Sitruuna maustaa lammasta ja juustokakkua

Nyt on sitten aika raportoida miten niissä Pääsiäisen ruokasuunnittelia ja TV-tärppi-kirjoituksessa pohtimieni pääsiäisruokien kanssa kävi. 😉 Niin siinä sitten kävi kaikesta huolimatta että sain pääsiäisenä sekä karitsanpaistia että nyhtölammasta. Kirjoitin pääsiäisruokapohdinnoissani, että tuskin tässä ehditään mokomaa hankkia, mutta eikös se poikaystävä sitten kantanut kotiin kahden kilon paistin. Kaupoissa olisi nyt ollut tietenkin tuorettakin lihaa tarjolla, mutta me hankimme pakastepaistin opiskelijaystävälliseen 7,90 € kilohintaan. Reseptejä miettiessäni olin palloillut perinteisen paistin ja nyhtölampaan välillä, mutta poikaystäväni keksikin että isosta paististahan riittää molempiin – ihanaa! Nyhtölampaastakin tuli herkkua, resepti tulee lähiaikoina. 😉

Paistin kypsyyden tavoittelu meni vähän arpapeliksi. Useilla ”ei yksityisillä”-sivuilla (ruokalehdet, valmistajat yms.) lampaan sanottiin olevan kypsää 80⁰ C-asteisena ja punertavaa vielä 75 ⁰C:ssä. Olin kuitenkin nähnyt ruokablogeissa puhuttavan alle 70 ⁰C:n lämpötiloista kun punertavuutta haluttiin. Meidän paistimittarimme näytti lampaan kypsyyshaarukalle n. 65 ⁰C:n keskiarvoa, ja sitä olisi pitänyt uskoa. Otimme paistin nyt uunista 69-70 ⁰C-asteisena ja se oli kyllä ihan läpikypsää, ei mitään punertavuutta. Ensi kerralla taidetaan kokeilla muutamaa astetta vähemmän, lihan lämpötila nousee kuitenkin vielä muutaman asteen foliossa lepäillessään.

21lammaspaisti1 21punajuuret

Tein paistille kastikkeen lihasta paiston aikana irronneeseen liemeen ja siitä tuli mielestäni ihanan sitruunaista ja maukasta. 🙂 Sitruunaisuus tuli minulle yllätyksenä, mutta olihan sitä lampaan marinadissa reippaasti. Hyvä niin! Lisukkeeksi poikaystävä väsäili piparimurukuorrutteisia Hasselbackan piparipunajuuria joita söimme aiemmin paahtopaistin kanssa. Niistä tuli oikein nättejä ja herkullisia. Murea lammasta, makeat ja lempeät punajuuret, sitruunainen kastike ja marinoidut sipulit toimivat hyvin yhdessä.

21punasipuli

MARINOITU PUNASIPULI

2 punasipulia
½ dl punaviinietikkaa2 tl sokeria
½ tl suolaa
Mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä

Liuota suola ja sokeri etikkaan, rouhi joukkoon hieman mustapippuria. Kuori sipulit ja pilko ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Siirrä sipuli puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada etikkaliemi ja oliiviöljy sipulien päälle. Sulje purkki ja ravista. Anna sipulien maustua huoneenlämmössä tunti ja siirrä purkki sitten jääkaappiin. Sipulit ovat parhaimmillaan kun ne ovat saaneet maustua ja pehmetä kunnolla, esim. seuraavana päivänä.

21lammaspaisti3

SALVIA-SITRUUNAMARINOITU LAMPAANPAISTI

n. 1 kg luuton lampaanpaisti

Marinadi:
1 luomusitruuna (mehu ja kuoret)
5-6 valkosipulinkynttä
½ ruukkua salviaa
(Hieman persiljaa)
Mustapippuria
2 rkl balsamicoa
1 dl oliiviöljyä
Suolaa

Raasta sitruunankuoret ja purista siitä mehu. Murskaa valkosipuli ja silppua yrtit. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Suolaa liha kauttaaltaan ja hiero marinadi lihan pintaan. Anna lihan marinoitua jääkaapissa yön yli. Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen ruoanvalmistusta. Työnnä lihamittari paistiin niin että sen kärki osuu keskelle paistia, sen paksuimpaan kohtaan. Nosta paisti öljyttyyn uunivuokaan niin että mahdollinen rasvapuoli jää ylöspäin. Kaada ylimääräiset marinadit paistin päälle. Paista uunissa 150 ⁰ asteessa kunnes se on saavuttanut haluamasi sisälämpötilan. Lammas on punertavaa 65-75 ⁰C asteisena. Kääri valmis paisti folioon ja anna se vetäytyä 20-30 minuuttia ennen tarjoilua. Säästä paistista vuokaan irronneet liemet kastiketta varten.

21kastike

Kastike:
n. 2,5 dl paistin lientä
1 salottisipuli
25 g voita
1 dl creme fraichea
½ dl kermaa
Mustapippuria
(Tuoretta persiljaa)

Hienonna salottisipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi voissa. Lisää paistoliemi jatka kastikkeen keittelyä kunnes sipuli on pehmeää. Lisää mustapippuri, kerma ja creme fraiche ja keitä kastiketta kasaan kunnes se on sopivan paksuista. Siivilöi kastike ja lisää joukkoon silputtu persilja ennen tarjoilua.

Samankaltaisia aterioita:
Kulta, ostin joulukinkun
Paahtopaistia, hasselbackan punajuuria ja punaviinikastiketta
Karitsaa ja rosmariiniporkkanoita punaviinikastikeella
Suussa sulavaa karitsaa
Entrecôte, parsaa ja béarnaise-kastiketta

Lammasprojektien lisäksi ehdin myös leipomaan. Kyseessä ei nyt ollut mikään suunniteltu mestariteos, vaan lapsuudenmuistelun herättämä mieliteko. Sitruuna-rahkapiirakka oli yksi lapsuuteni pääsiäisherkuista, mutta rahkaboikottini (kts. So long, rahka!) takia jääkaapissa ei ollut nyt rahkaa mistä leipoa. Olin joka tapauksessa päättänyt että nyt mennään sillä mitä on, kun kerta toinen niin kiltisti hoiti pääsiäisen ruokahankinnat. Mascarponea jääkaapista kuitenkin löytyi. Bongasin juuri Suklaapossun leivontablogista sitruuna-mascarponeuustokakun ohjeen ja päätin lähteä kokeilemaan sitä. Reseptiin ei tarvita edes liivatetta, hyytymistehot pohjautuvat sitruunan kykyyn hyydyttää kerma. Pohjasta tein gluteenittoman version mantelijauhoista. Alkuperäisessä ohjeessa kakun päälle olisi tullut vielä lemon curdia, mutta sitä ei kaapista löytyny. Lemon curdia on helppo tehdä itsekin (ks. resepti), mutta eipä tosiaan ollut raaka-aineita. Kakusta tuli hyvin ohut, mutta eipähän ollut ainakaan ongelmia kasassa pysymisessä ja hyytymistehoissa. 😉 Kakussa oli paljon potentiaalia, ja tulen varmaan tekemään tästä jossain kohdassa päivitetyn version jolloin varaudun paremmin kakun päällisiin. 😉 Tästä kakusta voisi saada myös oikein nättejä leivoksia!

21sitruunajuustokakku

SITRUUNA-MASCARPONEJUUSTOKAKKU

Pohja:
50 g huoneenlämpöistä voita
3 dl mantelijauhoa
¼ tl vaniljajauhetta
Hieman steviaa tai muuta makeutusta
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
250 g (1 rasia) mascarponea
1,25 dl kermaa
n. 15-20 tippaa nestemäistä steviaa tai maun mukaan
1 luomusitruunan kuoret ja mehu

Päälle:Esim. raastettua sitruunankuorta, hedelmiä, marjoja, kermavaahtoa, lemon curdia

Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Painele seos leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. Raasta sitruuna ja purista siitä mehu. Sekoita mascarpone sitruunamehuun ja lisää makeutusta makusi mukaan. Sekoita joukkoon kerma. Levitä täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa vähintään muutama tunti  ennen tarjoilu. Kakun voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Muita juustokakkuja:
Irish coffee-juustokakku
Vaniljainen mustikkajuustokakku
Juustokakkuleivokset appelsiini-marja-chiahillolla

Kts. Pääsiäinen 2013 – pääsiäismuistelut viime vuodelta.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kuulostaa hyvältä nuo lampaan marinadissa käytetyt ainekset. Toivottavasti kaupassa on vielä noita edullisia pakastepaisteja. Minäkin haluan kokeilla nyhdettyä lammasta. Hyvä idea valmistaa punajuuria Hasselbackan tapaan.:)

  2. 2

    sanoo

    Kiitos, Katja! Nyhtölammasresepti tullee loppuviikosta, ja täytyy kyllä sanoa että se tulee varmasti jäämään vakioresepteihimme. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *