Jauheliha-kesäkurpitsavuoka – parasta arkiruokaa

Kesäkurpitsakausi on juuri alkamassa, ja niiden runsasta kasvua ja yksi tapa hyödyntää edullista kilohintaa on jauheliha-kesäkurpitsavuoka. 😉 Minä suosin sesongin mukaan syömistä monesta syystä, erityisesti siksi että etenkin eri kasvikset maistuvat parhailta ollessaan sesongissa ja silloin niiden hinta on myös edullisimmillaan. Näin esimerkkinä syön siis keväällä parsaa, kesällä tomaatteja, kurkkua, kukka- ja parsakaalia, kirsikoita, nektariineja ja persikoita, loppukesästä ja alkusyksystä kurpitsoita, omenia ja sieniä, ja mitä syksymmälle mennään niin sitä enemmän juureksia yms. Tietenkin salaattia, pakastemarjoja sun muita tulee syötyä ympäri vuoden, mutta pyrin syömään erityisen paljon niitä sesongissa olevia.

05kesakurpitsasampyla1Kesäkurpitsa-siemensämpylät

kesakurpitsabrownieKesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie

1310kesakurpitsa-punaherukkakakku2Kesäkurpitsa-punaherukkakakku

Kesäkurpitsa on hyvin monikäyttöinen kasvis, sillä se sopii neutraalin makunsa ansiosta niin suolaisiin ruokiin kuin makeisiin leivonnaisiinkin. Kesäkurpitsa-siemensämpylät sekä kesäkurpitsavuokaleipä ovatkin loppukesän leipäsuosikkini, ja makeana herkkuna menee kesäkurpitsa-punaherukkakakku kesäkurpitsa-tuplasuklaabrownie, joka on kevyt herkku. Kaikki gluteenittomana ja viljattomana. 😉 Jauheliha-kesäkurpitsavuoka on sen sijaan arkiruokaa parhaimmillaan – se on helppo tehdä, pilkkominen riittää eikä raastamista tarvita, ja jauhelihan paistaminen on se reseptin vaativin juttu. Pehmeän makkaudensa ansiosta se maistuu myös lapsille, ainakin jos suurta ennakkoluuloa kesäkurpitsapaloja kohtaan ei ole. 😉 Kannattaa kokeilla!

kesäkurpitsa-jauhelihavuoka jauheliha-kesäkurpitsavuoka

Jauheliha-kesäkurpitsavuoka

400 g jauhelihaa
600 g kesäkurpitsaa (2 pienehköä/keskikokoista)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa (halutessasi yrteillä maustettua)
1 lihaliemikuutio (tai ihan vain suolaa maun mukaan)
100 g emmentalia raastettuna tai muuta juustoraastetta
Voita tai oliiviöljyä vuokaan

Pilko kesäkurpitsat tikuiksi, ei tarvitse olla mitään kovin ohutta jälkeä vaan 0,5-1 cm paksuus on ok. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Paista jauheliha korkeareunaisessa pannussa tai kasarissa sipulien kanssa, sekoita joukkoon lihaliemikuutio. Lisää joukkoon tomaattimurska ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon myös pilkottu kesäkurpitsa. Voitele uunivuoka ja kumoa jauheliha-kesäkurpitsaseos vuokaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla ja paista sitä uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Voit tarkkailla kesäkurpitsan kypsymistä haarukalla. Ota kansi/folio pois ja ripottele ruoan päälle juustoraste. Paista jauheliha-kesäkurpitsavuokaa uunissa vielä noin 10-15 minuuttia – kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Samankaltaisia reseptejä:

Jauheliha-spagettikurpitsavuoka
Kaalilaatikko kylkisiivuilla
Kana-munakoisogratiini
Sitruuna-spagettikurpitsasta
Parmesaani-munakoisovuoka (melanzane alla parmigiana)

Kommentit
  1. 2

    Marianne sanoo

    Kiitos ohjeesta! Jo toista kertaa uunissa. Kun hyvin maustaa, tämä vaan paranee yön yli oltuaan jääkaapissa. Kiva tehdä jotain uutta välillä. 🙂

    • 2.1

      siiri sanoo

      Kiva kuulla, että olet tykännyt! 🙂 Tämä on tosiaan helppoa ja hyvää – itse teen aina ison satsin kerralla niin riittää useammaksi syöntikerraksi. Tarvittaessa reseptiä voi piristää pikkulisillä, kuten oliiveilla tai juustoa vaihtamalla. 🙂

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *