Sitruunapiirakka ripauksella kardemummaa

Saimme viikonloppuna harvinaisia vieraita kun yksi tytöistäni poikkesi poikaystävänsä kanssa Turun minilomalla meille kahvittelemaan. Ystäväni on allerginen manteleille, joten korvasin vakiopiirakkapohjani mantelijauhon puolukkapiirakan tapaan jauhetuilla auringonkukansiemenillä. 😉 Sitruuna ja kardemumma sopivat muuten todella kivasti yhteen. 😉
Ystäväni innoittamana rupesimme miettimään pitäisikö meidänkin tehdä miniloma Helsinkiin niin, että yöpyisimme hotellissa. Sukulaisten ja ystävien luona yöpymisessä on aina se, että ei sitä oikein voi vain hyödyntää majoitusta ja huidella muuten ympärikyliä täysin heistä välittämättä. Äitini kaipaa aina enemmän yhteistä aikaa siellä yöpyessäni, ja ystäviänikin näen niin harvoin, että jos kerran heidän luonaan olen, niin tottakai haluan olla heidänkin kanssaan. Välillä olisi kuitenkin kiva viettää ihan vaan ”pariskunta-aikaa” Helsingissä. Viime kesänä ehdimme viettämään sitä kerran. Olen kuitenkin Helsingistä kotoisin, ja siellä olisi paljon kivaa tekemistä ja kivoja paikkoja, jonne haluaisin mennä poikaystäväni kanssa. Pitääpä pistää idea hautumaan. 😉

01sitruunapiirakka1

01sitruunapiirakka2

SITRUUNAPIIRAKKA

Pohja:
75 g voita, gheetä tai kookosöljyä (huoneenlämpöistä/sulaa)
1 kananmuna
1 dl kookosjauhoa
½ dl jauhettuja auringonsiemeniä (tai mantelijauhoa)
½ erytritolia tai muuta makeutusta
1 tl psylliumia
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljauutetta
¾ tl kardemummaa
Hyppysellinen suolaa

Sitruunatäyte:
4 kananmunaa
2 dl kookosmaitoa, -kermaa tai kermaa
2 luomusitruunan mehu ja toisen kuoret
1 tl vaniljauutetta
Sitruunasteviatippoja tai muuta makeutusta maun mukaan

Tarjoiluun:
Kermavaahtoa tai kookoskermavaahtoa

Valmista ensiksi täyte. Vatkaa munia parin minuutin ajan, kunnes seos on vaaleata, mutta volyymi ei ole vielä paisunut. Lisää kookoskerma, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi ja lisää makeutusta suuhusi sopiva määrä. Anna täyteen seistä 10-15 minuuttia vaahdon asettumiseksi. Täytteen tekeytyessä valmista pohja. Sekoita pohjan ainekset keskenään taisaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 200 ⁰C asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa täyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja paista uunissa 150 ⁰C asteessa 30-50 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, se vain paranee jääkaapissa, joten sen voi hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Täyte saattaa halkeilla, mutta sen pinnalle voi vielä halutessaan lisätä esimerkiksi kookoslastuja tai tomusokeria koristeeksi. Tarjoile piirakka esimerkiksi kermavaahdon tai vispatun kookoskerman kanssa. 😉

Sitruunanystäville:
Lemon curd
Marjoja ja sitruunamascarponemoussea
Sitruuna-mascarponejuustokakku
Sitruuna-salviamarinoitu lammas
Sitruuna-valkoviinibroileri

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    […] huomenna!), ja sitäkin kokemusta muistelen lämmöllä vielä pitkään. Viikonloppuna myös kaverini miehensä kanssa kävi meillä kahvittelemassa ja sitruunapiirakkaa maistelemassa. Heidän tuomansa ihanan pirteän väriset kukatkin piristivät koko viikon. 🙂 Itseä tuli […]

  2. 2

    sanoo

    […] apu. Kiitokseksi olen osannut lähinnä tarjota sitä mitä osaan – keittiön antimia. 😀 Sitruunapiirakka kermavaahdolla ja etenkin mangocurdpiirakka (kuvassa) ovat maistuneet hyvin. Koirasta on ollut […]

  3. 6

    h sanoo

    Tein tätä sitruunapiirakkaa. Niin hyvää. Korvasin mantelijauhot kurpitsansiemen jauhoilla. Oikein hyvää!!! Helppo resepti!

  4. 7

    sanoo

    Kiva kuulla! 🙂 Minä harvemmin jaksan kovin vaikeita kikkailla, hyvää syntyy helposti ja nopeastikin. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *