Onnistunut juusto- ja maisteluilta

08juustohillo

Kuten olen aiemmin maininnutkin, tyttöporukassamme on varsin liikkuvaisia naisia, enkä osaa sanoa milloin olisimme viimeksi kaikki olleet samaan aikaan Suomessa. Yleensä vähintään yksi meistä on jossain. Tällä kertaa vuorossa on jälleen neiti L. Hänen kanssaan läksiäisiä on tullut vietettyä jo monesti – välillä minun, useammin hänen. Ja vastahan sitä tuli viime syksynä järjestetty rapujuhlat hänen paluunsa kunniaksi, mutta nyt se on taas jo menossa. 😛 Onneksi hän ehti kuitenkin vielä viimeiselle visiitille Turkuun. Illaksi kokosin meille hyvin onnistuneen juustovalikoiman pääasiassa lampaan- ja vuohenmaitojuustoista.

08juustoilta2

Juustolajitelma lisukkeineen:
Le Brebiou (valkohomejuusto lampaanmaitoon)
Shamppanjalla maustettu vuohengouda
Juustoportin Vuohen gruyere
Gorgonzola Dolce (sinihomejuusto lehmänmaidosta)
Roquefort Societe (sinihomejuusto pastöroimattomasta lampaanmaidosta)

Piparkakut
Siemennäkkäri
Viikunahillo
Pihlajanmarja-calvadoshilloke
Persimon
Päärynä
Kuivatut aprikoosit

Cardal 2013-roséviini (Portugali)
Château Bonnin Pichon
Samos Nectar-jälkiruokaviini

08brebiou
Le Brebiou

08vuohenjuustot
Shamppanjalla vuohengouda (yllä) ja Juustoportin Vuohen gruyére

Lampaanmaidosta tehty Le Brebiou on yksi ehdottomista valkohomesuosikeistani. Se on mieto, mutta maukas, kermainen ja suussa sulava. Sen valinta tarjottimelle oli helppo.
Juustoportin Vuohen gruyere on myös aivan mahtava. Paras tietämäni voimakas vuohenjuusto, ja vieläpä kotimainen. Sveitsiläinen lehmänmaitogruyére on sekin yksi lempparijuustoistani, ja Vuohen gruyére on tehty sen tyyliä mukaillen. Vuohen gruyére on maukas, aromikas ja kova. Siihen rupeaa myös kehittymään hieman suolakiteitä. Joskus sitä saa jo varsin kypsänä, lohkeilevana ja kuivempana, mutta nyt se oli vielä höylällä leikattavissa. Suosittelen kyseistä juustoa lämpimästi kaikille voimakkaampien ja vuohenjuustojen ystäville. 🙂
Shamppanjalla maustettu vuohengouda oli itse asiassa hyvin positiivinen yllätys. Suhtaudun yleensä vähän epäilevästi maustettuihin juustoihin, ne sopivat mielestäni yleensä lähinnä leivän päälle tai naposteluun, eivät niinkään juustotarjottimelle. Shamppanjavuohengoudan aromi oli kuitenkin aika hieno. Shamppanjan erotti selvästi, eikä sitä tarvinnut lähteä arvailemaan. Maku oli juustoksi raikas ja hedelmäinen, ei mitenkään esanssimainen, ja se toimi hyvin miedohkon vuohengoudan kanssa. Se sai erityistä kiitosta myös muilta syöjiltä. 🙂 Kyseinen juusto on ilmeisesti jäämässä Stockmannin valikoimiin, en ainakaan pistäisi pahakseni. 😉
Lehmänmaitoa koitan edelleen vältellä (ks. So long, rahka!), mutta yleissivistyksen nimissä olin hankkinut gorgonzola dolcea itselleni maistettavaksi, ja sen loput pääsivät nyt mukaan valikoimaan. Roquefort päätyi tarjottimelle ensisijaisesti, siksi että halusin jotain muuta kuin lehmänmaitoa, mutta onhan tämä juusto myös tunnettu maustaan. Kirjoitin siitä ja gorgonzolasta myöhemmin oman juustoesittelyn. 😉

08juustoilta3
Siemennäkkäriä ja pipareita

08juustoilta1

Lisukkeiksi juustoille oli viljattomia pipareita, siemennäkkäriä, persimonia, päärynää, jouluna lahjaksi saatua pihlajanmarja-calvadoshilloketta ja kaapista löytynyttä St Dalfourin viikunahilloa. Juomapuolellekin innostuimme tällä kertaa ottamaan useampaa vaihtoehtoa. Sauvignon blancia suositellaan yleisesti vuohenjuustojen kanssa, mutta se ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto. Myös roseet ovat hyviä vaihtoehtoja, ja voimakkaampien, kovien vuohenjuustojen kanssa voi kokeilla esimerkiksi pinot noiria tai syrahia. Viinejä pohtiessani törmäsin muuten mielenkiintoiseen Fiona Becketin Food & Wine-blogiin, josta löytyi mm. tämä ja tämä kirjoitus vuohenjuustojen ja viinien parittamisesta. 😉 Alkon myyjän suosituksesta (pyyntönä vuohen- ja lampaanmaitojuustoille sopiva punaviini) ostimme ranskalaisen Château Bonnin Pichonin (2007), ja sen lisäksi avasimme (tastingin hengessä ;)) kaapissa olleen portugalilaisen Cardal-rosén (2013, jota ei enää löydy Alkon sivuilta?!).  Rosé oli todella positiivinen yllätys. Se sopi erinomaisesti kaikkien pöydässä olleiden juustojen kanssa, ostaisin sitä samanlaiseen tilaisuuteen (tai muutenkin juotavaksi) toistekin. Château Bonnin Pichon ei sen sijaan ollut juustojen kanssa erityinen, se jäi juustojen jälkeen juotavaksi, siinä missä rosé sai loistaa aterian ajan.
Roquefortin kanssa oli tarkoitus tarjota myös portviiniä, mutta olin jo ehtinyt itse testaamaan että kaapistani löytyvä tummalle suklaalle räätälöity Dow’s Nirvana Reserve-portviini ei ollut tämän juuston kanssa niin täydellinen yhdistelmä kuin port ja sinihome voivat olla. Sen sijaan avasimmekin Samokselta tuomamme Samos Nectar-jälkiruokaviinin. Sen rusinainen, hunajainen ja ruokosokerinen maku toimi sinihomeen kanssa todella hyvin, eikä se ollut yhtään äklömakea sopivan viileänä tarjottuna. Nectarin kansa oiva tarjoilukikka on kaataa se jääpalalliseen lasiin, koko pulloa ei kylmään kannata pistää sillä  sokeri kristalloituu. Hyvä valinta. 😉
Pihlajanmarja-calvadoshilloke oli sekin positiivinen yllätys. Se oli kuulemma turkulaisten marttojen tekoa, ja sitä oltiin myytäessä suositeltu juustojen kanssa, joten pitihän tämä väittämä testata. Calvadosta en mausta oikein löytänyt, mutta itse hillo oli kyllä ihan hauskaa – hieman hapokasta, muttei liian. Itse pidin siitä erityisesti Brebioun kanssa, kovempien vuohenjuustojen kanssa se ei toiminut yhtä hyvin. Makea viikunahillo toimi kivasti voimakkaan roquefortin kanssa.

Lajitelma oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut, ja tarjosi miehellekin hyvän tilaisuuden tutustua sellaisiin juustoihin, joihin hän ei oma-aloitteisesti tulisi tutustuneeksi. Hän ei esimerkiksi ole suuri sinihomejuuston ystävä, mutta nyt gorgonzola ja roquefort sekä etenkin mahdollisuudet kokeilla niitä yhdistettyinä eri hedelmiin, hilloihin ja makeaan viiniin näyttivät että se peruskokemus Aura-juustosta ei todellakaan toimi sinihomejuustojen yleismääritelmänä. Hyvin räätälöity juustoilta on siis erinomainen tilaisuus tutustua uusiin makuihin, mutta tarjottimelle on hyvä ottaa myös pari varmaa suosikkia, että kokemus jää joka tapauksessa plussalle, jos ne vieraammat eivät sittenkään maistuisi. 😉

Aiempia yhteisiä juttujamme:
Lasipalatsin iltasalaattibuffet ja mietteitä ystävyydestä
Ystävät ovat ihania
Porkkana-inkiväärikeittoa halloumilla ja siemennäkkäri vol. 2
Salaattitacot pulled porkilla ja herkkusalsoilla
Turistina Turussa ja lounas Logomossa
Unkarilaista lihapataa ja marjoja mascarponemousseilla

Lisää juustojuttuja löytyy Juustoesittelyt-hakemistosta. 😉

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *