Nurinkurinen kana-salamipiirakka padassa

Hankittuani minipadan (kts. Täyteläinen kana-herkkusienipata minipadassa), rupesin etsimään sille sopivia reseptejä, ja sitä kautta minulle aukesi aivan uusi maailma perusruokia. Erilaisia crumbleja ja pot piejä löytyy jos joka lähtöön. Ja etenkin kun opin kutsumaat pataa cocoteksi, rupesi reseptejä vasta löytymään. Hollannissa olo on avartanut minua aivan uudenlaisilla perusruoilla.  Useamman sorttista lihapataa olen jo testannut, joten tällä kertaa vuoroon pääsi ruokakokeilu nimeltä ”POT PIE” – jos joku osaa tietää  suomennoksen, niin saa vinkata! Myös kekseliäitä käännösehdotuksia otetaan vastaan. 😉

Kyseessä on siis ns. nurinkurinen piirakka – taikina levitetään täytteiden päälle. Miten muuten pot pie sitten eroaa preinteisestä ruokapiirakasta, kuin että taikina on pinnalla? Noh, en ole ekspertti, mutta reseptiselailuni perusteella taikina on erilainen. Pot pien taikina on monesti kuohkeampi ja ilmavampi koostumukseltaan kuin perinteinen piirakkapohja. Perinteinen piirakkapohja voi olla aika tanakka, ja kuivuisi murumaiseksi piirakan pinnalla, mutta pot piessä sen on yleensä tarkoitus pysyä aika pehmeänä. Monissa resepteissä tunnuttiin myös käytettävän voitaikinaa. Perusversiosta puuttuu myös suolaisille piirakoille tyypillinen juustokerros. Aina yhtä informatiivinen Wikipedia kertoo, että pot pie on tyypillinen yhdysvaltalainen suolainen piirakka, jonka pääraaka-aineina ovat liha, kasvikset ja kastike. Myös briteissä ja Australiassa valmistetaan samankaltaisia, mutta hieman omanlaisiaan versioita. Jenkkiversion taikinan kuuluu ilmeisesti olla lehteilevä, voitaikina, kun taas australialaisissa ja brittiversioissa taikina saattaa tiiviimpi ja rapeampi, ei niinkään lehteilevä. Australialaisessa lihapiirakassa täyte on kokonaan taikinan sisällä (taikinaa sekä pohjalla, sivuilla että päällä) ja piirakat ovat yleensä kädestä syötävän kokoisia. Pot piejä valmistetaan sekä yhden ihmisen annoksina, että suurempiin tarjoiluastioihin.

31potpie231potpie3Täytteet testipiirakkaani valikoituivat jääkaapin sisällön perusteella – tämä on loistava ruokalaji, johon voi upottaa aika lailla kaikki rippeet mitä jääkaapista löytyy. 😉 Aiemmin (kts. Banaani-kookosmuffinsseja luomuaarreaitan löydöistä) olen maininnut, ettei minulla ole täällä juurikaan leivontatarvikkeita, joten piirakan taikinakin tuli kehitettyä aika pienillä resursseilla. Mutta ei siinä mitään – taikina oli kerrassaan loistava, ihanan maukas. 😉
Täytteet vuokaan, ja taikina päälle.

HUOM: Minä käytin piirakkavuokana Hollannin joka-ruokalajin-astiaani, mini pannetjea. Siihen mahtui yksi annos. Piirakan voi tosiaan valmistaa yhteen isompaan vuokaan, tai jakaa annosvuokiin.

31potpie
CHICKEN SALAMI POT PIE
2 annosta (1 suurempi piirakka tai kaksi annospiirakkaa)

Täyte:
200g maustamattomia broilerinfileesuikaleita
50 g salamia
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
150 g ruusukaaleja
10 cm pätkä purjoa
100 g paprikatuorejuustoa
2 tl kuivattua basilikaa
Chiliä
Suolaa
Voita

Taikina:
2 kananmuna
1 dl manteli- tai hasselpähkinävoita
2 rkl kookosjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Suolaa

Murskaa valkosipulinkynsi ja kuullottele sitä voissa. Kypsennä broilerisuikaleet pannulla, lisää suola. Pilko salami ja porkkana, ja lisää ne pannulle. Puolita ruusukaalit ja pilko purjo, lisää ne pannulle kypsymään. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausteet. Anna täytteen muhia ja keittyä hieman kasaan, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Valmista taikina sillä aikaa kun täyte hieman kypsyy. Sekoita raaka-aineet keskenään tasaiseksi massaksi. Taikinan on hyvä antaa tekeytyä hetken, sillä kookosjauho imee paljon nestettä. Siirrä täyte voideltuun vuokaan (tai kahteen pieneen vuokaan). Levitä taikina täytteen päälle ja paista uunissa 200˚C asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kuorrute on saanut hieman rapeutta ja väriä.

Pähkinävoina käytin nyt Hollannista ostamaani hasselpähkinävoita, mutta voin suositella myös Iherbistä tilaamaani erinomaista Artisanan mantelivoita (kts. Pähkinäinen puuro mantelivoilla). Mantelivoita löytänee myös luontaistuotekaupoista. Uunissa paahtuvan pähkinävoin tuoksu sai kyllä veden kielelle!

Aiemmat kokkailuni Hollannissa:
Banaani-kookosmuffinssit
Täyteläinen kana-herkkusienipata

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    […] oli TAAS vaikeuksia löytää tälle herkulle suomenkielistä käännöstä (kuten myös chicken salami pot pien kanssa). Ruotsiksi kyseessä ovat ”kokostoppar” ja englanniksi  ”coconut macaroons”, mutta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *