Perinteinen lihakeitto

Öh, mikäs olisi sen kesäisempää kuin perinteinen lihakeitto luullisesta lihasta? Taidan ainakin itse keksiä muutamankin vaihtoehdon (esim.  se kesäkuun ruokahaasteen aihe varhaiskaali), mutta rehti soppa maistuu vuoden aikaan katsomatta. Innostuin lihasopan keittelyyn oikeastaan kiinnostuttuani luuliemen terveyshyödyistä, mutta myös siksi että se oli niitä lapsuuteni kotiruokaklassikoita. Silloin minä ja siskoni tosin ronkimme kaikkia ikäviä kalvopaloja lihakimpaleista, ja olisimme varmaan syöneet mieluummin pelkkää kasviskeittoa… Enpä muista minkälaisista paloista ja millaisella esityöllä äitini keiton valmisti. Tähän soppaan käytetty keittolihan kimpale oli kyllä niin siisti ettei siinä olisi ollut lapsillekaan mitään irvistelyn aihetta.  Keitto oli juuri sellaista kunnon lihakeittoa, mistä haikailinkin. Olisin kyllä halunnut lisätä soppaan vielä lipstikkaa, mutta sitä ei lähikaupasta löytynyt. Sitä kokeillaan sitten ensi kerralla. 😉

09lihakeitto

PERINTEINEN LIHAKEITTO

n. 600 g keittolihaa ja ydinluunkappale
1 litra vettä
1 laakerinlehti
5 kokonaista maustepippuria
1 tl suolaa
Juureksia (pala lanttua, pala juuriselleriä, muutama porkkana)
1-2 sipulia
Pätkä purjoa
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl yrttiseosta
Tuoretta persiljaa
Mustapippuria

Nosta liha ja luu(t) kattilaan, ja lisää kattilaan litra vettä. Kiehauta vesi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois lusikalla. Lisää suola, pippurit ja laakerinlehti. Keittele lihaa kannen alla keskilämmöllä pari tuntia, kunnes liha on mureaa. Nosta kypsä liha ja luut liemestä lautaselle jäähtymään.
Kuori ja pilko juurekset lihan kypsyessä. Kun liha alkaa olla melko kypsää, nosta se ja luu(t) pois kattilasta ja pilko sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Lisää juurekset kattilaan. Pilko sipuli ja lisää se keittoon. Lisää liha takaisin kattilaan kun juurekset alkavat olla kypsyä. Silppua reippaasti tuoretta persiljaa ja heitä se sopan joukkoon. Mausta vielä mustapippurilla ja tarkista sopiva suolaisuus. Anna keiton muhia vielä tovi ennen tarjoamista.

Keiton luu päätyi vielä tämän jälkeen toiseen kattilaan keiteltäväksi, ja siitä liemestä on sittemmin kokattu mm. parantavaa kookospuuroa. 😉

Lapsuuden ja nuoruuden muistelua:
Sitruuna maustaa lammasta ja juustokakkua
Äidin sadonkorjuupiirakka (kurpitsapiirakka)
Synttärijuhlintaa siskosten kesken: juustokakkuleivokset
Blöö ja ranskalaiset goes LCHF

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *