Paahtopaistia ja hasselbackan piparipunajuuria
Hyvää uutta vuotta kaikille! 🙂 Minulla vuosi vaihtui jälleen hyvän ruoan ja ystävien parissa. Olin uuden vuoden aattona töissä, joten kokkausvastuu jäi poikaystävälleni – ja hienon aterian hän saikin aikaiseksi. 🙂 Olin joulun alla bongannut Maku-lehden sivuilta hauskan Hasselbackan punajuurten reseptin ja kysyin josko voitaisiin testata niitä. Ehdotus sai poikaystäväni hyväksynnän, ja hän ehdotti niille kaveriksi paahtopaistia, joka on ollut testattavien ruokien listallamme jo pitkään. Paistinliemistä syntyi vielä maukas punaviinikastikekin. Maut lautasella olivat kohdillaan ja paahtopaisti, punaviinikastike ja makeat punajuuret täydensivät hienosti toisiaan. Etenkin punajuuret olivat positiivinen yllätys, niistä tullee tämän jälkeen käytetympi raaka-aine keittiössämme. 😉
PAAHTOPAISTI
n. 1 kg naudan paahto- tai sisäpaistia
Suolaa
Mustapippuria
Voita paistamiseen
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista.
Kuumenna voita pannulla ja ruskista lihan pinta joka puolelta. Siirrä paahtopaisti sopivan kokoiseen uunivuokaan. Työnnä lihalämpömittari paistiin siten, että mittarin kärki osuu paistin paksuimman kohdan keskelle. Kypsennä paistia uunissa 125 ˚C asteessa haluamaasi sisälämpötilaan (55 ˚C sisältä punainen paisti – 60 ˚C pinnasta harmahtava ja keskeltä punertava paisti). Paistoaikaa kannattaa varata noin 1,5 tuntia per kilo. Voit säästää lihasta vuokaan irronneet nesteet kastiketta varten. Hiero kypsän paistin pintaan reippaasti suolaa ja mustapippuria ja kääri paisti folioon. Anna paistin levätä foliossa ainakin 15 minuuttia. Paahtopaistin voi tarjota joko lämpimänä tai kylmänä.
Paahtopaistin resepti löytyi Kotilieden sivuilta. Resepti oli hyvin yksinkertainen – siitä on sitten hyvä lähteä kokeilemaan erilaisia maustamis- ja marinoimistapoja.
Punaviinikastike paistiliemeen
50 g voita
1 salottisipuli
1 dl paistilientä
1 dl punaviiniä
Muutama oksa rosmariiniä
1 dl kermaa
Mustapippuria
Suolaa
Kuumenna voi kattilassa. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullottele sipuli voissa läpikuultavan kypsäksi. Lisää sitten rosmariini, paistiliemi ja punaviini. Keittele kastiketta hetki kasaan ja lisää sitten kerma. Mausta mustapippurilla ja tarkista maut. Jatka kastikkeen keittelyä kunnes paksuus on mieleisesi. Siivilöi kastike ennen tarjoamista.
Hasselbackan piparkakkupunajuuret
10 pienehköä punajuurta
Suolaa
Mustapippuria
50 g piparkakkuja
50 g voita
Keitä punajuuret kypsiksi niukassa vedessä. Jäähdytä punajuuret ja kuori ne kun ne ovat viilenneet. Leikkaa punajuuret kannan kohdalta tasaiseksi niin että ne pysyvät pystyssä. Leikkaa punajuuriin veitsellä pieniä viiltoja vieri viereen melkein pohjaan saakka, muttei kuitenkaan läpi. Siirrä punajuuret uunivuokaan. Rouhi piparkakut. Ripottele punajuurten päälle suola, mustapippuri ja piparimurut. Sulata voi ja valuta se punajuurten päälle. Paista punajuuria uunissa 225 ˚C asteessa noin 15 minuuttia.
[…] Hasselbackan piparipunajuuret Jouluinen manteli-chiavanukas Kanelinen kookosvanukas uunissa (coconut custard pudding) […]
[…] heti. Tein kukkakaalisosekeitosta ruokaisamman aterian tarjoamalla sen lisäksi siemennäkkäriä, paahtopaistia ja […]