Osso buccoa meksikolaisittain ja valurautapannun rasvapoltto
Käytämme ruoanvalmistuksessa vaihdellen kahta eri paistipannua, ja jokin aika sitten huomasin että toisen niistä pinnoite alkaa näyttää kuluneelta. Biokemistin hälytyskelloni pärähtivät heti soimaan – niistä pinnotteista irtoavia jäämiä ei todellakaan halua omaan kroppaansa. Mietin että valurautapannu olisi kiva ja kestävä vaihtoehto. Meillä on jo emaloitu valurautapata, ja se onkin ollut kovassa käytössä. Valurautapannut ja –padat ovat käyttöajaltaan lähes ikuisia, mutta uusina hankittuina ikävän hintavia. Päätin koittaa ensiksi onneani kirppareilla, ja jo ensimmäisellä tärppäsi! Mukaan tarttui paistinpannu 15 euron hintaan. Pannun kunto oli jokseenkin järkyttävä, mutta tiesin sen tarvitsevan vain hyvän huollon. Kirjoittelin jo aikaisemmin valurautapannun perushoidosta (kts. Banaanipannarit & valurautapannun hoito), mutta tämä pannu tarvitsisi ihan rasvapolton.
Valurautapannun rasvapoltto:
- Pese pannu poikkeuksellisesti astianpesuaineella ja hinkkaa se sen jälkeen puhtaaksi vielä teräsvillalla tai ruokasuolalla.
- Huuhtele ja kuivaa pannu hyvin.
- Hiero pannu huolellisesti suolattomalla sianihralla tai kasviöljyllä. (Itse käytin kookosöljyä, sillä on korkea savuamispiste.)
- Jos käytät sianihraa, kuumenna pannua 250 ⁰C-asteessa puoli tuntia, öljyä käytettäessä 1-2 tuntia 150 ⁰C-asteessa.
- Pyyhi ylimääräinen rasva pois talouspaperilla, ja pidä pannusta hyvää huolta. 😉 Kts. perushoito-ohjeet.
Ohjeita katsoin Martoilta, Ruokalasta ja Antti Airio Oy:n sivuilta.
Ennen:
Jälkeen:
Oiva tilaisuus rasvapolttoon tarjoutui jo samalla viikolla kun opportunisti-opiskelijakokki löysi kaupasta laputettua osso buccoa. Pannun käristäminen hoituu kätevästi siinä sivussa kun pataakin muhitellaan. 😉 Mieleeni tuli oitis taannoin Kaikki äitini reseptit-blogissa näkemäni meksikolaishenkisen osso buccon resepti. Muokkasin reseptiä hieman ja lisäsin mausteita ja kasviksia. Kotona sattui vielä sopivasti olemaan pari täydellisessä kypsyydessä olevaa avokadoa, joten niistä sai aterialle loistavan lisukkeen, guacamolen (kts. Salaattitacot pulled porkilla ja herkkusalsoilla). Creme fraichea vielä kylkeen, niin maut olivat vähintäänkin kohdallaan. 🙂
Osso buccoa tuli kokattua ensimmäistä kertaa viime kesänä, kts. Illallisten riemuvoitto: osso buccoa ja gremolataa. Se oli sekä minun että poikaystäväni mielestä yksi vuoden parhaista aterioista. Tämänkertainen liha ei valitettavasti ollut yhtä laadukasta kuin edellisellä kerralla. Viime kertaiset potkakiekot olivat todella kauniita, ja sen takia ne irtotiskistä bongasinkin. Tällä kertaa kyseessä oli tosiaan hyllyiän päähän tullut vakuumipakkaus. Raaka-aineissa on eroja. Lihan ”ylimääräiset” osat haittasivat hieman poikaystäväni nautintoa, minä sain kyllä kaiken luita lukuunottamatta alas. Liha ja kastike olivat kuitenkin erittäin maukkaita – resepti on oiva, mutta ensi kerralla haen lihat taas irtotiskistä.
OSSO BUCCOA MEKSIKOLAISITTAIN
Kahdelle
n. 600 g (2-4 kpl) naudan osso bucco-kiekkoja
2 sipulia
1 pieni vihreä paprika
4 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl punaviinietikkaa
½ rkl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa
Chilihiutaleita
½ rkl kuivattua oreganoa
½ rkl kuivattua korianterinlehteä (tai reippaasti tuoretta)Suolaa
Mustapippuria
Oliivi- tai kookosöljyä paistamiseen
Tee useampia viiltoja lihakiekkoja ympäröiviin kalvoihin, jotteivät ne kipristy kypsentämisen aikana. Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja ruskista ne. Nosta lihat hetkeksi sivuun. Pilko sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet ja kuullota ne pannulla. Pilko paprika ja lisää se pannulle. Kuullottele hetki, ja siirrä kasvikset pataan. Sekoita tomaattimurska ja mausteet keskenään, kaada ne kasvisten päälle. Sekoita hyvin nosta lihat pataan ja sekoita varovasti. Kypsennä uunissa 200 ⁰C asteessa ensin puoli tuntia, ja sitten pari tuntia 150 ⁰C-asteessa – kunnes liha on kypsää irtoaa luusta helposti. Ripottele valmiin ruoan päälle tuoretta korianteria silputtuna ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa.
Lisää samasta makumaailmasta:
Chili-suklaapannacotta
Salaattitacoja pulled porkilla ja herkkusalsoilla
Meksikolainen suklaajuoma
Tacolounas
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);
[…] Lisää herkkupaloja luullisesta lihasta: Häränribsit aasialaisittain Juopunut häränhäntäragú Karitsanpotkaa punaviinissä Osso buccoa ja gremolataa Osso bucco meksikolaisittain […]
[…] mätkäisee pannulle ison määrän viileää lihaa, voi se myös laskea lämpötilan liian alas. Valurautapannu varaa lämpöä muita paremmin, jos kokkailee perinteisellä hellalla. […]