös vaniljauute. Levitä marenki esipaistetulle pohjalle ja ripottele päälle kookos- tai mantelilastut. Paista pohjaa vielä noin 15 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin. Anna pohjan jäähtyä.
Kun pohja on jäähtynyt täysin, valmista täyte. Sekoita mascarpone, raparperihilloke, vaniljauute ja makeutus tasaiseksi massaksi. Vaahdota kerma ja kääntele mascarponeseos varovasti kermavaahdon joukkoon. Leikkaa esipaistettu pohja keskeltä kahtia. Siirrä toinen puolikas tarjoiluvadille (minä jätin leivinpaperin pohjan alle ja leikkasin sen vain reunoista pienemmäksi – tämä helpottaa käsittelyä).Levitä täyte pohjan päälle ja nosta toinen pohjan puolikas täytteen päälle. Koristele halutessasi ennen tarjoilua ja nauti hyvän kahvin kanssa. 😉

PS. Jos valitsee mantelilastujen sijaan kookoslastut, on kakku pähkinätön. 😉

Ks. lisää raparperireseptejä.

Muita mascarponeherkkuja:
Baileys-mascarponemousse ja marjoja
Portviinilla maustettu suklaamousse
Sitruuna-mascarponejuustokakku
Sitruunamascarponemousse ja marjoja

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Aivan loistava ohje! Minäkin rakastan inkivääriä ja kardemumma on myös kanelin ohella lempimauste.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *