Suolaiset piirakat ja smoothiekakku vapuksi
Mielestäni vappuun sopii parhaiten konstailematon ruoka, josta on helppo nauttia pitkin iltaa ja parhaimmillaan se seuraa mukaan myös vappupäivän piknikille. Suolaiset piirakat ovat tähän oivallisia, sillä ne maistuvat niin illalla kuin aamullakin! Niinpä tästä kirjoituksesta löytyykin viljaton ja gluteeniton luottopohjani suolaiseen piirakkaan, joka sopii tarvittaessa myös vähähiilihydraattista tai paleoruokavaliota noudattaville. Täytteet voi valita mielen mukaan, mutta kokemukseni mukaan kinkkupiirakka ja tacopiirakka toimivat aina, sipulipiirakka osoittautui hitiksi ja brie-parsapiirakka sopivat kevääseen. Vappujuhlan kruunaa raikas smoothiekakku!
SUOLAINEN PIIRAKKAPOHJA (viljaton, gluteeniton ja vähähiilihydraattinen)
Pohja:
75 g huoneenlämpöistä voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
1,5 dl kurpitsansiemenjauhoa (tai mantelijauhoa/jauhettuja auringonkukansiemeniä)
¾ dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia (ei pakollinen, mutta parantaa koostumusta)
½ tl leivinjauhetta
Hyppysellinen suolaa
Tee piirakkapohja. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 175 ⁰C asteessa noin 10 minuuttia, kunnes reunat rupeavat saamaan hieman väriä. Valmista täyte ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi esipaistetulle pohjalle. Kumoa munamaito täytteiden päälle. Paista piirakkaa uunissa vielä noin 30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Anna vetäytyä hieman ennen tarjoilua. Piirakka on erinomaista myös kylmänä. 😉
Täyteideat:
Brie-parsapiirakka
Tacojauhelihapiirakka (maidoton, paleo)
Perinteinen kinkkupiirakka
Yrttinen kinkkupiirakka (maidoton, paleo)
Sipulipiirakka
Juhlapöydän kruunaa raikas smoothiekakku, joka on viljaton, gluteeniton ja maidoton. 🙂