Piparimutakakku cointreaukermalla

Olin jälkiruokavastaavana ainejärjestömme joulujuhlissa. Aluksi minun oli tarkoitus selvitä tästä aina varmalla mutakakulla, mutta selvisi, että juhlille oli tulossa pähkinäallergikko, jolle suklaakaan ei sopinut. Ei suklaata, eikä pähkinäjauhoja – pieni haaste viljattomalle leipurille. 😛 Jouduin siis pohtimaan mitä sen tilalla tarjoaisi, ja hyvä niin, sillä se johti uuden loistavan joulureseptin kehittelyyn! 😀 Kookos sentään onneksi kävi, joten lähdin kokeilemaan kuinka pitkälle sillä pääsee. Kookosvoi (ei sama asia kuin öljy tai se munkinpaistorasva, lue lisää täältä!) on ennenkin loistanut leivonnassa (kastanja-suklaabrownie, mausteinen banaaniblondie), joten päätin hyödyntää sitä. Kokeilussa syntyikin sitten mitä mainioin jouluresepti – ihanan tryffelimäinen piparimutakakku! Koostumus on herkullinen, ja jouluiset maut toimivat sen kanssa erinomaisesti. Kakku oli menestys myös juhlilla – se syötiin kokonaan ja kiitoksia sateli. Tätä tulee tehtyä tästä lähtien joka joulu. 🙂
Ks. lisää jouluruokavinkkejä.

13joulujuhlatPiparimutakakku maistuu ihan sellaisenaankin, mutta juhlia varten tein kakun kaveriksi myös cointreau-liköörillä maustettua kermavaahtoa. Sen appelsiinivivahde sopi kakun kanssa erinomaisesti. Kermaa ei nyt valitettavasti näy kuvissa tämän enempää, sillä juhlatilojen hämärät kuvausolosuhteet (ainoa valoisa paikka sotkuinen minikeittiö) ja esillepano eivät antaneet asialle aihetta. 😛

13piparimutakakku1 13piparimutakakku2
Se koostumus!

PIPARIMUTAKAKKU

150 g suolatonta voita
200 g creamed coconutia (kookosvoi/kookoskermatiiviste)
1,5-2 dl erytritolia tai muuta makeutusta
5 kananmunaa
1,5-2 rkl piparkakkumaustetta (ks. huomio lopusta)
(½ rkl kanelia)
(Hyppysellinen jauhettua neilikkaa)
½ tl jauhettua kardemummaa
Hieman suolaa

Koristeluun esim. viinirypäleitä, puolukoita tai granaattiomenansiemeniä ja tomusokeria

Sulata voi ja kookosvoi, anna jäähtyä. Sekoita joukkoon makeutus ja mausteet. Lisää kananmunat yksitellen sekoittaen samalla. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa haluamiasi mausteita (esim. kanelia tai piparkakkumaustetta). Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle ja voitele vuoka. Kumoa taikina vuokaan ja paista uunissa 200 ⁰C asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes kakku on juuri ja juuri hyytynyt keskeltä. Anna jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai cointreaukerman kanssa. (Appelsiininkuorella terästetty kookoskermavaahto olisi paleovaihtoehto. ;))

COINTREAUKERMA

5 dl kuohukermaa
½ dl cointreauta
Makeutusta maun mukaan

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon cointreau ja lisää makeutusta suuhusi sopiva määrä.

HUOM: Piparkakkumausteissa on eroja! Käyttämässäni Meirassa oli eniten pomeranssinkuorta ja sitten vasta kanelia ja muita mausteita. Niinpä kakusta tuli mieleiseni makuista kun lisäsin siihen 1,5 rkl piparkakkumaustetta ja sen lisäksi vielä ½ rkl kanelia ja hyppysellisen neilikkaa. Poikaystäväni kaipasi reseptiin vielä kardemummaa, sillä hänen mielestään se on se mauste joka tuo joulun – mikäs siinä, kyllähän minä kardemummasta tykkään. 😉

13piparimauste

13creamedcoconutPS. Ihanaista kookosvoita ei yllättäen saanutkaan enää lähicittaristani (pitänee laittaa toivetta), mutta onneksi kaapissa oli myös Iherbistä tilaamaani Edward & Sons Organic Creamed Coconutia. Ensimmäistä kertaa Iherbistä tilaavalle alennusta koodilla IRI825. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Tämä recepti pitää pistää korvan taakse, jos vaikka tekisi sitä välipäivinä ja kutsuisi jonkun kahville 🙂 Minulle kun tosiaankin pähkinät eivät käy vatsan takia, mutta kookos käy paremmin kuin hyvin.

  2. 2

    sanoo

    Hienoa! 🙂 Itsellä kun ei ole ongelmia pähkinöiden kanssa niin käytän niitä aika surutta, mutta kiva huomata että reseptien säätämisestä on lukijoille ekstrailoa. 😉 Ensi viikolla blogiin on muuten tulossa vielä toinenkin pähkinätön jälkiruokaleivonnainen. 😉

  3. 6

    sanoo

    […] Ainejärjestön hilpeillä joulujuhlilla riitti herkkuja, ja pähkinättömät jälkiruokani (piparimutakakku cointreaukermalla ja puolukkapiirakka) tekivät kauppansa ja kavereiden pikkujouluissa koristeltiin […]

  4. 9

    Tanja sanoo

    Kokeilin tätä ensin piparkakkuversiona ja oli todella hyvää. Sitten uskaltauduin vaihtamaan piparkakkumausteet lakritsijuurijauheeseen (3tl) ja oli jopa vielä parempaa – ainakin kevääseen sopivampi maku 😊
    Löysin tänne karppaus.infon ohjeen kautta ja kokeillut yhtä ja toista. Varsinkin pähkinättömiä leipiä olen tehnyt paljon ja ovat tehneet kauppansa. Kiitos jakamisesta!

  5. 10

    sanoo

    Kiitos Tanja, todella kiva kuulla! 🙂 Ja kiitos lakritsivinkistä. Olen sattumoisin itsekin leikkinyt tuolla samaisella ajatuksella, sillä muut reseptilokeilur, kuten sitruuna-lakritsiraakakakku ja lakritsikookoskeot, ovat tosiaan näyttäneet että lakritsi ja kookos toimivat yhdessä erinomaisesti. Pitäisi vain tarttua toimeen! 😉

    https://ssiiri.wordpress.com/2013/11/28/lakritsi-kookoskeot/
    https://ssiiri.wordpress.com/2015/03/01/sitruuna-lakritsiraakakakku/

Trackbacks

  1. […] Viime viikonloppuna oli ensimmäinen adventti ja olin kuuntelemassa sen kunniaksi Åbo Akademin kuorojen ja orkesterin adventtikonserttia – kuten monena vuotena ennenkin. 😉 Siitä tuli mainittua silloinkin, kun julkaisin vuosi sitten suuren reseptikokoelmapostauksen: Koska meillä on joulu? Ideoita joulupöytään! Jouluruokavinkkien etsintä alkaa taas olla käynnissä, mutta koska viime vuotinen lista oli mielestäni niin hyvä, tyydyin tänä vuonna vain päivittämään sitä kuluneen vuoden aikana julkaisemillani resepteillä. Käykää siis kurkkaamassa Koska meillä on joulu? Ideoita joulupöytään!-kirjoitus. Sieltä löytyy monenlaisia reseptejä pääruoista lisukkeisiin, jälkiruoasta syötäviin lahjavinkkeihin ja kotitekoisiin makeisiin. Perusvinkit löytyvät myös juustotarjottimen kokoamiseen (katso myös juustoesittelyt). Listaan olen kerännyt reseptejä niin paleo- kuin LCHF-ruokavaliolle, ja kasvissyöjätkin on muistettu. Resepteistä löytyy niin klassikoita (kinkunpaisto, waldorfinaalaatti, graavikalat, viljaton lanttulaatikko sekä piparit) että uusia ideoita (avokadohummus, gruyérepiirakka). Hyvää yleistietoa ja vinkkejä löytyy myös Juhlat ja erikoisruokavalioiden huomioonottaminen-kirjoituksesta. Vinkkejä tuli kerätyä myös ruokalahjojen paketointiin. 😉 Tässä muutama poiminta uusista jouluruokavinkeistä, katso päivitetty lista kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ. Riisipuuro kookosmaitoon Joulukalat & pellavansiemenlimppu Kananmaksamosse & siemennäkkäri Porkkanalaatikko Luumu-konjakkikastike kinkulle Mausteinen puolukkapiirakka Puolukka-kinuskiraakakakku Piparimutakakku cointreaukermalla […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *