Pääsiäinen – nyhtöankkaa tortilloissa ja pitsassa, hirvipaistia ja suklaata

Minulla oli oikein kiva
pääsiäinen. Keräsin siitä pienen koosteen resepteineen, aiempien vuosien tarinat löytyvät täältä:
Gluteenitonta mämmiä, raikasta korianterilohta ynnä muuta – pääsiäinen 2015
Mitä pääsiäispöytään?
Pääsiäisen ruokasuunnittelua ja TV-tärppi
Pääsiäinen 2013

0604paasiainen11.jpg

Portviinillä masutettu suklaa-mascarponemousse

0604paasiainen10.jpgJulkaisin ennen pääsiäistä
Menuideoita perinteiseen ja erilaiseen pääsiäiseen-kirjoituksen, jossa nimesin
myös neljä unelmamenuani pääsiäiselle. Kokkasinkin lupaukseni mukaan nyhtöankkaa mausteisella luumukastikkeella ja portviinillä maustettua suklaa-mascarponemoussea (joka oli t a i v a a l l i s t a!), mutta esimerkiksi
lammasta tai karitsaa meidän pöydässämme ei tänä pääsiäisenä nähty. Miehelle
iski nimittäin inspiraatio erään tietyn viinin ja hirvipaistin yhdistelmästä,
ja sillä sitten mentiin. Ankka oli kolmisen kiloa ja hirvipaisti kaksi, joten
niistä riitti kummastakin useammalle aterialle. Nyhtöankan kanssa kokeilimme
myös ensimmäistä kertaa viljattomia tortilloita, mikä olikin ruoka mitä olen
himoinnut jo joitain vuosia. Löysin nimittäin Iherbistä kookoksesta tehtyjä
wrappeja (Sunfood Vegar Raw Coconut Wraps)
, jotka osoittivat toimivansa hyvin tortilloina. Ne olivat ohuita ja
kestäviä, eli niitä jaksoi syödä useamman ja ne toimivat hyvin täytteiden
käärimiseen. Maku oli kyllä hieman makea ja kookoksinen, mutta tarpeeksi
maukkaiden täytteiden kanssa se ei haitannut. 🙂  (Vinkki: Huomasin että myös toisella Iherbin merkillä, The Julian Bakerylla on vastaavia wrappeja: perusversio ja kurkumalla maustettu versio. Alennusta Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle koodilla IRI825 ;).) Joimme nyhtöankka-aterioiden kanssa Kung Fu Girl Rieslingiä, joka oli herkullista ja sopi ruoan kaveriksi erinomaisesti. 🙂

Nyhtöankka sai vielä uuden
elämän pitsantäytteenä, mikä olikin loistava keksintö!

Nyhtöankan ja luumukastikkeen resepti löytyy täältä.

0604paasiainen5.jpgNYHTÖANKKAA JA TORTILLOITA

Nyhtöankkaa – ks. resepti

Mausteista luumukastiketta –ks. resepti

Mango-avokadosalsaa

Creme fraichea tai
maidottomana vaihtoehtona kotitekoista majoneesia

Jäävuorisalaattia

Punasipulia

Tortilloita (ks.tämän kirjoituksen alkuosasta viljattomat tortillat)

0604paasiainen4.jpg

Mango-avokadosalsa


0604paasiainen2.jpg

NYHTÖANKKAPITSA

0604paasiainen3.jpg

Viljaton pitsapohja – ks. Resepti

Tomaattikastike – ks. Resepti

Nyhtöankkaa

200 g lampaan tai vuohen
fetaa

(Punasipulia ohuina
siivuina)

(Puolitettuja
kirsikkatomaatteja)

Viimeistelyyn tuoretta
korianteria silputtuna

Valmista pitsapohja ja tomaattikastike ohjeiden mukaan. Levitä esipaistetulle pitsapohjalle tomaattikastike ja täytteet. Paista pitsaa niiden kanssa vielä 10-15 minuuttia – kunnes juusto on sulanut sopivasti ja saanut hieman väriä. Ripottele valmiin pitsan päälle tuoretta korianteria silputtuna. Nauti!

Hirvipaisti löytyi Turun
kauppahallista, ja resepti oli bongattu Viini-lehden sivuilta. Se oli
täsmäresepti Ugo Lequio Barbaresco Gallina 2012-punaviinille. Joitain muokkauksia piti taas tehdä – reseptistä jätettiin perunat pois, ja sienipaistos
skipattiin, sillä padan juureksista syntyi lisuketta aivan tarpeeksi. Liha oli uskomattoman
mureaa ja pehmeää – näin mureaa paista olemma aikaisemmin saaneet vain
routapaistista – mutta aterian parasta antia oli melkeinpä padan liemistä
kokoon keitetty kastike, joka oli supermaukasta. Kastikkeen suurustamiseen
käytimme psylliumia Hiidenuhman keittiössä-blogin ohjeiden mukaan.
Koostumuksesta tulee vähän erilainen kuin esimerkiksi Maizenalla suurustetusta,
mutta ei se oikeastaan haitannut. Epäluuloisille vieraille se voisi kuitenkin
olla outo. Itse aion kyllä hyödyntää tätä toistekin. 😉 Viini ei sen sijaan
ollut aivan niin hyvä mätsi ruoalle kuin olimme toivoneet. Odotimme tietenkin
että luvassa olisi ollut makujen ilotulitusta, mutta saimme tyytyä siihen että
viini ja ruoka toimivat yhteen ”ihan hyvin”.

0604paasiainen6.jpg

0604paasiainen8.jpgHIRVIPAISTI PADASSA

(3 litran valurautapadassa valmistettuna)

1.5-2 kg hirvenpaisti (meillä kulmapaisti)

n. ½ l vettä

1-3 tuoretta rosmariinin oksaa koosta riippuen

Tuppo tuoretta timjamia

2 laakerinlehteä

1 rkl katajanmarjoja (meilä ei ollut, käytimme maustepippureita)

2 porkkanaa

Pala juuriselleriä

1 palsternakka

2 sipulia

1 prk tomaattimurskaa

Mustapippuria ja suolaa myllystä

Puuvillalankaa sitomiseen

Voita ja oliiviöljyä ruskistamiseen

(Psylliumia kastikkeen suurustamiseen)

Ota paisti hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen ruoan valmistamista.

Poista paistin pinnasta kalvot ja sido se puuvillalangalla tiukaksi paketiksi. Kuori ja paloittele juurekset ja sipulit. Siirrä palat ja mausteet padan pohjalle ja sekoita. Lisää myös vesi ja tomaattimurska. Työnnä paistimittari lihaan niin että sen kärki osuu paistin paksuimpaan kohtaan. Ruskista paistin pinta kauttaaltaan paistinpannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Nosta paisti pataan ja sulje kansi (käytä foliota apuna tai varakantena, jos pata meinaa tulla liian täyteen). Kypsennä paistia uunissa 150 C asteessa kunnes sen sisälämpötila on 54 astetta. Nosta paisti padasta ja anna sen vetäytyä noin 30 minuuttia ennen viipalointia. Siivilöi juurekset liemestä ja poista kiinteät mausteet. Soseuta juurekset muussiksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa voinokareen kanssa. Keitä lientä kattilassa kasaan kunnes jäljellä on puolisen litraa. Voit suurustaa kastiketta lisäämällä psylliumia 1 maustemitta kerrallaan samalla voimakkaasti sekoittaen. Anna kastikkeen tekeytyä 5-10 minuuttia ennen kuin lisäät psylliumia. Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaesa suolaa ja/tai mustapippuria. Tarjoa paisti kastikkeen ja padan juureksista tehdyn muussin kera.

0604paasiainen9.jpgKotona kokkailun lisäksi teimme myös kaikenlaista muuta kivaa. Pelasimme Trivial Pursuitia, katsoimme suosikkisarjoja, nukuimme päiväunia ja sain jopa pääsiäiskukkia (tulppaanit mätsäsivät kumman hyvin blogin taustakuvaan ;)) ja Lindtin tummasta suklaasta tehdyn pääsiäispupun. Kävimme myös pitkästä aikaa elokuvissa. Sitä ennen söimme lounasta
Kauppiaskadun China & Thai Palacessa, jossa seuraamme liittyi viime kuussa
valmistunut ja Ruotsiin töiden perässä muuttanut ystäväni H. Tilaamani härkää
panangcurrykastikkeessa oli erinomaisen maukasta (rakastan kaffirlimenlehtiä!),
joskin liian tulista mausteisiin tottumattomalle H:lle. 😉 Leffojen
suhteen  meillä oli ollut viime
loka-marraskuusta saakka käydä katsomassa uusin Star Wars, mutta eihän se enää
pyörinytkään teattereissa. Päädyimme katsomaan Marvelin supersankarielokuviin
kuuluvan Deadpoolin. Leffassa ei oikeastaan tapahtunut paljoakaan eikä juonessa
ollut mitään yllättävää, mutta hahmot olivat ihan hauskoja. Menin myös pitkästä
aikaa haksahtamaan ”leffakarkkeihin” kun Finnkinosta sai Parrotsin tummalla
suklaalla ja suolalla kuorrutettuja manteleita sekä maitosuklaaparaapähkinöitä.
Pitihän sitä jotain saada, kun ei ehditty perinteisesti italialaisille
jätskeille ennen leffaa. 😉

0604paasiainen1.jpg

Katso aikaisemmat
kirjoitukset leffareissuista ja -illoista herkkuineen:

Sideways, merlot ja espanjalaiset juustot

Leffailta arkea piristämään

Treffi-ilta

Ja niin kiva kuin tämä
pääsiäinen olikin, se sisälsi myös eropäätöksen pitkäaikaisesta
poikaystävästäni ja usean vuoden asuinkumppanistani. Päätös tehtiin
yhteisymmärryksessä, kaikesta hyvästä huolimatta meidän on nyt parasta
keskittyä omiin elämiimme. Otan nyt siis suunnan kohti uusia haasteita –
jokainen on oman onnensa seppä. 😉

0604paasiainen7.jpg
Pääsiäistulppaanit – juuri oikean väriset 🙂

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (2)
  1. Hiidenuhma Paula
    8.4.2016, 09:22

    Tuo hirvipaisti kuulostaa huikean hyvältä! Kastike vaikuttaa myös mahdottoman maukkaalta lihan ja kasvisten annettua siihen makunsa.

    Tsemppiä sinulle eloon! Ero lienee yleensä surullista, vaikka se tapahtuisi kaikessa rauhassa ja yhteisymmärryksessä. Toivottavasti kevään aurinko antaa sinulle energiaa ja iloa!

    1. Kiitos, Paula. Elämänmuutokset ottavat aina oman aikansa, mutta nyt on onneksi kevät ja pitenevä päivä ja aurinko piristävät ja tuovat energiaa. 🙂

      Kastike oli tosiaan ihan super – niin paljon makua! 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *