Pasha cashewpähkinöistä

Minun lapsuudessani perheemme pääsiäisruokaperinteet olivat aika lailla jälkiruokapainotteisia: mämmiä, pashaa ja sitruunarahkapiirakkaa (ja pääsiäispupun tuomaa suklaata). Mitään lammasruokia ei tehty, ja pashankin valmistamiseen tutustuin ensimmäistä kertaa itse viime keväänä. Omatekoinen pasha syntyi helposti ja oli hyvää, mutta olen sittemmin vähentänyt maitotuotteiden käyttöä (ks. So long, rahka!) ja sitä myötä innostunut kehittelemään kaikenlaisia maidottomia vaihtoehtoja (esim. perusmarja- tai hedelmäpiirakka maidotta). Raakakakkukokeilujen ja itse hapatetun kookosjogurtin tuoman kokemuksen myötä innostuin kokeilemaan minkälaisen pashan saisi aikaan liottamalla cashewpähkinöitä ja hapattamalla niitä maitohappobakteerien avulla (hapattamisen voi myös skipata halutessaan!). Hommahan toimi, ja siitä syntyi ihanan kermainen, paksu jälkiruoka, josta varmasti tulee itselleni uusi pääsiäisklassikko! 😉

Lisää ideoita pääsiäispöytään täällä. 😉

raaka-pasha

CASHEWPASHA

Cashewmassa:
2 dl cashewpähkinöitä
1 dl kädenlämpöistä vettä
(1 maitohappobakteerikapselin sisältö)

Lisäksi:
1-2 rkl rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä silputtuna
1-2 rkl mantelirouhetta
1-2 rkl sitruunamehua
Vaniljauutetta
(Sitruuna- tai vanilja-)steviatippoja maun mukaan

Liota cashewpähkinöitä väljässä vedessä yön yli. Liotuksen jälkeen huuhtele ne ja valuta ne siivilässä. Liuota maitohappobakteerikapselin sisältö veteen. Aja cashew’t tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää maitohappobakteerivesi pähkinämassan joukkoon. Kumoa seos puhtaaseen lasipurkkiin ja peitä purkin suu puhtaalla pyyhkeellä. Anna massan seistä vedottomassa paikassa huoneenlämmössä (esim. keittiön kaapissa) noin 12 tuntia tai yön yli. Sekoita muut ainekset massan joukkoon. Kumoa seos suodatinpaperiin tai puhtaalla harsokankaalla vuorattuun siivilään tai pashamuottiin. Aseta massa kulhon tai muun irtoavan nesteen keräämisen soveltuvan astian yläpuolelle ja anna sen valua yön yli jääkaapissa. Painon asettaminen massan päälle auttaa nesteen irtoamisessa. Kumoa massa seuraavana päivänä tarjoiluastiaan ja koristele haluamallasi tavalla (kuvan pashan päällä on kookoslastuja). Pashasta irronneet nesteet voi probiootteineen käyttää esimerkiksi smoothieen. 😉

HUOM: Pashan voi tehdä myös ilman pähkinöiden hapattamista maitohappobakteereilla. Liota tällöinkin pähkinöitä yön yli, huuhtele ne ohjeiden mukaisesti, soseuta vesidesin kanssa ja jatka siitä sitten muiden ainesten lisäämisellä ilman huoneenlämmössä seisottamista.

Kommentit

Trackbacks

  1. […] Jälkiruoista olen tykännyt aina enemmän kaikista rahkajutuista kuin leivonnaisista – kakuistakin lemppari on ollut pitkään juustokakku. Niinpä rakastankin pashaa. Pashaa on hyvin helppo tehdä myös itse, ja jaoinkin blogissa aiemmin vähäsokerisen pashan reseptin sekä maidottoman raakaherkun, cashewpashan reseptin. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *