Pinaattinen kookos-kalapata ajvarilla

Nyt vietetään lihatonta lokakuuta, ja minä ajattelin sen kunniaksi lisätä kalansyöntiäni. Tällä kertaa vuorossa oli yksinkertainen, nopea ja maukas kalapata lounaaksi. Maukas (ja kaiken lisäksi paleo) syntyi nopeasti jääkaapista löytyneistä raaka-aineista – ei sen tarvitse olla sen hankalampaa. 😉

Ajvar on Balkanin alueelta kotoisin oleva maukas relissi, jonka pääraaka-aineita ovat munakoiso ja paprika, ja tyypillisiä mausteita valkosipuli ja chili. Sitä löytyy sekä mietoa että tulista versiota – vähän niin kuin unkarilaista paprikajauhettakin (kts. Unkarilaista lihapataa ja marjoja mascarponemoussella) Sitä käytetään sellaisenaan levitteenä ja lisukkeena, mutta se soveltuu myös ruokien maustamiseen.

15ajvarkala

PINAATTINEN KOOKOS-KALAPATA AJVARILLA
1 annos – moninkertaista syöjien määrän mukaan

200 g vaaleaa kalaa
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
150 g tuoretta pinaattia
1 ½ dl kookosmaitoa
2-3 rkl ajvaria (mietoa)
Chiliä
Kuivattua basilikaa
Mustapippuria
Suolaa
Kookos- tai oliiviöljyä

Kuumenna öljy pannulla. Murskaa valkosipulinkynsi ja pilko sipuli, kuullottele niitä pannulla. Pilko kala, ja lisää se pannulle. Mausta suolalla ja lisää basilika sekä hieman chiliä. Revi tai hienonna pinaatti pienemmäksi ja lisää ne pannulle. Kun pinaateista on irronnut hyvin nestettä, lisää ajvar ja sekoita. Lisää kookosmaito ja anna keittyä hetki kasaan. Syö sellaisenaan tai haluamiesi kasvislisukkeiden kanssa.

Tämän ruoan  maustamiseen sopii hyvin myös Drogheria Alimentari Organic Garlic & Red Pepper -maustemylly. Siinä on valkosipulia, chiliä, basilikaa, suolaa ja persiljaa. Se on osoittautunut oikein kivaksi mausteseokseksi askeettisessa opiskelijakeittiössä, kirjoitin siitä aikaisemmin Täyteläinen kana-herkkusienipata minipadassa-postauksessani. 😉 Iherbistä ja luomua. Iherbistä alennusta ensimmäisestä tilauksesta koodilla IRI825. ;)

Lisää vinkkejä lihattomalle lokakuulle:
Chevré-parsakaalipiirakka ja yrttinen vihersalaatti
Gruyére-piirakka (kts. myös Gruyérepiirakan uusinta)
Halloumia ja uunijuureksia
Intialaista lohta, parsakaalia ja aiolia
Kookos-lohicurry
Maukas juustopiirakka
Pähkinäinen omena-sellerisalaatti vuohenjuustolla
Savulohta ja korianteri-creme fraiche-kastiketta
Tapenadelohi

Kommentit
  1. 2

    sanoo

    Se on kyllä kiva tuttavuus. Uskon että maistuu, jos tykkää paprikasta ja munakoiso-tomaattijutuista kuten minä. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *