Oluessa haudutetut spareribsit (gluteeniton)

Eräällä kauppareissulla tuli ostettua hetken mielijohteessa tarjouksessa olleita spareribsejä (5,90 €/kg), vaatimattomasti vajaat kolme kiloa. Viikonlopun ruokasuunnitelmat olivat jo valmiina, joten ribsit tungettiin pakastimeen. Ne mahtuivat kyllä sinne (meidän jääkaappi-pakastimessa kun on mahtavat 2,5 pakastelaatikkoa), mutta kävi selväksi, että ne tulee kyllä syödä sieltä nopeasti pois. Niinpä ne päätyivätkin seuraavan ”vapaan” viikonlopun ruokalistalle. Resepti kehitettiin tutulla ”mistä muusta pitää päästä eroon”-menetelmällä. 😉

Ostelen kaupan gluteenittomia oluita aina silloin tällöin kokeiluun. Perus-Kukkojen (keltainen ja vihreä) lisäksi kelvollisia ovat esim. St Peter’s G-Free ja Brewdog Vagabond, jossain kohdassa olen hamstrannut jääkaappiin pullon Green’s Hopped Lageria kokeilua odottaman. Rapujuhlilla eräs aiemmin Alkossa työskennellyt ja oluisiin
keskittynyt kaverimme varoitti ettei ole kovin tykästynyt Green’seihin. Vähän turhan humalaista tämä oli minunkin makuuni, yksi pullo kyllä menee ruoan kanssa. Liemessä käytimme Kukon punaruskeassa 500 ml tölkissä olevaa Alea. Tarkemman ja päivittyvän listan löydät täältä ja vähän vajaamman listan Keliakialiiton sivuilta.
Tämän aterian kanssa tuli Green’sin lisäksi maisteltua shamppanjaakin miehen valmistumisen kunniaksi. 😉 Hän sai lokakuun lopussa diplomi-insinöörin paperit, ja Mandois’n shamppanjapullo vuodelta 2008 (opiskelujen aloittamisvuosi) oli odottanut tätä merkkipäivää kaapissa jo pari vuotta. Shamppanja oli erinomaista, todella maukasta ja aromikasta. Maussa oli omenaa ja herukanlehteä. Joisin toistekin, jos tilaisuus tarjoutuu, mutta tämän pullon ostin aikoinani Hollannista…. Juhlan aihetta lisäsi myös se, että haimme samana päivänä kotiin uuden karvaisen perheenjäsenemme. 🙂 Laitoimme ribsit heti aamulla ennen lähtöä haudutuspataan matalalle lämpötilalle muhimaan, ja kotiin päästyämme pistimme niihin vain glaseerauksen pintaan ja käräytimme uunissa niihin kivan pinnan. Ihanan vaivatonta. 😉

 

OLUESSA HAUDUTETUT SPARERIBSIT
n. 2,5 kg porsaanspareribsejä
Kuivamausteseos (rub):
1 rkl makeaa savupaprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
2 tl sinappijauhetta (esim. Coleman’s)
½ rkl jeeraa eli juustokuminaa
½ rkl kuivattua salvia
½ rkl kuivattua timjamia
½ rkl sipulijauhetta
½ rkl valkosipulijauhetta
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Kypsennysliemi:
1 tlk (500 ml) gluteenitonta olutta (ks. esimerkit alkukirjoituksesta)
1,5 l haluamaasi lientä tai vettä
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
Pätkä tuoretta inkivääriä
1-2 porkkanaa
2-3 sellerinvartta
½ dl sherryviinietikkaa
2 laakerinlehteä
5 kokonaista neilikkaa
8 kokonaista maustepippuria
2 tl korianterinsiemeniä
Glaze:
1 dl dijon-sinappia
4-6 rkl juoksevaa hunajaa
Sekoita rubin ainekset keskenään ja hiero ne lihan pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Anna lihan maustua mieluusti 1-2 vuorokautta jääkaapissa.
Kuori ja pilko liemeen tarvittavat kasvikset. Valkosipulin ja inkiväärin voi jättää lastuiksi raastamisen ja murskaamisen sijaan, eikä muidenkaan kasvisten/juuresten palojen tarvitse olla superpieniä, ne toimivat mausteina. Mittaa olut ja vesi kattilaan. Lisää sherryviinietikka, laakerinlehdet, neilikat, pippurit ja korianterinsiemenet. Kiehauta liemi. Lado ribsit haudutuspataan tai uunivuokaan kerroksittain liemen kasvisten kanssa. Voit tarvittaessa lyhentää ribsipätkiä, mutta jätä ne silti mahdollisimman pitkiksi. Kaada liemi vuokaan vuoan/padan sivua vasten niin ettei se huuhtele mausteita päälimmäisest ribsistä. Kypsennä haudutuspadan low’lla/matalalla 6-8 tuntia, tai uunissa 150 ⁰C asteessa noin neljä tuntia. Nosta ribsit liemestä leivinpaperilla peitetylle pellille ja kuumenna uuni 250 ⁰C asteeseen grillivastuksella. Valmista glaze sekoittamalla raaka-aineet keskenään. Sivele ribsit kauttaaltaan glazella ja pistä ne uuniin noin viideksi minuutiksi (älä jätä uunia vahtimatta). Käännä ribsit kun ensimmäinen pinta alkaa saada mukavaa väriä. Ota ribsit ulos uunista, kun toinenkin puoli on saanut väriä. Tee tämä loppugrillaus tarvittaessa erissä, tärkeää pinnan saamisen kannalta on etteivät ribsit ole grillatessa päällekäin. Tarjoa raikkaan salaatin ja esimerkiksi aiolin tai savuvalkosipulimajoneesin kanssa.
Idea reseptiin löytyi Fine Cookingin sivuilta.
 
PS. Muista ottaa ribseistä luut talteen ja keitellä niistä luuliemi! Täällä ohjeen tapainen, ja täällä ja täällä syitä miksi. 😉
Samankaltaisia (ihanan ylikypsiä, luullisia) reseptejä:
Härän ribsit aasialaisittain

Glaseeratut ribsit uunista ulos
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *