Piparimutakakku cointreaukermalla

Olin jälkiruokavastaavana ainejärjestömme joulujuhlissa. Aluksi minun oli tarkoitus selvitä tästä aina varmalla mutakakulla, mutta selvisi, että juhlille oli tulossa pähkinäallergikko, jolle suklaakaan ei sopinut. Ei suklaata, eikä pähkinäjauhoja – pieni haaste viljattomalle leipurille. 😛 Jouduin siis pohtimaan mitä sen tilalla tarjoaisi, ja hyvä niin, sillä se johti uuden loistavan joulureseptin kehittelyyn! 😀 Kookos sentään onneksi kävi, joten lähdin kokeilemaan kuinka pitkälle sillä pääsee. Kookosvoi (ei sama asia kuin öljy tai se munkinpaistorasva, lue lisää täältä!) on ennenkin loistanut leivonnassa (kastanja-suklaabrownie, mausteinen banaaniblondie), joten päätin hyödyntää sitä. Kokeilussa syntyikin sitten mitä mainioin jouluresepti – ihanan tryffelimäinen piparimutakakku! Koostumus on herkullinen, ja jouluiset maut toimivat sen kanssa erinomaisesti. Kakku oli menestys myös juhlilla – se syötiin kokonaan ja kiitoksia sateli. Tätä tulee tehtyä tästä lähtien joka joulu. 🙂
Ks. lisää jouluruokavinkkejä.

joulujuhlat

Piparimutakakku maistuu ihan sellaisenaankin, mutta juhlia varten tein kakun kaveriksi myös cointreau-liköörillä maustettua kermavaahtoa. Sen appelsiinivivahde sopi kakun kanssa erinomaisesti. Kermaa ei nyt valitettavasti näy kuvissa tämän enempää, sillä juhlatilojen hämärät kuvausolosuhteet (ainoa valoisa paikka sotkuinen minikeittiö) ja esillepano eivät antaneet asialle aihetta. 😛

13piparimutakakku2Se koostumus!

Piparimutakakku

150 g suolatonta voita
200 g creamed coconutia (kookosvoi/kookoskermatiiviste)
1,5-2 dl erytritolia tai muuta makeutusta
5 kananmunaa
1,5-2 rkl piparkakkumaustetta (ks. huomio lopusta)
(½ rkl kanelia)
(Hyppysellinen jauhettua neilikkaa)
½ tl jauhettua kardemummaa
Hieman suolaa

Koristeluun esim. viinirypäleitä, puolukoita tai granaattiomenansiemeniä ja tomusokeria

Sulata voi ja kookosvoi, anna jäähtyä. Sekoita joukkoon makeutus ja mausteet. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen samalla. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa haluamiasi mausteita (esim. kanelia tai piparkakkumaustetta). Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle ja voitele vuoka. Kumoa taikina vuokaan ja paista uunissa 200 ⁰C asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes kakku on juuri ja juuri hyytynyt keskeltä. Anna jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai cointreaukerman kanssa. (Appelsiininkuorella terästetty kookoskermavaahto olisi paleovaihtoehto. ;))

Cointreaukerma

5 dl kuohukermaa
½ dl cointreauta
Makeutusta maun mukaan

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon cointreau ja lisää makeutusta suuhusi sopiva määrä.

HUOM: Piparkakkumausteissa on eroja! Käyttämässäni Meirassa oli eniten pomeranssinkuorta ja sitten vasta kanelia ja muita mausteita. Niinpä kakusta tuli mieleiseni makuista kun lisäsin siihen 1,5 rkl piparkakkumaustetta ja sen lisäksi vielä ½ rkl kanelia ja hyppysellisen neilikkaa. Poikaystäväni kaipasi reseptiin vielä kardemummaa, sillä hänen mielestään se on se mauste joka tuo joulun – mikäs siinä, kyllähän minä kardemummasta tykkään. 😉

13piparimauste

13creamedcoconutPS. Ihanaista kookosvoita ei yllättäen saanutkaan enää lähicittaristani (pitänee laittaa toivetta), mutta onneksi kaapissa oli myös Iherbistä tilaamaani Edward & Sons Organic Creamed Coconutia. Ensimmäistä kertaa Iherbistä tilaavalle alennusta koodilla IRI825. 😉

 

Kommentit (18)
  1. Gluteeniton joulu - parhaat joulureseptit vuosien varrelta - Pilkettä
    14.12.2017, 19:03

    […] sulkaamousse Mausteinen puolukkapiirakka Nigellan joulusuklaakakku Piparimutakakku cointreaukermalla Puolukka-kinuskiraakakakku Raaka puolukkamousse suolakaramellikastikkeella Raakatiramisu (tai […]

  2. Joulu 2014 - Kauneus & Terveys -blogit
    24.11.2016, 18:48

    […] Ainejärjestön hilpeillä joulujuhlilla riitti herkkuja, ja pähkinättömät jälkiruokani (piparimutakakku cointreaukermalla ja puolukkapiirakka) tekivät kauppansa ja kavereiden pikkujouluissa koristeltiin […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *