Paahdettu porsaankylki kahvilla ja kardemummalla + herkkulisukkeet

HUOM. Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vanhassa Pilkettä-blogissa 8.8.2015.
Ruoanlaittoni inspiraatio löytyy yleensä kaupan lihatiskistä. Minulla ei ole mitään sen suurempaa suunnitelmaa mielessä, ja harvemmin ajatusta edes mitä eläintä haluaisin lautaselleni, mutta näen hyvännäköisen kappaleen lihaa, se lähtee mukaaan. Näin kävi tässä eräänä päivänä kun bongasin cittarin hyllystä herkullisen näköistä luutonta porsaankylkeä. En ole aiemmin kokannut luutonta porsaankylkeä, ja ribsejäkin ihan vain pari kertaa (viimeksi häränribsejä tosin). Olin kuitenkin pistänyt taannoin Kaikki äitini reseptit-blogista bongaamani reseptin mieleen, ja muokkasin siitä oman versioni. Kiinnostavinta reseptissä oli kahvin käyttö lihan pintaan hierottavassa kuivamausteseoksessa. Jännäsin vähän miten suodatinkahvijauho toimii lihan pinnassa, sillä kuivarubia tehdessäni siitä ei tuntunut erottuvan mitään muuta kuin kahvin aromit. Maistuisiko se kitkerältä tai liian voimakkaalta? Vielä mitä, lihan pinta oli se paras osa kaikista. Omana lisänäni pistin seokseen vielä lempimaustettani kardemummaa. Kahvi ja kardemumma maustoivat sen pehmeästi sointuen hyvin yhteen savupaprikan nuottien kanssa. Mikään maku ei lyönyt yli, balanssi oli erinomainen. 🙂 Mieskin kehui pinnan herkullisuutta useampaan otteeseen. Alkuperäisessä ohjeessa kylki tarjottiin grillattujen hedelmien ja limen kera, mutta grillittömänä päädyin keittelemään mausteisen persikka-barbequekastikkeen, jonka idea löytyi Onko nälkä?-blogista. Persikka-barbequesoossi toi lihan kylkeen kivaa kirpeyttä, ja mansikka-raparperisalsa oli kerrassaan mahtavaa. <3 Etenkin jälkimmäisestä tulee varmasti uusi suosikkilisukkeeni kaikelle grillatulle tuleviksi kesiksi. Herkkuateria kaiken kaikkiaan! 🙂

Menu:
Paahdettu porsaankylki kahvilla ja kardemummalla
Persikka-barbequekastike
Mansikka-raparperisalsa
Vihersalaatti

Quinta Das Setencostas 2011 (Portugali)

08quintadassetencostasMyös viinimätsäys osui nappiin. 🙂 Avasimme pullon portugalilaista Quintas Das Setencostasia, joka valittiin vuonna 2014 vuoden viiniksi. Alkuvuodesta kyseistä viiniä sai ihan toden teolla metsästää jos sitä halusi päästä maistamaan. Mies seurasi Turun ja lähialueen Alkojen pullotilannetta netistä liki päivittäin, ja kun Kaarinan alkoon tuli jossain kohdassa vajaan 100 pullon erä, haihtui sekin hetkessä. Lopulta minä onnistuin tuurilla nappaamaan kaksi hyllyn viimeistä pulloa eräällä kauppareissullani, mutta siinä kohdassa vuosikerta oli jo vaihtunut palkitusta 2010:stä 2011 satoon, erinomaista kyllä sekin. Viini on mehevä, hilloinen, mausteinen ja lämmin. Se sopi erinomaisesti paahdetun, rasvaisen possun ja sen mausteiden kanssa. Kun pullo loppui, jäi sellainen tunne että sitä olisi saanut olla enemmänki. Pitänee siis käydä ostamassa lisää! Nyt se käy varmaan jo alkuvuotta helpommin kun palkintohypetys on laantunut. 😉
08possunkylki

PAAHDETTU PORSAANKYLKI KAHVILLA JA KARDEMUMMALLA
1,5 kg luutonta porsaankylkeä

Kuivamausteseos (rub):
1 rkl kahvia (jauhetta itseään)
2 tl paprikajauhetta
2 tl tulista savupaprikajauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 rkl suolaa
Mustapippuria
Mausta liha 1-2 vuorokautta ennen lihan valmistamista. Viillä kyljen kamarapuoleen ristikkokuvio terävällä veitsellä. Sekoita mausteet keskenään ja hiero seosta tasaisesti jokapuolelle lihaa. Maustekerros saa olla paksu. Kääri liha tiukasti muovikelmuun tai folioon ja anna sen maustua jääkaapissa.
Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoan valmistamista. Aseta liha uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle pellille kamarapuoli ylöspäin. Kypsennä kylkeä uunissa 125 ⁰C asteessa 4-5 tuntia, sen jälkeen grillivastuksella 225 ⁰C asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta paahtuu sopivasti. Pinnan kuuluu paahtua muttei palaa! Pinnan voi myös grillata, jos siihen on mahdollisuus. 😉

PERSIKKA-BARBEQUEKASTIKE
500 g kypsää persikkaa
½ dl vettä
2 sipulia
1 punainen chili
Peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä
2-3 valkosipulinkynttä
1 tl kurkumaa
2-3 limen mehu
3-4 rkl soijakastiketta
2 dl paseerattua tomaattia
Mustapippuria
Suolaa
Maun mukaan (karamelli-)steviatippoja tai muuta makeutusta, esim. hunajaa

Poista persikoista kivet ja pilko ne. Kuori ja pilko sipuli, murskaa valkosipulinkynnet, hienonna chili ja kuori ja raasta inkivääri. Mittaa kaikki ainekset kattilaan suolaa ja makeutusta lukuunottamatta. Kiehauta seos ja keittele sitä sen jälkeen miedolla lämmöllä 30-60 minuuttia, kunnes persikka ja sipuli ovat hajonneet.  Ota kattila pois liedeltä ja soseuta kastike sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää makeutusta makusi mukaan, sekä suolaa tarvittaessa. Annos on melko iso, mutta sitä voi tarvittaessa myös pakastaa. 😉
08mansikkasalsa

MANSIKKA-RAPARPERISALSA
1 raparperin varsi
½ punasipuli
¼ l mansikoita
¼-½ ruukkua tuoretta korianteria
1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
Suolaa
Sokeria
Mustapippuria
Kuori ja pilko raparperi, hienonna punasipuli ja pilko mansikat. Sekoita raparperi, sipuli ja mansikat keskenään, mausta etikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Silppua joukkoon tuoretta korianteria makusi mukaan.

Kahvia on käytetty myös seuraavasissa resepteissä:
Kahvilla maustettu lampaanpotka
Nigellan joulusuklaakakku

Muita herkullisia lisukevaihtoehtoja:
Aioli

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *