Polttaripäivä ja illallinen Mamissa

Kesällä ystäväpiirissämme on tiedossa useammat häät, ja viime viikonloppuna vietettiin ensimmäisen morsiamen polttareita. Kaasot kävivät kaappaamassa morsiamen matkan varrelta ja toivat hänet kotiinsa, missä meitä oli vajaa viisitoista naista häntä odottamassa. Morsiamelle pakattiin mukaan vuorokauden tavarat, ja päivä aloitettiin nopealla toisiimme tutustumisella ja lounaalla kotona. Lounaaksi oli tehty  ruokaisa salaattipö ja patonkia. Kasvikset, kastikkeet, proteiinit (kana ja tonnikala-riisimössö), pähkinät, leipä ja levitteet tarjottiin fiksusti kaikki erikseen, joten jokainen sai koottua omanlaisensa annoksen.

05salaatti3

05salaatti1

Lounaan jälkeen polttarisankari raahattiin crossimopoilemaan, minkä jälkeen koko porukka pääsi pelaamaan hohtominigolfia Hohtogolf West Coastissa. Se olikin yllättävän hauska ja suositun oloinen paikka. Olen pelannut minigolfia vain muutaman kerran elämässäni. Parilla ensimmäisellä radalla olin aivan toivoton, mutta lopussa aloin olla jo ihan pro. 😉 Kyseisessä paikassa oli vieläpä neljä kauhurataa erikoistehostein! Baarista sai juomat mukaan radalle, ja joka radalla oli oikein juomapöydätkin. 😉 Oikein sopivaa ajanvietettä kaveriporukoille siis. Paikalla olisi myös ollut curlingrata – se olisikin varmaan jännää! Golfin jälkeen morsian pääsi saunomaan, mutta perinteisten kananmuna-jauhopesujen sijaan morsian sai lähinnä hierontaa. 😉 Saunomisen jälkeen morsiamelle fiksattiin vielä kampaus ja meikkikin, jonka jälkeen oli hyvä lähteä viettämään iltaa.

Illallista söimme ilokseni Mamissa, jossa olenkin halunnut käydä jo pitkään. Mami on palloillut Turun ja koko Suomen parhaimpien ravintoloiden listalla jo useamman vuoden, joten odotukset olivat korkealla. Menulta valitsin alkuruoaksi ahventa ja parsaa, pääruoaksi paistettua possunkylkeä sinappikasviksilla ja jälkkäriksi juustoja. Valitsen jälkiruoaksi juustot poikkeuksetta, jos niitä suinkin löytyy ravintolan listalta. 😉 Alkuun otimme lasilliset Codorniun luomucavaa, ja ruoan kanssa join itse Veneto-Antiche Terre-ripassoa. Se sopi hyvin possun kaveriksi. Olimme tilanneet ruoat etukäteen, mutta alkuruokien saamisessa kesti silti kauan. Lisäksi jouduimme valitettavasti istumaan kahdessa eri pöydässä. Ravintolan henkilökunta oli kyllä kuulemma koittanut järjestää isoa pöytää, mutta se ei kyseisen illan syöjäkunnalla valitettavasti onnistunut. Palvelu oli kuitenkin erinomaisen huomaavaista ja ystävällistä. Minun annokseni oli ennakkoon tilattu gluteenittomana ja viljattomana, ja pääruoan perunoiden tilalle oltiin pyydetty kasviksia – kaikki onnistui ilman ongelmia, kiitos. 🙂

05mami4
Aluksi pöytään kannetuista leivistä erityisesti foccacia ja saaristolaisleipä tekivät kauppansa

05mami1
Ahventa, parsaa, marinoitua punasipulia ja tilli-creme fraichea

05mami3
Kukkakaalikeittoa, parmesaania ja tomaattia

Alkuruoka oli herkullisten makujen kokonaisuus; ahventa, parsaa, marinoitua punasipulia, tilli-creme fraichea ja yrttiöljyä. Parsan kypsyys oli oivallinen, sopiva purutuntuma. Suurin osa meistä taisi tilata tlautasenkin nuoleminen. 😉 Possunkylki ihanaa. Läskikammoiselle en sitä suosittele, mutta hartaudella kypsytetyn kyljen rasvakerros oli minun mielestäni vain maukasta ja sai ruoan soljumaan suusta nieluun ihanasti. 😉 Myös possun kasvislisukkeiden (parsa, ruusukaalinlehdet, porkkana) oli minun makuuni täydelinen – kaikessa oli makua ja sopivasti rapsakkuutta. Jos ehdin/pääsen Mamiin syömään vielä tämän menun aikana, tilaan ehdottomasti ankkaa inkivääriglaseeratuilla nauriilla. Oma ankanpaistokokeilu oli vielä tuoreena mielessä, mutta ”glaseerattu” sai minut pelkäämään että annos olisi kovin makea, mistä en pidä. Seurueemme ankkaa tilanneet vakuuttivat kuitenkin ettei annos ollut erityisen makea, ja ankan kypsyys näytti herkullisen rosélta. Turska ei tuntunut tekevän samanlaista vaikutusta kuin muut annokset.

05mami5
Paistettua possunkylkeä  ja sinapilla maustettuja kasviksia

05mami2
Juustoja

Jälkkärijuustotkin olivat miellyttävä kotimaisten juustojen kolmikko; Peltola Blue-sinihometta, Juustoportin Viinitarhurinjuustoa ja Kolatun brietä. Tarjoilija ehti ensiksi esitellä brien Kolatun chévrenä – tunnistin oitis entisenä juustonmyyjänä että sitä se ei ollut. Tarjoilija korjasi että juusto on kuttubrie, mutta minä tahtoisin väittää että kyseessä oli kuitenkin Kolatun Valma-lehmänmaitobrie. Juustot olivat joka tapauksessa  erinomaisia (ja plussaa kotimaisuudesta) ja niiden kanssa tarjoiltu omenahilloke maistui ihanasti oikeilta, kotimaisilta omenoilta. Mutakakun kanssa tarjottu vadelmajäätelö oli kuulemma parasta jäätelöä ikinä. Ei huono ilta ollenkaan. Päällimmäisenä mieleen jäi ”nam”. Annoksista tuli mieleen illallinen luomuravintola Deegissä Hollannissa.

Annoskoot olivat mielestäni erittäin sopivat. Alkuruoka ei ollut vain espressokupillinen keittoa, pääruoassa oli sopivasti lihaa, ja jälkkäristä sai hyvän maun suuhunsa. Jotkut seurueesta valittelivat ähkyä, mutta naisten helmasynti tuntuu olevan tuntea huonoa omaa tuntoa syömisestä – täyttä oloa kuuluu valittaa, vaikka olisikin syönyt juuri sopivasti – NAISET! 😛 Osalla saattoi tietty painaa vatsassa siiderit sun muut kuplajuomat. Rakas Mamin henkilökunta: älkää pienentäkö annoskokojanne, vaikka asiakkaanne kuinka huokailisivat kylläisyyttään. 😉

Mami,
Linnakatu 3, 20100 Turku

Mami muistutti minua toisesta turkulainen listatähtönen on Tintå, jonka viineihin on tullut tutustuttua, mutta ruoka on vielä testaamatta. Turussa hyvästä illallisesta haikailevan kannattaa kurkata myös kirjoitukseni Onnistunutta maustamista Cantina Aztecassa.

Juustoesittelyistä löytyy slisää juttuja niin kotimaisista kuin ulkomaisistakin juustoista. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *