Saksanpähkinä-pellavansiemenleipä

Aikoinaan (kun söin vielä viljoja) pidin kovasti erilaisista pähkinäleivistä. Ne olivat varsinaista herkkua. Tähän astiset viljattomat leipäni (paahtoleipä, siemennäkkäri) ovat olleet enemmän kuin onnistuneita, ja siitä innostuneena ajattelin että nyt on tullut aika kehitellä myös herkkupähkinäleipä. Saksanpähkinät ovat aina olleet lempipähkinöitäni, joten valinta osui luonnollisesti niihin. Pellavansiemenet tuovat maistuvan omega-3-lisän. 😉 Leivästä tuli oikein niin maukasta ja aromikasta. 🙂

25leipa1

SAKSANPÄHKINÄ-PELLAVANSIEMENLEIPÄ

5 kananmunaa
1 dl raejuustoa
1 prk (150 g) creme fraichea
2 dl mantelijauhoa
1 dl pellavansiemeniä (ei rouhetta)
0,5 dl pofiberiä
1 rkl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 ¾ dl saksanpähkinöitä
Voita vuokaan

Vatkaa munat, raejuusto ja creme fraiche sekaisin. Sekoita kuivat aineet pähkinöitä lukuunottamatta keskenään erillisessä kulhossa. Sekoita ne munaseokseen. Hakkaa pähkinät karkeaksi rouheeksi ja sekoita ne taikinaan. Anna taikinan turvota vähintään 5 minuuttia. Voitele 1,5 l leipävuoka ja kaada taikina sinne. Paista leipää uunin keskitasossa 175 asteessa tunti 20 min. Kumoa lämmin leipä vuoasta ritilälle, ja pistä ritilä vielä uunin jälkilämpöihin. Jätä uunin luukku raolleen. Leipä sopii hyvin myös pakastettavaksi.
Paistoaika kuullostaa pitkältä, mutta kun tunnin jälkeen meinasin ottaa leivän uunista, oli se vielä keskeltä pohjasta liian kosteaa. Malttia siis! Jos leipä meinaa tummua liikaa (minulle ei kyllä meinannut), niin peitä vuoka foliolla.

25leipa3
Matkalla uuniin…ja uunista ulos.



25leipa2

Lisää leipiä löytyy Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemistosta. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    lisbeth sanoo

    voiko tata pakastaa tai monta paivaa pysyy tuoreen oloisena verrattuna tavalliseen leipaan?

  2. 3

    sanoo

    En ole itse testannut, mutta korvaamista voisi kokeilla vaihtamalla 0,5 dl pofiberiä 1 dl mantelijauhoon tai 2 rkl kookosjauhoon. Kookosjauho voisi olla ominaisuuksiltaan lähempänä pofiberiä – imee nestettä enemmän kuin manteli. 🙂
    Itse olen kyllä tykästynyt kovasti pofiberiin leivonnassa. Se tekee mielestäni koostumuksesta paremman – leipä ei murene ja pysyy hyvin kasassa.

    Kerro miten kävi, jos kokeilet! 🙂

  3. 4

    sanoo

    Sopii hyvin pakastettavaksi. 🙂 Itse siivutin leivän heti ja jätin siitä siivuja kolmeksi aamuksi, loput pakastin. Vuorokauden säilyi ihan hyvin huoneenlämmössä, mutta pidemmiksi ajoiksi pistän jääkaappiin. Kylmässä säilynee ainakin 4-5 päivää. Tämä leipä säilyy mielestäni siivuina tavallista leipää paremmin, ei kuivu. 🙂

  4. 7

    Askartelin itte sanoo

    Tämä on mielenkiintoinen leipä:) Täytyypä kokeilla. Tavalliset ruisleivät närästää minua. Tosi vähän syön leipää yleensäkkään. Kiva kun poikkesit blogissani, tervetuloa uudelleen:) Mukavaa sunnuntaita.

  5. 8

    sanoo

    Minun vatsalleni tämä ainakin tuntuu sopivan, sulaa ongelmitta – toisin kuin viljat. 🙂
    Aurinkoista sunnuntaita, ja tervetuloa toistekin! 🙂

  6. 9

    Lena sanoo

    Kiitos ohjeesta. Minulla ei ollut tarpeeksi mantelijauhoja kotona, joten korvasin osan pellavansiemenrouheella. Toimii!

  7. 10

    sanoo

    Eipä kestä, toivottavasti maistuu! Kiitos itsellesi rouhe-vinkistä, hyvä tietää että sekin toimii tarvittaessa. 🙂

  8. 11

    Anski sanoo

    Hei, meinasin myos jattaa profiberin pois ja korvata muilla jauhoilla, sita kun ei kaapista loydy ja on myos ihan tuntematon aines. Kannattaako siina tapauksessa laittaa enemman psylliumia?

    ps. tosi kiva blogi sulla! ihania, helppoja resepteja… karppaus.infon kautta paadyin tanne 🙂 asun nyt ulkomailla mutta Turussa tuli muutama vuos asuttua joten erityisen kiva on lukea Turku-juttuja 😉

  9. 12

    Ellu sanoo

    Löysin hippusen pofiberiä ja raastoin lisäksi pienen porkkanan mukaan, hyvää oli!

  10. 13

    sanoo

    Hmm… Porkkana onkin himottanut minua jo jonkin aikaa, pitänee itsekin testata. 😉 Kiitos vinkistä!

  11. 14

    sanoo

    Todella kiva kuulla! 🙂 Pistän Turku-toiveen mieleen. 😉
    Ellulle ehdotin aiemmassa kommentissa 0,5 dl pofiberin korvaamiseen joko 1 dl mantelijauhoa tai 2 rkl kookosjauhoon. Veikkaan että kookos olisi hieman parempi, sillä se sitoo nestettä mantelia paremmin. Yleisesti pofiber on kyllä raaka-aine jonka suosittelen hankkimaan jos tykkää leivästä – se tuntuu tekevän koostumuksesta hyvin kasassa pysyvän. Gluteenittomien tuotteiden osastolta, Semperin pahvipakkaus. 😉

  12. 19

    sanoo

    […] niin kts. gourmet-leipä vuohenjuustolla ja pähkinäisellä omena-sellerisalaatilla, saksanpähkinä-pellavansiemenleipä ja paahtoleipä). Kaveriksi lämpimälle passendale-leivälle sopii esimerkiksi belgialainen […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *