Porkkana-inkiväärikeittoa halloumilla ja siemennäkkäri vol. 2

Viime viikonloppu sujui poikkeuksellisen kivoissa merkeissä kun ystäväni tuli viettämään viikonloppua luoksemme Turkuun. Viimeksi kun hän oli täällä vietimme laatuaikaa kotona herkutellen, pyörähdimme hieman viinillä ja leikimme turisteja Turussa. Tällä kertaa kävimme katsomassa KY-speksin, ja illallistimme meksikolaisessa hengessä. Pääosassa illallisilla oli porsaan kasslerista tehty pulled pork (kirjoittelen tästä myöhemmin), joten lounaaksi teki mieli jotain erilaista. En juuri harrasta kevytruokia, mutta tiedän että sopivan mausteinen kasvisruoka on hyvän olon ruokaa. Siihen kylkeen vielä halloumia ja muita juustoja proteiininlähteeksi, ja siemennäkkäriä kyytipojaksi, niin tarjolla on  maukasta ja täyttävää kasvisruokaa. 🙂 Siemennäkkäriä tuli tehtyä varta vasten ystävääni varten – hän on aiemmin kehunut sitä kovasti (siemennäkkäri on kyllä aina ollut hitti vieraideni keskuudessa). Aiemmin olen tehnyt Cecilia Folkessonin blogista bongaamaani siemennäkkäriä jo pitkään. Se kuuluu yksiin blogini suosituimmista resepteistä eikä ihme – se on helppoa tehdä, siihen tarvii vain vähän raaka-aineita ja se on kaiken lisäksi todella hyvää. Nyt satuin kuitenkin törmäämään 56kilo-blogissa hyvin samankaltaiseen reseptiin, toinen lienee variaatio toisesta. Päätin ottaa tämän kakkosversionkin kokeiluun. Siihen tulee hieman enemmän eri aineita, mutta peruskaava on sama. Kokeile molempia ja valitse mieleisesi – tai tee sitä johon löytyy valmiiksi kaapista raaka-aineet. 😉

14porkkanasosekeitto

PORKKANA-INKIVÄÄRISOSEKEITTO HALLOUMILLA
3 annosta

500 g porkkanoita
Pala juuriselleriä
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
½ punainen chili
1 tl currya
1 tl jeeraa
¼ tl kanelia
Hyppysellinen jauhettua neilikkaa
6 dl kasvis-, kana- tai lihalientä
1 dl kermaa, turkkilaista jogurttia tai kookosmaitoa
Oliivi- tai kookosöljyä
Suolaa
1 pkt halloumia

Lisäksi:
Siemennäkkäriä
Leivänpäällisiä (juustoa, leikkeleitä, voita, tuorejuustoa…)
Raejuustoa

Hienonna chili, raasta inkivääri ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullosta niitä öljytilkassa kattilassa. Kuori ja pilko porkkanat, juuriselleri ja sipuli, lisää ne kattilaan. Lisää kattilaan liemi ja keitä kasvikset kypsiksi. Paista tällä välin siivutettu halloumi pannulla kauniin väriseksi. Nosta siivut talouspaperille kuivumaan. Kun kasvikset ovat kypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Nosta kattila takaisin liedelle ja mausta currylla, jeeralla, kanelilla ja neilikalla. Lisää myös kerma/jogurtti/kookosmaito. Tarkista maku. Voit ohentaa keittoa halutessasi lisäämällä lientä tai kermaa. Pilko halloumisiivut krutongeiksi. Tarjoa keitto lämpimänä halloumin kera.

Keiton liemenä oli tällä kertaa karitsanpotkien valmistuksesta jäänyttä herkkulientä. 😉

14nakkari2

14nakkari1

SIEMENNÄKKÄRI 2.
Pellillinen

¾ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1 rkl chiansiemeniä
2 rkl pofiberiä
1 rkl psylliumia
2 rkl kookosöljyä
2,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
Suolaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kuumenna vesi ja lisää kookosöljy siihen sulamaan. Kun se on sulanut, lisää kuivat aineet nesteeseen samalla sekoittaen. Kumoa taikina leivinpaperilla peitetylle pellille ja tasoita se levyksi lastan avulla. Paista uunissa 150 ˚C asteessa 45-60 minuuttia. Ota leipä uunista ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi (pitsaleikkuri voi olla näppärä). Nostele palat ritilälle ja ritilä uuniin. Sammuta uuni ja anna näkkäreiden kuivua uunissa muutama tunti. Kiilaa uuni auki esim. pannunalustalla tai lastalla, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu pois.

Eri siementen määriä voi tarpeen vaatiessa varioida, kunhan kokonaismäärä pysyy suunnilleen samana. Kannattaa myös huomioda, että pellavan- ja chiasiemenet imevät moninkertaisesti nestettä muihin verrattuna ja muodostavat näkkäriä yhteen sitovaa ”limaa”. En siis lähtisi vaihtamaan pellavansiemeniä kurpitsansiemeniin, mutta chiansiemenet voi vallan mainiosti korvata pellavansiemenillä. 😉

Vrt. siemennäkkäri 1
Ks. kaikki leipäreseptit

Aiempia emännöintejä:
Vaniljainen kukkakaalisosekeitto ja lounas Aula Caféssa
Munakoiso-artisokkapitsa ja vaniljapannacotta mustaherukoilla
Kun tytöt tulivat Turkuun
Kinkun uudet kaverit
Uunicamembert yrteillä ja valkosipulilla ja Nigellan joulusuklaakakku
Grilli-ilta tyttöjen kanssa
Karitsaa illallisella
Chevrépiirakkaa hyvässä seurassa
Illan tähtenä gruyére

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Onpas kivan näköinen keitto ja maukkaat mausteet. 🙂 Siemennäkkäri on kyllä hyvä keksintö joka suhteessa, maukasta & helppoa & terveellistä. Pitäisipä itsekin kokeilla joskus hieman eri reseptejä tuon siemennäkkärin osalta, itse olen aina laittanut mukaan kaurahiutaleita mutta ilmeisesti onnistuisi hyvin ihan pelkistä siemenistäkin.

  2. 2

    sanoo

    Kiitos. Siemennäkkäri on kyllä loistava – vieraat, joille olen sitä tarjonnut ovat poikkeuksetta kysyneet reseptiä. 😉 kaurahiutaleita ei tosiaan tarvitse. tämä pofiberillinen versio olisi varmaan koostumukseltaan sitä lähempänä (?), mutta molemmat postamaani versiot ovat kyllä hyviä ja toimivia. Ykkösversiossa on vähemmän raaka-aineita, joten sitä on helppo kokeilla, vaikkei viljaton leivonta olisikaan tuttua.

  3. 3

    sanoo

    Mmm, ihanan näköistä siemennäkkäriä! Jos jaksat raaskin chioja ostaa, tämä on kokeilulistalla ensimmäisten joukossa 🙂

  4. 4

    sanoo

    Chian voi korvata myös ominaisuuksiltaan samankaltaisilla pellavansiemenillä. 🙂 Ja siemennäkkärin ykkösversioon ei tule chiaa. 😉

  5. 13

    sanoo

    […] Oli hauska nähdä ja kuulla minne kaikki olivat päätyneet! Tuparilahjaksi vein pellillisen siemennäkkäriä, jonka fani ystäväni on. 😉 Tupareiden jatkoille siirryimme Siltaseen, jossa kävin viimeksi […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *