Nyhtöankka mausteisella luumukastikkeella – suosikkiainesta!

Hollannissa eräs brittilinen labrakollegani jaksoi aina ylistää ankanpaistia – niin helppoa ja hyvää! Tästä on jo yli vuosi aikaa, ja olen sittemmin päässyt harjoittelemaan ankanrinnan valmistusta, mutta nyt silmiini sattui edullisia, kokonaisia ankkoja missäpä muuallakaan kuin Lidlin pakastealtaalla! Pakkohan sitä oli kokeilla. Reseptiä etsiessäni törmäsin nyhtöankkaan luumu-srirachakastikkeella. Se muistutti minua yksinkertaisuudessaan meillä useasti kokatusta, superhelposta ja herkullisesta nyhtölammassalaatista, joten resepti puhutteli minua oitis. Sovelsin siitä oman versioni, lisäsin itse ankkaan mausteita, säädin kastiketta mieleisekseni ja viimeistelin homman tuoreella korianterilla, johon minulla on viime aikoina iskenyt himo. Meille sattui jotain erikoisia, punalihaisia luumuja (mitä lie hybridejä), jotka olivat maultaan tavallisia tummia luumuja kirpeämpiä ja kiinteämpiä. Hyvin ne kuitenkin kastiketta keitellessä pehmenivät ja kastikkeesta tuli itseasiassa varsin kiva ”hapan-imeläversio”. Niin perinteiset kuin nämäkin luumut siis toimivat. 😉 Mieskin kehui kastiketta erittäin hyväksi, vaikka on normaalisti epäileväinen hedelmistä suolaisissa ruoissa. Myös lihan joukkoon revitty ankan nahka maistui, vaikka kanankoivista ja grillikanasta se jää yleensä syömättä. 😉 Lopputulos oli todella herkullinen, eikä ruoanvalmistuksessakaan ollut juuri mitään muuta vaivaa kuin lihan repiminen. Sekään ei ollut homma eikä mikään kun kypsä, mehevä ankka hajosi liki itsestään käsiin. 😉 Tällä kertaa tämä oli meidän laiskan sunnuntain ei jaksa nähdä vaivaa-lounas, mutta lisukkeita ja kontekstia säätämällä tästä saisi ihan edustuskelpoisen illallisenkin! 😉

12nyhtoankka2

12nyhtoankka1

NYHTÖANKKA MAUSTEISELLA LUUMUKASTIKKEELLA

1 (pakastettu) ankka (n. 2,4 kg)
Suolaa
Mustapippuria
2 tl makeaa savupaprikajauhetta
1 tl tulista savupaprikajauhetta
1 tl kanelia
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä

Makean ja tulisen savupaprikajauheen sekoittamisen sijaan voi käyttää myös vain makeaa, tai sitten tavallista paprikajauhetta.

Viimeistelyyn:
Tuoretta korianteria silputtuna

Sulata ankka hitaasti jääkaapissa (1-2 vrk).
Huuhtele sula ankka ja kuivaa se talouspaperilla. Tee sen nahkaan ristikkäisiä viiltoja, mutta varo leikkaamasta lihaan saakka. Hiero paisti kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Sekoita muut mausteet keskenääään ja hiero nekin ankan pintaan ja sisälle. Aseta paisti uuniivuokaan ritilän päälle. Nahka ei rapeudu, mikäli ankka ui paistamisen ajan rasvassaan. Maukas rasva kannattaa kuitenkin ottaa talteen. Paista ankkaa 150 ⁰C asteessa neljä tuntia. Aloita paistaminen rintapuoli ylöspäin ja käännä ankka kerran tunnissa. Valmista luumukastike viimeisen tunnin aikana (ohje alla). Kun ankka on ollut uunissa neljä tuntia, nosta uunin lämpötila 225 ⁰C asteeseen ja paista ankkaa siellä 10 minuuttia rintapuoli ylöspäin. Anna ankan vetäytyä 10-30 minuuttia ja revi se sitten suikaleiksi kahden haarukan avulla. Voit lisätä tarvittaessa vuokaan kertynyttä ankanrasvaa lihaa mehevöittämään. Revi myös nahka (siinä on paras maku!). Laita revitty liha ja nahka sopivaan vuokaan tai vadille ja ripottele päälle tuoretta korianteria. Tarjoa luumukastikkeen ja haluamasi kasvislisukkeen kanssa.

Hintavinkki: Tämä ankka maksoi 5 €/kg, eli 2,4 kg:n paisti oli 12 €, siinä missä verrokkikaupan pakasteankan kilohinta oli se ~12 €.

12nyhtoankka3

MAUSTEINEN LUUMUKASTIKE

Ankanrasvaa
2 sipulia
500 g kypsiä luumuja
2-3 rkl soijakastiketta (tai kookosaminokastiketta)
3 rkl osterikastiketta
½-1 punainen chili
Peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 tähtianis
3 kokonaista kardemummaa
1 rkl sherryviinietikkaa
¼ tl jauhettua neilikkaa

Valmista luumukastike viimeisen tunnin aikana. Hienonna sipuli ja chili, murskaa valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Kuullota edellä mainittuja reilussa ankanrasvassa pienessä kattilassa tai sopivassa kasarissa. Poista luumuista kivet ja pilko ne (ei tarvitse kuoria). Lisää loput kastikkeen ainekset pannulle ja anna seoksen muhia miedolla tai keskilämmöllä puolisen tuntia minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Rauhassa kypsyessään kastikkeen sipulit ja luumut hajoavat mössöksi. Poista kiinteät mausteet ja aja kastiketta tasaisemmaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kastikkeen ei tarvitse olla aivan sileää, tee haluamasi laista. Tarjoa nyhtöankan ja haluamasi kasvislisukkeen kanssa.

Samankaltaisia reseptejä:
Aasialainen kasslerpaisti
Carnitas (nyhtöpossua, salaattitacoja ja salsoja)
Harvinaisen hyvin paistettu kananpoika
Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla
Nyhtöpossua ihanan itämaisittain ja kotitekoinen aioli
Törkeän hyvää pulled porkia barbeque-kastikkeella (ks. makean tulinen versio)

PS. Muistathan keitellä jäljelle jäävistä ankan luista ja rippeistä mitä parhaimman liemen! Makua ei puutu, ja luuliemen terveyshyötyjen kaltaisia on vaikea löytää muualta (ks. luuliemi ja liivate eli gelatiini). 😉 Liemi sopii erinomaisesti mm. kasvisten kypsentämiseen, keiton pohjaksi (esim. porkkana-inkiväärikeitto tai vaniljainen kukkakaalisosekeitto) ja puuroon. Ohjeita liemen keittelyyn täällä.

12nyhtoankka4
Ankan luut saivat porista aamusta iltaan suola-etikkavedessä juuresten ja mausteiden kera. Sitten vain suoraan käyttöön tai purkkiin ja pakkaseen!

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    Marika sanoo

    Minäkin katselin Lidlissä ankkoja, mutta totesin että se on yhdelle ihmiselle liian iso syötäväksi. Mies kun ei mitään lintuja syö. Kerran olen ankan ostanut ja valmistin sen padassa ja oli ihan huippuhyvää 🙂 Voikohan luulientä keittää grillibroilerin rippeistä?

  2. 2

    sanoo

    Minä ainakin olen keittänyt monet kerrat, hyvin toimii. 🙂
    Kyllä minä onnistuin tuon ankan melkein yksin syömään (syön ihan mieluusti samaa ruokaa tarvittaessa pari kertaa päivässä), mies ehti syömään siitä vain kerran. :p Osa sen painosta on kuitenkin luita ja ankan sisälmyksetkinnolivat mukana erillisessä pussissa. Lisäksi pari sataa grammaa nestettä ja rasvaa haihtuu uunituksessa. 😉

  3. 3

    Marika sanoo

    Minä en välttämättä halua syödä kahdest samaa ruokaa saman päivän aikana, mutta muuten saatan syödä samaa ruokaa 2-3 päivää peräkkäin.

  4. 4

    sanoo

    Monista paikoista saa myös vain ankankoipia, niillä voi tehdä pienemmän satsin jos haluaa kokeilla. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *