Pitkään kypsennetyt hanhenkoivet

Lidl on yksi lempikaupoistan. Siellä on aina hyvä kasvisvalikoima, herkullisia juustoja ja erikoisjuustoja muita kauppoja halvemmalla ja viikon tarjousten ja kampanjoiden myötä sinne milloin mitäkin erikoiseriä. Juustolöydöistäni olen kirjoittanut jo useamman jutun (ks. Juustolöytöjä Lidlistä ja Samos Nectar <3 Roquefort), ja on sieltä löytynyt myös hyvää pihvilihaa, kokonainen ankka ja pienempiä osia, lampaanpotka ja hanhenkoivetkin, jotka pääsivät nyt kokkausvuoroon. 

budapest5.jpg
Herkullisen ylikypsää ankkaa ja haudutettua punakaalia Budapestissä

Halusin kypsentää koivet ihanan ylikypsiksi – sellaisiksi, että liha irtoaisi luusta itsekseen. Muistelen edelleen, kuinka sain Budapestin reissullamme juuri tällaista ankankoipea… Marinoin koivet pari päivää etukäteen, ja kypsensin niitä sitten rauhassa uunissa matalalla lämmöllä. Hanhesta tulikin todella maukasta ja mureaa! Paljon mielenkiintoisempaa kuin kana. Alamme tosissaan päästä tummalihaisten lintujen, kuten hanhen ja ankan, makuun. Niissä on juuri sopivasti supermaukasta rasvaa, joka pitää lihan mehevänä pitkänkin kypsennyksen ajan.  (Muistathan ottaa pannulle jäävän rasvan talteen esimerkiksi kasvisten paistamiseen tai leipätaikinaan!)  Kaksi koipea painoi yhteensä 900 g, mikä kuullosti paljolta, mutta niistä irtosi tosiaan sen verran rasvaa ja nestettä kypsentämisen aikana, että yksi koipi oli yhdelle aikuiselle sopivan kokoinen annos, ei tullut edes ähkyä. ;)Mieskin pohti jo mistä sitä ankkaa saisi taas ostettua. Netissä törmäsin mainintaan että Sellosta (oliko nyt Sellon cittarista?) sitä löytyisi yleensä pakasteena, ja vieläpä kotimaista. Eipä vaan kuulu ihan meidän vakikauppoihimme, mutta ehkä pitäisi ottaa matkanvarrelle kun taas suuntaamme pääkaupunkiseudulle. Jos joku Turun seudulla tietää mistä hanhenlihaa saisi niin saa vinkata!
Aterian viinimätsikin oli paras aikoihin. Katsottuamme Sideways-leffan merlot’a (ja juustoja) maistellen, otimme pinot noirin tutustuttavien rypäleiden listalle. Sitä suositellaan monesti linnuille, joten mies etsi Viini-lehden sivujen avulla tälle aterialle sopivan kuulloisen pinot noirin. Valinta osui uusi-seelantilaiseen Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2013-viiniin.  Ensimmäinen havainto siitä oli että tämähän on
varsin runsaan makuinen, eikä lainkaan liian kevyt. Alko kuvasi sitä sanoilla keskitäyteläinen, keskitanniininen, kirsikkahilloinen, karpaloinen, herukkainen, mausteinen, hennon tamminen ja ne kyllä osuivat hyvin. Viini toi myös hyvin
selkeästi veden kielelle. Myöhempi googlettelu selvitti että tämä viini oli ehdolla vuonna 2013 vuoden viiniksikin. 😉 Viini sai meiltä “tätä pitää ostaa toistekin”-merkinnän, onneksi pakastimessa on ankkaa odottamassa… 😉 

2210hanhi1-1.jpg

2210hanhi2.jpg
Ylikypsän hajoavaa, mehevää hanhea!

PITKÄÄN KYPSENNETYT HANHENKOIVET

2 hanhenkoipea (yht. 900 g, voit kokeilla myös ankkaa!)

2 (pienen)
luomusitruunan kuoret ja mehu

4 valkosipulinkynttä

Pieni kourallinen
salviaa
Tuppo timjamia
Suolaa ja mustapippuria myllystä

Marinoi hanhenkoivet mieluusti 1-2 vuorokautta aikaisemmin. Raasta sitruunoiden kuoret ja purista
niistä mehu. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet, sekoita ne sitruunamehun
joukkoon. Lisää hunaja ja yrtit. Vedä veitsellä viiltoja tai ristikkokuvio
ankankoipien rasvapintaan – älä leikkaa lihaan saakka! Rouhi koipien päälle
kauttaaltaan mustapippuria ja suolaa myllystä ja hiero se kiinni pintaan.
Levitä päälle loppu marinadi tasaisesti. Anna koipien maustua jääkaapissa 1-2
vuorokautta, kääntele niitä välillä, jotta ne maustuvat tasaisesti.

Ota koivet
huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Pyyhi ja kuivaa
ylimääräinen marinadi koivista talouspaperilla. Aseta koivat kuivalle, kylmälle
pannulle rasvapuoli alaspäin ja kuumenna pannu niin että suurin osa rasvasta
sulaa pinnalle. Kun rasvakerros on ohentunut selvästi ja koivessa on nätti
paistopinta, käännä koivet ja paista lihapuolellekin vielä pinta. Siirrä koivet
tilavaan uunivuokaan rasvapuoli ylöspäin ja kypsennä niitä uunissa 150 ⁰C
asteessa 2-3 tuntia. Jos koivet rupeavat saamaan liikaa väriä, voit peittää ne
foliolla. (Minä en tätä tehnyt, ja kuten kuvasta näkyy lintu pääsi vähän tummaksi – ei kuitenkiaan palanut! ;)) Nauti haluamiesi kasvislisukkeiden kanssa.

PS. Sanoin tämän jo alkukirjoituksesta, mutta muistutanpa nyt toistamiseenkin: ota talteen ja siivilöi hanhesta pannulle ja uunivuokaan irronnut rasva! Se on herkullista esimerkiksi perunoiden, juuresten tai kasvisten paistamiseen, ja tuo hyvin makua myös leipätaikinaan.

2210taateli-pinotnoir-1.jpg
Jälkkäriksi tuoreita, suussa sulavan pehmeitä uuden sadon taateleita 

Samankaltaisia reseptejä:

Harvinaisen hyvin paistettu kananpoika

Nyhtöankka mausteisella luumukastikkeella

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (2)
  1. Oluessa haudutetut spareribsit (gluteeniton) - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:18

    […] ylikypsiä, luullisia) reseptejä:Härän ribsit aasialaisittain Juopunut häränhäntäragú Ylikypsät hanhenkoivet Glaseeratut ribsit uunista […]

  2. Päivä kanssani – lokakuu - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 16:24

    […] Suihkun jälkeen pyörin hieman blogimaailmassa ja siivosin keittiötä. Aika pian sain myös hoitaa illallisen alulle panon. Meidän oli määrä herkutella illalla ylikypsillä hanhenkoivilla, ja niihin piti paistaa pinta ja pistää uuniin. Kaksi isoa koipea mahtui juuri ja juuri paistinpannulle samaan aikaan. Paistinpannulle suli reilusti herkullista hanhenrasvaa, joka kannattaa ehdottomasti ottaa talteen esimerkiksi leipätaikinaa varten! Ks. hanhenkoipien resepti. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *