Ravinteikkaat chian siemenet ja niiden kummalliset käyttörajoitukset

Chia-siemenet eivät ole enää mikään uusi juttu, ja siksipä ne kiinnostavat nykyään terveyshifistelijöiden lisäksi ihan taviksiakin. Mitä hyötyä niistä sitten on ja miksi niitä kannattaisi syödä?

chia1

Chia on mintun sukuun kuuluva kasvi, joka on kotoisin Väli- ja Etelä-Amerikasta. Chian siemenet sisältävät runsaasti kuitua, ja ne imevät itseensä yhdeksän kertaisesti oman painonsa verran vettä. Liotettuna ne muodostavat siemengeelin, joka muistuttaa itseasiassa kotimaisista pellavansiemenistä liottaessa syntyvää geeliä. Liottamattomina siemeniä ei kannatakaan syödä, vatsa ei välttämättä tykkäisi. Hyvä nyrkkisääntö geelin valmistamiseen onkin 1 osa siemeniä, 10 nestettä. Kuitupitoisuutensa ansioista chia auttaa pitämään verensokeria tasaisena, ruoansulatusta toimimaan ja se pitää hyvin myös nälkää.

Kuidun lisäksi chiassa on runsaasti proteiinia ja omega 3- ja omega 6-rasvahappoja. Omega 3- ja omega 6-rasvahappoja on vieläpä siinä terveyden kannalta optimaalisimmassa suhteessa, eli omega 3:a on kolminkertainen määrä omega 6-rasvahappoihin verrattuna (3:1). Kaiken kaikkiaan chian siemenissä on n. 31 % rasvaa (josta suurin osa omega 3-rasvahappoja), 21 % proteiinia ja 33 % kuituja – melkoista. 😀 Lisäksi chian siemenissä on myös runsaasti kalsiumia, mangaania ja fosforia sekä antioksidantteja.

Lisää tietoa:
Aamiainen ruohikolla: Siementen terveysvaikutuksia

Toisaalta – vaikka chian siementen runsasproteiinisuutta hehkutetaankin, niin itse en oikein näe sitä proteiinin lähteenä ruokavaliossa. Sanotaan vaikka että jos syöt siemeniä sen ruokalusikallisen taikka kaksi päivässä, saat proteiinia noin 2-4 grammaa, eli ei käytännössä mitään. Markkinoinnissa se toki kuulostaa hyvältä. 😉

2610kerroschiavanukas1Mansikka-vaniljachiakerrosvanukas

Tyypillisiä käyttötarkoituksia chialle on lisätä siemeniä smoothieihin ja puuroihin, ja chiavanukkaastakin on tullut jo käsite ja sitä myydään joissain kahviloissakin (vaikka ei saisi, kuten kirjoituksen lopussa kerron). Chiaa käytetään jonkin verran myös markettien gluteenittomissa leivonnaisissa.

chiamuna2chiamuna1Chiansiemeniä voi käyttää myös kananmunankorvikkeena esimerkiksi leivonnassa samoin kuin pellavansiemeniäkin. Pellavansiemenmunalla leipomiseen löytyy tästäkin blogista ohje (ks. mustaherukka-kookospannacottapiirakka), ja chian kohdalla homma toimii samalla suhteella – 1 rkl rohittuja siemeniä + 3 rkl vettä. Oletteko jo kokeilleet?

Mutta tiesitkö että chiaa saisi syödä vain 15 g päivässä (alle 2 rkl) ja että esimerkiksi chiavanukasta ei saisi myydä?

Chiaa ei kuitenkaan suunnitella syötäväksi ylenmäärin – ainakaan jos kysyy EU:lta, jonka pitää toki ottaa kanta kaikkeen mahdolliseen. EU on määritellyt chian siemenet ja niistä tehdyn öljyn uuselintarvikkeiksi, ja niiden myynti vaatii uuselintarvikeasetuksen (EY) N:o 258/97 mukaisen luvan. Eviran sivuilta käy itseasiassa ilmi että chiavanukkaan myynti on kielletty lakiin nojaten. Siemeniä ei saa myöskään olla irtomyynnissä, sillä siementen pitää olla pakkauksessa, joka kertoo että maksimi vuorokausiannos ei saa ylittää 15 g. Lista yrityksistä, jotka saavat luvalla käyttää chian siemeniä tuotteissaan löytyy EU-komission sivuilta. Aikamoista touhua.

limekookoschiavanukasLime-kookoschiavanukas mulperimarjoilla ja kookoslastuilla

Ongelma on puuttellinen tieto siitä voisiko runsaalla chia-siementen syömisellä olla terveyshaittoja (esimerkiksi pellavansiemenet sisältävät syanidia ja kadmiumia, joiden takia raskaana olevien olisi syytä pitää niiden syöminen rajoissa). Veikkaanpa että monet kahviloitsijat eivät ole tästä lainsäädännöstä kuulleetkaan, puhumattakaan kotikeittiöistä. Saa nähdä koska chian siemeniä on virallisesti turvallista syödä enemmän kuin sen 1-2 ruokalusikallista. Minä teen sitä jo nyt – omalla vastuulla tietenkin. 😛

Lisää tietoa:
Evira: Uuselintarvikkeet
Evira: Chia-siementen käyttö elintarvikkeissa
Kemikaalikimara: Chian siemeniä vain 1 rkl/vrk. Miksi?

Blogin chiareseptit:
Appelsiini-marjachiahillo
Jouluinen chiavanukas
Kirsikkachiavanukas
Lime-kookoschiavanukas
Mangopuuro
Mansikka-inkiväärichiavanukas
Mansikka-vaniljachiakerrosvanukas
Marjachiahillo
Mokkachiavanukas
Proteiinivispipuuro
Raparperi-chiapuuro
Raparperi-mansikkachiahillo
Siemennäkkäri
Vadelmachiahillo

Kommentit (3)
  1. Hyvää ja terveellistä ruokaa juhannukseen - Pilkettä
    21.6.2017, 08:16

    […] Mansikka-vaniljakerrosvanukas chiasiemenistä […]

  2. Terveellinen kurkuma sopii smoothieen - Pilkettä
    29.4.2017, 10:08

    […] myös nämä samankaltaiset reseptit: Kerroschiavanukas Luumujäätelö aquafabasta Mansikka-inkiväärismoothie Pehmis-smoothiekulho Proteiinivispipuuro […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *