Salaattitacot pulled porkilla ja herkkusalsoilla

Ystäväni oli muutama viikko sitten viettämässä viikonloppua luonamme Turussa. Kirjoittelin jo aiemmin tuolloin syödyistä, hyvin maistuneista porkkana-inkiväärisosekeitosta halloumilla sekä siemennäkkäristä, ja lupasin kirjoittaa meksikolaishenkisitä illallisistamme myöhemmin. Nyt sain sitten vihdoinkin reseptit kasaan. Kuvat ovat valitettavasti jääneet vähän vähäisiksi, laadultaan heikoiksi tai yksipuolisiksi – on ilmeisesti ollut a) kova nälkä tai b) ajatukset muualla odotetun vieraan johdosta. Idea kuitenkin välittynee siitä huolimatta. 😉

21tacoilta5

Teimme siis pulled porkia ja erilaisia salsoja, joiden kanssa tarjottiin salaatinlehtitacoja. Cosmopolitan-salaatti sopii tähän aivan loistavasti. Siinä on sopivan kokoisia, pitkulaisia, kuppimaisia lehtiä, jotka ovat rakenteeltaan vahvoja ja helposti irrotettavissa. Pulled porkin resepti oli otettu aikoinaan talteen Helsingin sanomista ja samassa artikkelissa oli hyvä tomaatti-chilisalsan resepti. Niiden lisäksi teimme mango-avokadosalsaa, guacamolea ja savuvalkosipulimajoneesia. Lisäksi pöydässä oli vielä kermaviiliä. Sarjaan olisi sopinut erinomaisesti tuore korianteri-tomaattisalsa, jota on syöty mm. toisenlaisen tacojauheliha-aterian ja pekoniin käärityn possun kanssa. Valmistin guacamolen niin kuin se on aina tehty meillä kotona, ja se sai Etelä-Amerikassa vaihdossa olleen ystäväni autenttisuus-hyväksynnän. Lisäksi mango-avokadosalsa maistui hyvin poikaystävällenikin, joka ei yleensä pidä avokadosta. Itse nautin erityisesti avokadolisukkeista ja savuvalkosipulimajoneesista – se oli oikein kiva lisä! Sen maustamiseen käytin Stockalta löytämääni Bionan Smoked Garlic pastea. Tahna aavistuksen sisältää ohramallasjauhoa, mutta valmistajan mukaan tuote on gluteeniton, sillä se on hajonnut fermentoimalla.

Kokonaisuus oli todella onnistunut vaikka itse sanonkin. Makujen kirjo oli laaja, ja kaikki sopivat hyvin yhteen. Savuvalkosipulimajoneesi sopi oikein kivasti hedelmäisen mango-avokadosalsan kanssa! Liha oli todella mehevää, maukasta ja sitrukset erottuivat juuri sopivasti. Taconsa sai täytettyä monenlaisilla, toinen toistaan maukkaammilla yhdistelmillä. Tätä tahdon syödä kyllä toistekin! Hesarin juttu oli otsikoitu ”Salsa on tortillan sielu”, ja täytyy kyllä olla samaa mieltä.

21tacoilta1

21tacoilta4

HEDELMÄINEN PULLED PORK
YLIKYPSÄÄ POSSUA  /  CARNITAS
4-6:lle

800 g porsaan kassleria
1 lime
1 luomuappelsiini
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl oreganoa
½ tl paprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
1 laakerinlehti
½ tl mustapippuria
½ l lihalientä (+vettä)
1 tl suolaa

Leikkaa liha noin 3 cm x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja purista niiden limen mehu. Raasta appelsiinin kuoret, säästä puolet ja lisää puolet kulhoon. Purista appelsiininmehu lihoille. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, lisää ne kulhoon. Lisää myös jeera, oregano, paprikajauhe, chili, laakerinlehti ja mustapippuri. Sekoita ainekset hyvin niin että mausteet leviävät joka puolelle lihaa. Anna lihan maustua jääkaapissa vähinätään pari tuntia (meillä yön yli).
Siirrä lihat mausteineen ja liemineen suureen kattilaan. Kaada päälle lihalientä ja vettä niin että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola. Kypsennä lihoja miedolla lämmöllä kannen alla vähintään kaksi tuntia. Liha on kypsää kun se hajoaa helposti säikeiksi haarukalla. Kun lihat ovat kypsiä, ota kattilasta 2 dl lientä pienempään kattilaan ja keitä sitä kasaan kunnes jäljellä on noin 1 dl. Sekoita säästetty appelsiininkuoriraaste liemeen.  Nosta lihat leivinpaperilla peitetyllä pellillä ja revi ne suikaleiksi kahden haarukan avulla. Voit poistaa mahdolliset jänteet, kalvot ja läskipalat. Levitä liemi tasaisesti revityn lihan päälle. Paista lihaa uunissa 225 ˚C asteessa kunnes neste haihtuu ja lihat saavat hieman väriä. Älä kuitenkaan paista lihaa liian kauaa jottei se kuivu. Nauti possu salaattitacojen, salsojen ja kermaviilin tai creme fraichen kanssa.

Meillä lihan liemi kävi jo kypsennyksen aikana niin vähiin ettei sitä tarvinnut enempää keitellä kasaan…

Lisää pulled porkia:
Pulled pork barbeque-kastikkeella
Pulled pork itämaisilla mausteilla
Pulled pork jouluisella/makeantulisella barbeque-kastikkeella
(+Pulled lamm (nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla))

21tacoilta2

MANGO-AVOKADOSALSA

1 kypsä mango
2 kypsää avokadoa
1 punasipuli
½ punainen chili
Suolaa
1-1 ½ limen mehu(Tuoretta korianteria maun mukaan)

Hienonna punasipuli ja chili, nosta kulhoon, lisää suolaa ja purista päälle limeä. Kuori ja pilko mango sekä avokado, purista päälle loppu lime ja kääntele sekaisin varovasti, niin ettei avokado muussaudu. Salsan voi tehdä maustumaan hyvissä ajoin (sipulikin ehtii näin tekeytyä kivasti), mutta huolehdi tällöin siitä että avokadot saavat päällensä kunnolla limeä – se pitää niiden värin kauniina. Tarkista maut, lisää tarvittaessa suolaa ja limeä. Lisää halutessasi joukkoon ja koristeeksi tuoretta korianteria silputtuna.

21tomaatti-chilisalsa

TOMAATTI-CHILISALSA


4 tomaattia
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 iso punainen chili
2 rkl oliiviöljyä
½-1 dl vettä
1 rkl fariinisokeria
1/4 tl suolaa

Halkaise tomaatit ja poista niistä kannat. Kuori ja halkaise sipuli. Aseta tomaatit, sipuli, valkosipulinkynnet (kuorimattomina!) ja chili leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista uunissa 225 ˚C asteessa kunnes chili on muuttunut pinnaltaan selkeästi tummaksi ja sipulitkin ovat saaneet väriä. Nostele ainekset lusikalla kapeaan ja korkeaan kulhoon. Lisää öljy ja soseuta hetki sauvasekoittimella. Salsaan saa jäädä sattumia! Lisää joukkoon vettä kunnes seos on sopivan notkeaa. Mausta fariinisokerilla ja suolalla. Anna viilentyä ja maustua ennen tarjoilua.

21guacamole

GUACAMOLE

2 kypsää avokadoa
1-2 valkosipulinkynttä
¼-½ punaista chiliä
½-1 rkl l limen mehu
Suolaa
Mustapippuria

Kuori avokadot ja kaavi hedelmäliha lusikalla kapeaan, korkeaan kulhoon. Purista päälle limenmehua. Murskaa valkosipulinkynsi, hienonna chiliä hieman pienemmäksi, lisää kulhoon ja mausta. Aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja tarkista maut.

Limen voi korvata myös sitruunalla.

21tacoilta3

SAVUVALKOSIPULIMAJONEESI

1 keltuainen
1 rkl valkoviinietikkaa
2 tl dijon-sinappia
2 tl savuvalkosipulitahnaa
n. 1,5 dl mietoa oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa

HUOM: Kaikkien raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä.
Sekoita keltuainen, valkoviinietikka ja mausteet keskenään. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja rupea kaatamaan öljyä vähitellen, ohuena norona, sekoittaen samalla. Pidä sekoitin aluksi aivan kulhon pohjalla. Kun koostumus alkaa muistuttaa majoneesia, voit liikutella sekoitinta vapaammin. Jos koostumus jää liian ohueksi, lisää öljyä.

Käyttämämme Bertollin Cucina Delicata on miedon makuista oliiviöljyä, joka sopii majoneesiin oikein hyvin.

Muita majoneeseja:
Kinkun uudet kaverit
Revittyä possua ihanan itämaisittain ja kotitekoinen aioli

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (31)
  1. Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 19:05

    […] itse asiassa hyvin! ? Liemen käyttö hyvänä lihan mehevöittäjänä jäi mieleen carnitas-nyhtöpossun valmistuksesta ja se toimi hyvin […]

  2. Tacomaustettu naudanpaisti ja korianteriaioli - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:27

    […] Lisää majoneesireseptejä: Aioli Majoneesin perusresepti Minttuaioli Piparjuurimajoneesi Rakuunamajoneesi (”paleobéarnaise”) Savuvalkosipulimajoneesi […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *