Sitruunapiirakka ripauksella kardemummaa
Saimme viikonloppuna harvinaisia vieraita kun yksi tytöistäni poikkesi poikaystävänsä kanssa Turun minilomalla meille kahvittelemaan. Ystäväni on allerginen manteleille, joten korvasin vakiopiirakkapohjani mantelijauhon puolukkapiirakan tapaan jauhetuilla auringonkukansiemenillä. 😉 Sitruuna ja kardemumma sopivat muuten todella kivasti yhteen. 😉
Ystäväni innoittamana rupesimme miettimään pitäisikö meidänkin tehdä miniloma Helsinkiin niin, että yöpyisimme hotellissa. Sukulaisten ja ystävien luona yöpymisessä on aina se, että ei sitä oikein voi vain hyödyntää majoitusta ja huidella muuten ympärikyliä täysin heistä välittämättä. Äitini kaipaa aina enemmän yhteistä aikaa siellä yöpyessäni, ja ystäviänikin näen niin harvoin, että jos kerran heidän luonaan olen, niin tottakai haluan olla heidänkin kanssaan. Välillä olisi kuitenkin kiva viettää ihan vaan ”pariskunta-aikaa” Helsingissä. Viime kesänä ehdimme viettämään sitä kerran. Olen kuitenkin Helsingistä kotoisin, ja siellä olisi paljon kivaa tekemistä ja kivoja paikkoja, jonne haluaisin mennä poikaystäväni kanssa. Pitääpä pistää idea hautumaan. 😉
SITRUUNAPIIRAKKA
Pohja:
75 g voita, gheetä tai kookosöljyä (huoneenlämpöistä/sulaa)
1 kananmuna
1 dl kookosjauhoa
½ dl jauhettuja auringonsiemeniä (tai mantelijauhoa)
½ erytritolia tai muuta makeutusta
1 tl psylliumia
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljauutetta
¾ tl kardemummaa
Hyppysellinen suolaa
Sitruunatäyte:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa, -kermaa tai kermaa
2 luomusitruunan mehu ja toisen kuoret
1 tl vaniljauutetta
Sitruunasteviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan
Tarjoiluun:
Kermavaahtoa tai kookoskermavaahtoa
Valmista ensiksi täyte. Vatkaa munia parin minuutin ajan, kunnes seos on vaaleata, mutta volyymi ei ole vielä paisunut. Lisää kookoskerma, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi ja lisää makeutusta suuhusi sopiva määrä. Anna täyteen seistä 10-15 minuuttia vaahdon asettumiseksi. Täytteen tekeytyessä valmista pohja. Sekoita pohjan ainekset keskenään taisaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 200 ⁰C asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa täyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja paista uunissa 150 ⁰C asteessa 30-50 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, se vain paranee jääkaapissa, joten sen voi hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Täyte saattaa halkeilla, mutta sen pinnalle voi vielä halutessaan lisätä esimerkiksi kookoslastuja tai tomusokeria koristeeksi. Tarjoile piirakka esimerkiksi kermavaahdon tai vispatun kookoskerman kanssa. 😉
Sitruunanystäville:
Lemon curd
Marjoja ja sitruunamascarponemoussea
Sitruuna-mascarponejuustokakku
Sitruuna-salviamarinoitu lammas
Sitruuna-valkoviinibroileri
[…] ja mustikkaskonssi) Omena ja kaneli (ks. Omena-kanelihelmipuuro) Sitruuna ja kardemumma (Sitruuna-kardemummapiirakka) Sitruuna ja mascarpone (Sitruunainen mascarponemousse ja […]
[…] Sitruunapiirakka kookoskermavaahdolla Suklainen banaani-pähkinävoiraakakakku Suklaa-mascarponemousseportviinillä […]