Riisivanukas ja suolakaramellikastike

Joku taisi syödä jouluna riisipuuroa? Meillä riisipuuro on ollut kesästä asti ohjelmassa viikottain (maistuu sekä minulle että miehelle), joten erityisesti jouluna meidän ei tarvitse sitä syödä. Tavallisesti syömme ihanaa kookosmaitoon tehtyä uuniriisipuuroa, mutta näin joulun kunniaksi tein vähän erilaisen, entistäkin herkullisemman ja jälkiruokamaisemman version tästä comfort foodista. Idea tähän jälkiruokaan tuli Pariisin matkaltamme. Reissun parhaalla illallisella sympaattisessa Juveniles-ravintolassa päivän menun jälkiruoka oli nimittäin riisivanukasta suolakaramellikastikkeella (rice pudding with salty caramel sauce – riz au lait à la vanille & caramel salé) ja ai että se oli hyvää! Kermainen, vaniljainen riisivanukas ja sopivan suolainen karamellikastike olivat melkein syntisen hyvä yhdistelmä. Siitä oli siis pakko kehitellä oma versio – eipä ollut huono (tai vaikea) sekään. 😉 Jotenkin minusta tuntuu että tätä syödään jatkossa aika usein. 😀

RIISIPUURO KOOKOSMAITOON
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 l veden ja kookosmaidon sekoitusta (esim. 8 dl vettä + 2 dl kookosmaitoa)
½ tl (ruusu-)suolaa
Kiehauta vesi ja lisää riisi. Anna kiehua muutaman minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kookosmaidon ja veden seos ja suola. Keittele puuroa hiljalleen kannen alla noin 40-50 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Sekoittele välillä (pohjaa myöten).
Nauti sellaisenaan esimerkiksi marjachiahillon kanssa, tai anna jäähtyä ja käytä riisivanukkaaseen.
RIISIVANUKAS SUOLAKARAMELLIKASTIKKEELLA
5 dl kylmää riisipuuroa (resepti yllä)
n. 1 dl kookoskermaa tai -maitoa
1 tl vaniljauutetta
Steviatippoja taimuuta makeutusta maun mukaan
Suolakaramellikastike:
1 dl kuivattuja, kivettömiä taateleita
1,5-2 dl kookosmaitoa
¼-1/3 tl (ruusu-)suolaa
Pistä taatelit väljään veteen likoamaan vähintään tunniksi. Kaada sitten vesi pois, lisää kookosmaito ja suola (aloita pienemmällä määrällä), ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kastikkeen koostumuksen paksuutta ja maun kermaisuutta voi säädellä kookosmaidon määrällä. Sekoita kylmän puuron joukkoon vaniljauute, makeutus ja sen verran kookoskermaa tai –maitoa, että koostumus on mukavan pehmeä, muttei liian valuva (sellainen risifruttimainen, mikäli kyseinen tuote on tuttu ;)). Tarkista maku. Lusikoi puuroa annoskulhoihin ja kaada kastiketta päälle. Nauti! 🙂
Vinkki: Jos haluat kuohkeamman riisivanukkaan, käytä jääkaapissa yön yli säilytettyä kookosmaitoa ja vatkaa se ilmavaksi kookoskermavaahdon tapaan. 😉
Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *