Pirteä mango-sitruunaraakakakku (pähkinätön)

Raakakakut ovat yleensä pitkälti pähkinäpohjaisia, mutta tämä ihanan keväinen, keltainen kakku syntyy ihan vain kookosen avulla. Kookospähkinähän ei ole nimestään huolimatta pähkinä, vaan hedelmä. 😉 Pohjan pähkinät korvataan kookoshiutaleilla ja auringongkukansiemenillä. Auringonkukansiementen maku on suht neutraali, ja se sopii hyvin makeaan leivontaan. Olen käyttänyt sitä mm. puolukka- ja sitruunapiirakoiden leipomisessa. Täytteeseen kermaisuutta ja rakennetta tuo creamed coconut (kookosvoi, kookoskermatiiviste – ei sama asia kuin öljy). Jos et ole vielä siihen tutustunut, niin nyt on jo korkea aika! Se on ihanan makuista ihan sellaisenaankin, ja sopii hyvin niin leivontaan (esim. piparimutakakkuun tai banaaniblondieen), raakaan valkosuklaaseen ja taikinaisiin suklaahippukekseihin. 😉 Mangokausi on alkuvuodesta parhaimmillaan, ja se on näkynyt minun keittiössäni mm. mangocurdina, mangocurdpiirakkana, mango-kardemummalassina, smoothienamangopuurona ja mango-avokadosalsana. Otetaan ilo irti sesongista! 😉 Kevääseen ja pääsiäiseen kuuluu jotenkin mielestäni keltainen ja sitruuna, joten tämä raikas ja hedelmäinen kakku olisi oivaa tarjottavaa vaikka pääsiäispöytään. 😉

15mango-sitruunakakku2

Mango-sitruunaraakakakku (pähkinätön)

Pohja:
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kookoshiutaleita
1 dl kuivattuja, kivettömiä taateleita
Hieman (ruusu-)suolaa
(1 rkl vettä)

Täyte:
1,5 kypsää mangoa
1 luomusitruunan kuoret ja mehu
1 tl vaniljauutetta
(Sitruuna- tai vanilja-)steviatippoja maun mukaan
150 g creamed coconutia

Mittaa pohjan ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää vettä, jos seos on turhan kuivaa. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle ja öljyä vuoan pohjat ja reunat kookosöljyllä. Painele muruseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
Sulata creamed coconut vesihauteessa (kuumemmassa keittiössä se voi olla valmiiksikin juoksevaa). Kuori ja pilko mango, raasta sitruunasta kuoret ja purista mehu. Aja täytteen ainekset tasaiseksi, sileäksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää halutessasi makeutusta, minulle ihan pelkkä mango riitti makeutajaksi. Kumoa täyte vuokaan pohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin ajan tai yön yli. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi kookoskermavaahdon kanssa!

Lisää raakakakkujen (ja raakasuklaiden) reseptejä löytyy reseptihakemiston Herkut ja jälkiruoat-osastosta. 😉 Ennen ne olivat ympättynä muiden reseptien joukkoon, mutta nyt niitä alkoi olla sen verran että kokosin ne ihan omaan osioonsa, jotta juuri niistä kiinnostuneiden olisi helpompi bongata kyseiset reseptit. Toivottavasti auttoi!

5cookiedough1PS. Kookosvoita voi löytää luontaistuotekaupoista ja suuremmista marketeista (esim. Biona-merkkistä), mutta itse tilaan yleensä Iherbistä tilaamaani Edward & Sons Organic Creamed Coconutia (luomua ja edullista). Ensimmäistä kertaa Iherbistä tilaavalle alennusta koodilla IRI825. 😉

 

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *