Nyhtölammas granaattiomenalla ja mintulla

Tänä pääsiäisenä herkuttelimme kahdella eri tavoin valmistetulla lampaalla. Arvoimme ensin tekisimmekö kahden kilon lihamöykystämme paistia vai nyhtölammasta, mutta onneksi poikaystäväni keksi jakaa paistin kahteen osaan. 😉 Ensiksi paistista leikattiin nätti pala, josta tuli  sitruuna-salviamarinoitu lampaanpaisti, ja lopusta tuli sitten nyhtölammasta. Nyhtölampaan reseptin ymppäsin yhteen parista eri reseptistä: Nigella Lawsonin lämmin revitty lammassalaatti mintulla ja granaattiomenalla ja BBC Good Foodin granaattiomenaglaseerattu nyhtölammas.  Googlaillessa huomasin että näitä kumpaakin reseptiä oli jo ehditty kokeilemaan suomalaisissa ruokablogeissa: Nigellan resepti löytyi Kaikki äitini reseptit-blogista ja granaattiomenaglaseeretta nyhtölammas Keittiössä, kotona ja puutarhassa-blogista. Kumpikaan resepti ei kuitenkaan sellaisenaan tuntunut aivan sopivalta, joten päädyin ymppäämään ne yhteen. 😉 BBC:ltä tuli maustamista ja marinointia sekä granaattiomena-minttujogurttikastike ja Nigellalta kypsentämistä ja viimeistelyä. Marinadiin tuli pikku käännösvirheen takia kuminaa eikä korianterinsiemeniä, mutta ne toimivat itse asiassa hyvin! 😉 Liemen käyttö hyvänä lihan mehevöittäjänä jäi mieleen carnitas-nyhtöpossun valmistuksesta ja se toimi hyvin tässäkin.

Aikaisempia nyhtölihaoperaatioita:
Salaattitacot pulled porkilla herkkusalsoilla
Jouluisempi BBQ-pulled pork
Törkeän hyvää pulled porkia barbeque-kastikkeella
Revittyä possua ihanan itämaisittain ja kotitekoinen aioli

26nyhtolammas1

Nyhtölammas granaattiomenalla ja mintulla

n. 1,5-2,5 kg lampaan paisti (luuton)

Marinadi:
5 valkosipulinkynttä
2 tl kanelia
2 tl kuminaa
1 rkl oreganoa
1 sitruunaa
2 tl suolaa

Liemeen:
4 sipulia
1-2 porkkanaa
½ litraa kiehuvaa vettä

Viimeistely:
Padan liemet
Reilu kourallinen tuoretta minttua silputtuna1 granaattiomena

Purista sitruunasta mehu ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja hiero marinadia lampaan pintaan ja anna sen marinoitua jääkaapissa 24-48 tuntia.
Ota paisti huoneenlämpöön tuntia ennen kuin aloitat ruoan valmistamisen. Pilko kasvikset ja siirrä ne pataan. Nosta paisti kasvisten päälle rasvapuoli ylös päin ja kaada pataan kiehuva vesi. Kiehauta pata liedellä, peitä kannella ja nosta se sitten uuniin. Paista uunissa 150 ⁰C asteessa vähintään viisi tuntia. Kääri paisti folioon ja anna sen levätä kääreessä noin tunti. Säästä padan liemi (sipulin ja porkkanat voi käyttää esimerkiksi muussin maustamiseen).
Revi liha sitten riekaleiksi haarukoiden avulla, poista samalla ylimääräiset kalvot ja rasvat. Keitä lientä tarvittaessa hetki kasaan ja tarkista että sen suolaisuus on sopiva, meillä lientä jäi vain pari desiä joten emme ruvenneet keittämään sitä kasaan. Sekoita 1-2 dl lientä revityn lihan sekaan niin että se kostuu hieman, muttei ui liemessä. Lämmitä lihaa uunissa 200 ⁰C asteessa kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Halkaise granaattiomena ja irrota siitä siemenet kulhoon. Koputtele granaattiomenan puolikkaan kuoripuolta puulusikalla (tai lihanuijalla kuten minä). Kuulemma jo tämä operaatio voi saada siemenet irtoamaan kuoristaan, mutta minä irrottelin siemenet koputtelun jälkeen käsin. Koputtelu teki kuitenkin siemenistä mielestäni helpoammin irtoavia. Tee koko opearaatio kulhon yllä niin saat mehutkin talteen. Irrota siemenet toisesta granaattiomenan puolikkaasta.  Sekoita lihan joukkoon kulhoon valunut granaattiomenamehu ja viimeistele se ripottelemalla päälle granaattiomenan siemeniä ja silputtua minttua.

Minttu-granaattiomenajogurtti

250 g turkkilaista jogurttia
½ granaattiomena
Tuoretta minttua silputtuna
Suolaa

Irroita granaattiomenasta siemenet. ja sekoita raaka-aineet keskenään.

 

Tsatsiki

n. 250 g kurkkua (1 pienehkö)
250 g turkkilaista jogurttia
1-2 valkosipulinkynttä
Sitruunamehua
1-2 rkl oliiviöljyä
MustapippuriaSuolaa
(Tuoretta minttua tai persiljaa silputtuna)

Raasta kurkku ja nosta se siivilään valumaan noin vartiksi. Purista kurkusta ylimääräiset nesteet pois ja sekoita se kulhossa jogurtin kanssa. Murskaa joukkoon valkosipulinkynnet ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon hieman sitruunamehua ja oliiviöljy. Mausta halutessasi yrteillä. Sekoita hyvin. Tsatsikin voi tarjota heti, mutta se vain paranee jos se saa tekeytyä viileässä muutaman tunnin ennen tarjoilua. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä ennen tarjoilua.

Lanttutikut

Lanttua syöjien määrän mukaan
Suolaa
Mustapippuria tai Simply Organic Chophouse Seasoning-maustemyllyä
Oliiviöljyä

Kuori lanttu ja leikkaa se tikuiksi. Mausta tikut suolalla ja rouhi niiden päälle mustapippuria tai mausteseosta. Sekoita tikut niin että mausteet leviävät kaikkialle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja sekoita uudestaan. Kypsennä tikkuja uunissa 200 ⁰C asteessa noin 30 minuuttia, kunnes tikut ovat haarukalla kokeiltaessa sopivan pehmeitä. Tikkujen koko vaikuttaa kypsennysaikaan.

Simply Organic Chophouse Seasoning-maustemylly on hankittu Iherbistä ja se sisältää valkosipulia, merisuolaa, mustapippuria, tillinsiemeniä, korianteria ja chiliä. Sitä on käytetty aiemmin mm. juhannuksena ja tomaatti-korianterisalsassa. Alennusta Iherbistä ensimmäistä kertaa tilaavalle koodilla IRI825.

Tsatsiki teki kauppansa erinomaisesti, ja minttu-granaattiomenajogurtti oli sekin hyvää, mutta ehkä granaattiomena joko lihan seassa tai jogurtissa olisi riittänyt. Kumpikin jogurttipohjainen lisuke olivat kuitenkin sopivan erilaisia, ja ne olisivat oivallisia lisukkeita myös grilliruoalle! Lanttutikut olivat herkullisia, niitä ei jäänyt yhtään yli.  Poikaystäväni on ollut meillä uunilanttuvastaava (kts. lanttulohkikset), ja hän piti tätä uutta tapaa helpompana ja vähintään yhtä hyvänä reseptinä. Veneitä on työläämpi veistellä ja kyllä ne tikut kypsyvät ilman esikeittämistäkin.

Kommentit (24)
  1. Gluteeniton joulu - parhaat joulureseptit vuosien varrelta - Pilkettä
    14.12.2017, 19:00

    […] kypsytetty nyhtönauta Karitsankare yrttivoilla Lammaskoftat Nyhtölammassalaatti Kanttarellikastike Kinkku haudutuspadassa (suosittelen, paras kinkku ikinä!) Kinkku paistopussissa […]

  2. Parempaa porkkanalaatikkoa - Pilkettä
    12.12.2017, 04:48

    […] sitä aiemmin hehkuttamaani taivaallista raakatiramisua, sekä paria vanhempaa reseptisuosikkiamme: nyhtölammassalaattia ja […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *