So long, rahka!

Rakastan rahkaa, ja monesti jos jumppailen illalla myöhään/ateria venyy myöhäiseksi (nukkuminen liian täydellä vatsalla ole kivaa) syön illalla viimeiseksi marjarahkaa kermalla tai kookoskermalla. Rahkan sisältämä kaseiini ei kuitenkaan ole mitään evolutionaarisesti suositeltavaa ruokaa (=ihmistä ei ole suunniteltu syömään sitä). Paleoruokavaliossa (kts. LCHF/Paleo-ruokavalio) sitä vältelläänkin, ja sen käyttöä kannattaa rajoittaa etenkin jos on ruoansulatuskanavan vaivoja tai taipumusta auto-immuuniongelmiin.  Mm. paleoruokavaliota suositteleva lääkäri Olli Sovijärvi on kirjoittanut aiheesta, kts. Maitotuotteiden laatuerot sekä maidon aiheuttamat terveydelliset ongelat: analyysi evolutionaarisesta näkökulmasta. Joillain käsittelemättömillä ja hapatetuilla maitotuotteilla (kuten kefiirillä) on myös terveyshyötyjä, kuten probiootteja.

Gluteenin ja viljojen poisjättämisellä oli erittäin suuri, positiivinen vaikutus hyvinvointiini kauttaaltaan ja uskon täysin että ravinnolla on valtava osa yksilön hyvinvoinnissa. Viljojen perään en ole haikaillut päivääkään, mutta rahkan syömisen vähentäminen (saatikka ajatus siitä luopumisesta) ei ole houkutellut, sillä se on minulle kaikkien comfort foodien äiti. Se on ollut sitä lapsuudestani saakka – mustikkarahka kuohukermalla, ah! Kun lähdin Hollantiin vaihtoon, laitoin varmaan ensimmäisenä iltana poikaystävälleni riemastuneen tekstarin löydettyäni kaupasta kwarkia. 😀 Yritän tällä hetkellä nyt sitten korvata rahkansyöntiäni (en muuta ruokaa) heralla, ja katsoa vaikuttaisiko se jotenkin. Maitopohjaisuudesta huolimatta heraproteiinin katsotaan  sen sijaan olevan parempi vaihtoehto, ja monet paleolaiset tuntuvat sitä käyttävänkin. Heraproteiinin olisi syytä olla hyvälaatuista ja ilman ylimääräisiä lisäaineita tai makeutusaineita. Minulla on kriteerinä vielä maustamattomuuskin. Kirjoittelinkin juuri heraproteiinin tilaamisesta (kts. Verkkokauppaihastus ja kuntopäivitystä), ja koitan lähitulevaisuudessa kirjoitella kokemuskiani käyttämistäni eri vaihtoehdoista. Myös riisiproteiiniä näkyy käytettävän, mutta siihen en ole perehtynyt.

Paras vaihtoehto tehon arvioimiseksi olisi tietty jättää kaseiini kokonaan pois ruokavaliosta, mutta siihen en ainakaan vielä rupea. Tunnustelen mitä muutoksia olossa päivittäisen maitotuotteidenkäytön vähentäminen aiheuttaa. Leivonnassa tulen vielä käyttämään tarvittaessa jogurttia, rahkaa ja tuorejuustoa. Kypsissä juustoissa voisi koittaa suosia vuohen- ja lampaanmaitojuustoja. Ne ovat ihania, mutta hintavampia. Juustoesittelyt eivät lopu tähän! Netistä löytyy runsaasti lisää tietoa maidosta ja sen terveysvaikutuksista (puolesta ja vastaan), ja varsinkin jos rupeaa käyttämään englanninkielisiä hakusanoja. Kannattaa kuitenkin olla lähdekriittinen, itse katson mieluiten tieteellisissä julkaisuissa olleita tutkimustuloksia. Esimerkiksi Olli Sovijärven kirjoituksen taustana käytetyt tutkimusviitteet on selkeästi esitelty. 😉

Herahan sopisi vallanmainiosti smoothieihin, mutta tykkään enemmän pureskeltavasta ruoasta. Ei rahkassakaan tietty valtavasti pureskeltavaa ole, mutta ei sitä saa sentään juotuakaan. 😛 Niinpä olenkin keksinyt erilaisia käyttötarkoituksia heralle. Heraa voi käyttää leivonnassa (esim. laskiaispullat ja vaniljainen mustikkajuustokakku), ja nyt olen kehittänyt useamman hyvän heraproteiinipannarireseptinkin. Poikaystäväni kommentti oli että koostumus ja kokonaisuus olivat yllättävän lähellä peruspannaria, mutta maku oli aavistuksen hedelmäinen. Ei sinäänsä yllätävää jos taikinassa on useampaa hedelmää, myös pannarin väri on aavistuksen vihertävä. 😉 Itse tykkäsin erityisesti pannarin paksusta koostumuksesta, tätä tulee varmasti tehtyä toistekin. 🙂

BANAANI-AVOKADOPANNARI PROTEIINILLA

2 kypsää banaania
1 kypsä avokado
5 kananmunaa
2 dl kermaa tai kookosmaitoa
2 dl (maustamatonta) heraproteiinijauhetta
2 rkl psylliumia
1-2 tl vaniljauutetta
(1 tl leivinjauhetta)
Hyppysellinen suolaa
(Makeutusta, itse en käyttänyt)

Souseuta banaanit ja avokado sauvasekoittimella. Sekoita hedelmäsose , munat ja vaniljauute keskenään. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne sitten munaseokseen. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja paista uunissa 200 ⁰C asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi marjojen kanssa. Pannari on hyvää niin lämpimänä kuin jäähtyneenäkin.

Muita proteiinijauhereseptejä:

Lisää päivittyy jatkossa ainakin Aamiainenreseptihakemistoon. 😉

Kuulisin myös mieluusti jos teillä lukijoilla on jotain hyviä reseptivinkkejä! Myös superhyviä smoothiereseptejä saa vinkata vaikka pureskeltavasta tykkäänkin. 😉

treeni-ja-ravinto reseptit gluteeniton ruokavaliot
Kommentit (36)
  1. Vegaaninen pasha cashewpähkinöistä - Pilkettä
    24.3.2018, 08:16

    […] syntyi helposti ja oli hyvää, mutta olen sittemmin vähentänyt maitotuotteiden käyttöä (ks. So long, rahka!) ja sitä myötä innostunut kehittelemään kaikenlaisia maidottomia vaihtoehtoja (esim. […]

  2. Parempi olo ruokavaliolla - Pilkettä
    2.1.2018, 08:08

    […] ollut suuri, sillä suosin ennenkin aitoja raaka-aineita enkä vältellyt rasvaa. Suurin muutos oli maitotuotteiden pois jättäminen. Hiilihydraattien lisääminen ei ollut helppoa, sillä olin omalla tavallani ruvennut melkeinpä […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *