Suklainen ystävänpäiväleivos ja Pilkettä 3 vuotta!

Niin siinä kävi, että Pilkettä-blogi täytti kolme vuotta tammikuussa. En voi olla muuta kuin iloinen ja tyytyväinen, sillä blogin aloitus oli alunperin pitkän harkinnan tulos ja pelkäsin koko ajan että se ”epäonnistuu” – ketään ei kiinnostaisi. Päätin kuitenkin, että blogi toimii joka tapauksessa hyvänä reseptiarkistona ihan minulle itsellenikin, mutta suurena plussana se on selkeästi auttanut monia muitakin, etenkin viljattoman ruokavalion kanssa pähkäileviä. Blogin suosituimmat reseptit ovat kautta linjan olleet juuri ”terveellisempiä” vaihtoehtoja vilja- ja maitotuotteille sekä sokerille. Suosituimpien reseptien joukossa onkin vuodesta toiseen olleet muun muassa seuraavat reseptit:

Kookosjogurtti (itse hapatettu)
Laskiaispullabattle
Marja-chiahillo
Paahtoleipä 1
Paahtoleipä 2
Runebergintortut viljattomasti kahdella tapaa
Siemennäkkäri 1
Siemennäkkäri 2
Viljattomat piparkakut
Kokoelmakirjoitus Koska meillä on joulu? Ideoita joulupöytään!


Helppo, vaalea paahtoleipä



Kookosjogurtti

Viime vuoden aikana suosituimpien reseptien joukkoon nousivat uudet tulokkaat:

Luolamamman marjapiirakka
Riisiuunipuuro kookosmaitoon
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Proteiinivispipuuro
Kokoelmakirjoitus Parhaat reseptit 2015


Luolamamman marjapiirakka


Proteiinivispipuuro


Riisivanukas suolakaramellikastikkeella

Blogi on keskittynyt alunperin LCHF-/VHH-resepteihin, mutta vuosien varrella suunta on muuttunut paleompaan suuntaan ja muutenkin liberaaliksi. Maitotuotteet ovat vähentyneet (mutteivät jääneet kokonaan pois) ja hiilihydraatit ovat lisääntyneet, esimerkiksi riisi on palannut ruokavaliooni monen vuoden tauon jälkeen. Yksi merkittävä syy on tässä ollut kaksi vuotta sitten diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta, joka on sotkenut aineenvaihduntaa ja aiheuttanut uudenlaisia vaatimuksia ruokavaliolle. Ja täytyy kyllä sanoa, että ruokavaliolla on ollut suuri merkitys voinnin parantamisessa tässäkin asiassa, kuten jo ennen sitäkin. Yleisöä ruokavaliokirjoituksista ovat kiinnostaneet erityisesti Paleoaamiainen – muutakin kuin kananmunaa ja Dekadentisti kakkua ja lihaa aamiaiseksi.
Blogia ei ole kuitenkaan tarkoitettu terveysruokablogiksi, vaan olen aina halunnut kirjoittaa minua ilahduttavista asioista, joihin kuuluu ehdottomasti hyvä ruoka. Viljattomien leivonnaisten ja muiden vaihtoehtoruokien lisäksi raportoinkin täällä säännöllisesti herkkuillallisistamme, jotka ovat aina viikon kohokohtia. Aitoa ruokaa, hyvää lihaa tai kalaa, tuoreita kasviksia ja siihen sopivaa viiniä – ai että! Ja seurahan vain parantaa tällaista elämystä. 😉 Reseptien lisäksi blogissa pyöriikin juttuja ravintolakokemuksista, jutuista ystävien kanssa, koirasta, liikunnasta, elämäntavasta ja joskus on lipsahtanut jotain shoppailustakin. Teen tohtorin väitöskirjaa biotieteiden alalla, ja tutkijan luonteenlaatuni saa minut aina silloin tällöin ruotimaan terveysväittämiä tieteellisten julkaisujenkin näkökulmasta. Yksi tällainen kirjoitus oli viime syksynä julkaisemani Hyvä, paha punainen liha? joka selkeästi kiinnosti monia.


Food & Fun E. Ekblomissa


Miss Australia löysi meiltä uuden kodin 🙂

Alkuvuosi 2016 on valitettavasti ollut blogin kannalta hankalaa aikaa, sillä töissä on riittänyt kiirettä ja muutenkin elämässä on ollut myllerrystä, joka on vähentänyt aikaa blogin kirjoittamiselta. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole, en ole missään nimessä luopumassa blogista ja kirjoittelutahti kyllä kiihtyy taas kun tilanne tästä tasaantuu. 🙂 Uusia reseptejäkin on syntynyt vähän hitaammin, sillä kolmen vuoden aikana blogiinkin on kertynyt jo melkoinen arsenaali reseptejä, eikä aina tarvi keksiä enää uusia – vanhoja, hyviä reseptejä on kiva toistaa. 🙂 Niinpä tänä vuonna ei tarvinut kehittää enää uutta runebergintorttua tai laskiaispullia, mutta ystävänpäiväleivosta blogissa ei vielä ollut. Sellaiseen löytyikin sopivasti inspiraatiota Sikke Sumarin mantelisesta suklaakakusta jota tuli vähän muokattua taas gluteenittomaksi ja rasvavalinnan mukaan maidottomaksikin.

TUMMA SUKLAAKAKKU
(Sellaisenaan syötäväksi, kakkuna koristeltavaksi tai leivoksiin)

300 g tummaa suklaata (väh. 70 %)
150 g voita tai 1,5 dl kookosöljyä
3 rkl viskiä tai likööriä
4 kananmunaa
3 dl haluamaasi pähkinä- tai siemenjauhoa (esim. manteli- tai kurpitsansiemen-)
Ripaus suolaa
Maun mukaan English Toffee-steviatippoja tai muuta makeutusta

Sulata voi/öljy ja suklaa vesihauteessa tai kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon viski/likööri ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita suklaaseos kananmunavaahtoon ja lisää sitten jauhot, suola ja haluamasi makeutus. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (koko n. 20 x 30 cm) ja paista uunissa 175 C asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kakku on juuri ja juuri keskeltä kypsä – älä paista kakkua kuivaksi. Tarjoa kakku joko lämpimänä jäätelön kanssa, tai anna sen jäähtyä ja koristele se leivoksiksi tai kokonaisena kakkuna.

Leivosversioon:
Kookoskermavaahtoa (tai tavallista kermavaahtoa)
Mantelivoita
Marjoja ja/tai hedelmiä

Kakun voi sen paksuudesta riippuen joko halkaista ja täyttää, tai vain koristella päältä. Minä halkaisin leivoksen, levitin väliin mantelivoita ja kookoskermavaahtoa, ja päälle taas kookoskermavaahtoa, mansikoita ja viinirypäleitä.
Leivos sai poikaystävältä runsaasti kehuja. 🙂

Muita kirjoituksia blogihistoriasta:
Blogi muuttaa!
Uusia hakemistoja blogiin: ravintolat, viini ja matkustaminen
Loppuviikon nollailut ja Pilkettä 2 v
Pilkettä Facebookissa
Pilkettä 1v!
Hei kaikille!

Kommentit
  1. 1

    Anonyymi sanoo

    Kiitos Siiri blogistasi ja synttärionnittelut! Löysin tämän sattumalta ja olen tosi iloinen upeasta reseptiarkistostasi! Oikeastaan viikottain jo odottelen kirjoituksiasi, sinulla on hauska tapa kirjoittaa. VHH-kevättä odotellen!
    Sari

    • 1.1

      sanoo

      Kiitos Sari kivasta palautteesta! Erityisesti ilahdutti kuulla että olet tykännyt tavastani kirjoittaa. 🙂 Häpeäkseni on kyllä pakko tunnustaa, että parin viime kuukauden reseptit eivät ole vielä reseptihakemistoon päivittyneet… Mutta eiköhän viimeistään pääsiäisenä ole sen verran vapaa aikaa luvassa, että ehtii sellaisenkin urakan vääntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *