Gluteeniton mustikkapiirakka mantelimassalla

Sain heinäkuussa omasta mielestäni hienon ajatuksen kirsikkapiirakasta, joka saisi makuunsa twistin mantelimassasta. Olen aiemmin tehnyt karvasmantelilla maustettua kirsikkafrangipanetorttua ja se oli ihanaa, joten mantelimassalla kruunattu kirsikkapiirakka olisi varmastikin ihanaa. Kirsikkakausi ehti kuitenkin loppumaan ennen kuin sain piirakkani leivottua. Halusin kuitenkin päästä testaamaan tätä resepti-ideaa ja niinpä leivontavuoroon päätyikin mustikkapiirakka mantelimassalla.

kirsikka-valkosuklaapavlova2Vaikka kirsikkakausi loppuikin mielestäni liian nopeasti, ehdin kuitenkin tekemään kirsikka-valkosuklaapavlovan – se olikin ihanaa!

Mustikkapiirakka mantelimassalla on todella helppo tehdä ja täytteeksi riittää ihan vain mustikat ja se mantelimassa. Mustikoista irtoaa kypsennettäessä hieman nestettä, mutta piirakan vettymisen voi helposti estää ripauksella perunajauhoa tai tapiokatärkkelystä. Muuten tämä mustikkapiirakka mantelimassalla onkin viljaton ja gluteeniton, ja mikäli siitä haluaa maidottoman tarvitsee sen pohjan leipomiseen valita vain kookosöljy voin sijaan. Valmiin piirakan voi kruunata tarjoamalla sen maidottoman vaniljakastikkeen kera. 😉

maidoton-vaniljakastikeCashewpähkinösitä tehty vaniljakastike on maidoton raakaherkku

mustikkapiirakka mantelimassalla

Mustikkapiirakka mantelimassalla

Pohja:
75 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita tai 3/4 dl sulaa kookosöljyä
½ dl mantelijauhoa, muuta pähkinäjauhoa tai jauhettuja auringonkukansiemeniä
1 dl kookosjauhoa
1 tl psylliumia
½ dl kidemäistä makeutusta kuten sokeria tai erytritolia (myös juokseva hunaja, vaahterasiirappi ja steviatipat sopivat – valitse suosikkisi)
1 kananmuna
Hyppysellinen suolaa

Täyte:
200 g mustikoita
1 rkl tapiokatärkkelystä tai perunajauhoa
(Halutessasi hieman sokeria tai muuta raemaista makeutusta – itse en tarvinnut, mantelimassan makeus riitti)

Päälle:
150 g (1 pötkö) mantelimassaa

Valmista ensiksi piirakan pohja. Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa ja nypi taikina tasaiseksi.  Myös haarukka on hyvä työväline. Tarkista sopiva makeus ja kardemummaisuus. Painele ne voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Esipaista pohjaa uunissa 175 ˚C asteessa 5-7 minuuttia. Sekoita tapiokatärkkelys tai perunajauho varovasti mustikoiden joukkoon. Jos mustikat ovat kovin vetisiä, voit myös ripotella tärkkelyksen varovasti pohjan päällä olevien mustikoiden joukkoon siivilän läpi. Levitä mustikat tasaiseksi kerrokseksi esipaistetulle pohjalle. Pilko ja murusta mantelimassa sormiesi avulla ja ripottele se tasaisesti mustikoiden päälle. Paista piirakkaa uunissa vielä 15-25 minuuttia, kunnes mantelimassa on saanut väriä ja mustikat ovat kypsiä. Tarjoa piirakka sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen tai vaikkapa (kookos-)kermavaahdon kanssa.

Näin mustikkakauden ollessa käynnissä kannattaa tosin kaivaa esiin kaikki mahdollisen mustikkapiirakkareseptit. Itse suosittelen kokeilemaan mustikkapiirakkaa kardemummalla sekä leipomaan paleoruokavalioonkin sopivan luolamamman marjapiirakan mustikkatäytteellä! Kaikki Pilkettä-blogin reseptit ovat gluteenittomia, ja näistä piirakoista kaikki ovat gluteenittomiakin. 🙂

mustikkapiirakkaMustikkapiirakka kardemummalla

11marjapiirakka3Luolamamman marjapiirakka

Edellinen kirjoitukseni: Loma Puolassa – Gdansk, Gdynia vai Sopot?

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *