Samos Nectar-jälkiruokaviini & Roquefort

Meillä on uusi, yllätävä juomasuosikki: Samos Nectar. Se on kreikkalainen, Samoksen saarelta kotoisin oleva makea jälkiruokaviini. oli onnistunut ”vahinko-ostoksemme” syyskuiselta Kreikan lomaltamme (ks. Ruokaa ja juomaa Samoksella). Emme juo itse juurikaan jälkiruokaviinejä, ja tämänkin pullon poikaystäväni osti alunperin eräitä ystäviensä illallisia varten. Sinne päätyi kuitenkin toinen, yli vuoden hyllyssämme avaamattomana ollut jälkiruokaviini, ja niinpä Samos Nectar jäi meille. 😉 Pullo tuli avattua ensimmäistä kertaa juustoillassamme, jossa se osoittautui loistavaksi pariksi roquefortille, voimakkaalle, lampaanmaidosta tehdylle sinihomejuustolle. Tämänkin parin löytyminen oli onnen kauppaa, sillä olin alunperin suunnitellut tarjoavani juustojen kanssa portviiniä. Ehdin kuitenkin itse etukäteen maistelemaan roquefortia kaapissamme olleen portin kanssa, eikä se ollut niin loistava yhdistelmä kuin olisi voinut. Niinpä päädyimmekin testaamaan Samos Nectaria, ja ah, sen yhdistelmän herkullisuutta. 😉 Samos Nectarin rusinainen, taatelinen, viikunainen ja kevyen aprikoosinen maku sopi suolaisen ja voimakkaan sinihomejuuston kanssa ihanasti. Roquefort on aivan nappivalinta, mutta jos sitä ei saa käsiinsä, niin muitakin sinihomejuustoja kannattaa kokeilla. 😉

En tuosta juustoillasta kertoneen kirjoituksen yhteydessä osannut/älynnyt kertoa tästä viinistä tarpeeksi. Tästä viinistä olisi kannattanut ehdottomasti kertoa suomalaiselle hyvien makujen ja makuparien ystäville enemmänkin, mutta taisin ajatella sen jäävän lähinnä Kreikkaan matkustavien mahdollisuudeksi. Hieman myöhemmin satuin kuitenkin huomaamaan että sitähän saa Alkostakin! Eikä homma jäänyt vielä tähän, Viinikartta-sivusto antaa Samos Nectarille 89 pistettä, ja se on saanut Vuoden Viinit-kilpailussa pronssisijan vuonna 2009. Myös Viini-lehti on rankannut vuosikerrat 2008 ja 2009 neljän tähden juomiksi. (Meidän pullomme on vuosikertaa 2006.) Ei se mikään suomalaisille tunnistamaton viini sitten ollutkaan. Samokselta tulee useampaakin saman valmistajan jälkiruokaviiniä (lisää samoslaisista jälkkäriviineistä täällä). Muscatista valmistettu Samos Nectar on hunajaisen värinen (tummimmasta päästä sarjan jälkiruokaviinejä), ja suositeltu eksoottisten hedelmäjälkiruokien ja suklaan kanssa. Samos Nectar kannattaa tarjota viileänä, mutta myyjän (ihastuttava Mama’s Kitchen Samoksen Votsalakiassa) mukaan sitä ei saisi pistää jääkaappiin, sillä sokeri kiteytyy kylmässä. Juoma kannattaakin kaataa lasiin jääpalan kanssa. 😉 Sarjan jotain vaihtoehtoa (en muista mitä) oli suositeltu myös suoraan sinihomejuustoille, mutta tämäkin toimi aivan loistavasti. Samos Vin Douxia ehdimme myös maistamaan lomallamme, mutta sitäkin vain kerran ja tietenkin vasta viimeisenä iltana. Se oli Nectaria vaaleampi ja raikkaampi, oikein hyvää jääpalan kanssa tarjottuna ja sopiva jälkiruoaksi sellaisenaankin.

12nectar

15roquefort

Roquefortista olen kirjoittanut esittelyn jo aiemmin, mutta nyt pitää vielä vinkata Lidlin valikoimista löytyvää Roquefortia. Se on erinomaisen makuista ja hinta on vain hieman reilut 20 € kilolta siinä missä muualla se tuppaa olevan joitain euroja 40 €:n yl- ja alapuolella. Tätä minä ainakin tulen jatkossa ostamaan! 🙂 Lidlissä on tullut tehtyä juustolöytöjä ennenkin, ks. Le Pavé ja Mozzarella di Bufala.

Vinkki: Tarjoa jälkiruoaksi roquefortia, Samon Nectaria ja viikunahilloa, yksinkertaista ja ihanaa! 😉
Mies ei ole tosiaan koskaan ollut mikään sinihomejuustojen ystävä, mutta taannoisessa juustoillassa hänenkin käsityksensä sinihomejuustoista rupesi avautumaan. Roquefort Samos Nectarilla ja viikunahillo maistuivat hänellekin pitsan jälkeen, juustosivistys on selvästi kasvussa. 😉

Muita meille maistuneita viinejä:
Bogle 2010 (Yhdysvallat) ja karitsan paahtopaisti kanttarellimuhennoksella
Carm 2012 (Portugali) ja pitsa ilmakuivatulla kinkulla, broilerilla ja chévrellä
Cardal Rosé (Portugali) ja lampaan- ja vuohenmaitojuustot
Châteauneuf-du-Pape Domaine Juliette Avril 2012 (Ranska) ja karitsan paahtopaisti
Masi Nectar Amarone 2009 (Italia) ja vaniljainen karitsanpotka
Pieropan Amarone 2009 (Italia) ja hevosen ulkofileepihvi maustevoilla ja Hasselbackan piparipunajuurilla

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *