Mustikkajuustokakkua mummolassa

Olen aina ollut juustokakkufani. Lapsena kahviloissa valitsin aina juustokakun (tai joskus, harvemmin porkkanakakun) kun vain mahdollista. Yläaste- tai lukioikäisenä opettelin sitten itse tekemään juustokakkuja. Tytöt taisivat kirjoittaa abikronikkaamme minun olevan porukan juustokakkuihin erikoistunut sokerileipuri, ja urakoin sekä omiin että siskoni lakkiaisiin juustokakkuja pienen tehtaan tavoin. Tein kuitenkin aina paistamattomia, liivatteella hyydytettyjä juustokakkuja. Ensimmäistä kertaa kokeilin paistetun juustokakun tekoa viime syksynä, jolloin tein siskoni synttäreiden kunniaksi paistettuja juustokakkuleivoksia appelsiini-marja-chiahillolla. Juustokakkuleivokset olivat pohjattomia, mutta nyt satuin bongaamaan Karppiherkkuja-blogista sopivan kuulloisen pohjan reseptin. Samasta paikasta olen aiemmin löytänyt myös makean piirakkapohjan reseptin. Valitsin pohjan reseptin ihan vain sen takia että halusin päästä käyttämään kaapissa odottavaa heraproteiinia. Tämä on nyt toinen kerta kun kokeilin proteiinijauhetta leivonnassa, ensimmäisen kerran sitä tuli käytettyä laskiaispulliin. Pullista proteiinijauhetta ei maistanut lainkaan, mutta tässä sen pystyi huomaamaan mietona, jos tiesi miltä se maistuu. Käyttämäni Country Life Biochem Sports on makeuttamatonta, mutta sisältää aavistuksen vaniljaa joten se ennemminkin sopi tähän leivonnaiseen. Olemassahan on myös ihan leivontaan tarkoitettua heraproteiiniakin, sen sivumausta en kyllä osaa sanoa (saa valistaa!). Myös riisiproteiinia olen nähnyt käytettävän leivonnassa. Joku oli siellä jo Karppiherkkuja-blogin kommenteissa kysynyt voiko proteiinijauheen korvata jollain muulla, ja kuulemma manteli-jauho ainakin käy. Myös kookosjauhoa vinkattiin, mutta itseä vähän epäilyttää – se kun imee nestettä moninkertaisesti manteliin verrattuna. Kertokaa minulle kuinka kävi, jos kokeilette. 😉

07mustikkajuustokakku3

07mustikkajuustokakku2

Kakun koostumus oli kerrassaan erinomainen. Pohja ei ollut murenevainen, se pysyi hyvin kasassa jopa ohuemmilta reunoltaan – pystyin nostamaan kakun vuoasta tarjoiluvadille käsin ilman ongelmia. Pohja oli kuitenkin pehmeää ja leikkautui nätisti lusikallakin. Täyte oli ihanan pehmeää ja suussa sulavaa, kaukana tönköstä jankkijuustokakuista! Niiiiin hyvää… 🙂 Ja kerrassaan mahtavan väristä myöskin. 😉 Poikaystävänikin, joka ei yleensä juustokakuista välitä, kehui tämän olevan tähän asti leipomistani kakuista paras. 🙂

Lähdimme leivontaviikolla myös pyörähtämään poikaystäväni kanssa  mummini luona. Paikalle sattui sopivasti myös äitini sekä hänen veljensä ja siskonsa – neljä kärpästä yhdellä iskulla! Mustikkajuustokakku oli ollut niin hyvää, että tarjouduin oitis tuomaan jäljelle jäänyttä kakkua mukanani. Tätini karppaa ainakin jonkinasteisesti ja välttelee gluteiiniviljoja, joten hänkin saisi siitä nyt jotain sopivaa herkkua. (Hänen ruokavaliostaan on vaikea pysyä perillä – hän on vuosien saatossa innostunut vähän milloin mistäkin dieetistä (mm. Atkins ja Heikkilän Pellinki-dieetti). Mummini ja äitini olivat pitkään karppausvastaisia, mutta nykyään äitini välttelee itsekin jo viljoja aika pitkälle. Kaikki (tämän puolen) sukuni naiset ovat aika kiinnostuneita terveydestä, mutta media ohjailee heidän terveellisyyskäsityksiään kuitenkin vielä melkoisesti.

Lounaaksi mummi tarjosi katkaravuilla ja mantelilla kuorrutettua lohta. Terveysintressit huomasi myös siinä että pastan, riisin tai perunan asemesta pöytään tuotiin kvinoaa, mitä tuskin löytyy jokaisen eläkeläisen kuivakaapista. Äitini ja tätini tiesinkin jo käyttävän kvinoaa. Kvinoa on viljan tavoin käytettävä (EDIT. Ehdin jo väittää kvinoaa viljaksi, mutta onneksi tarkkaavainen lukija oikaisi – kiitos. :)), gluteeniton ruokakasvi. Sen sisältämien saponiinien takia, valitsin itse mieluummin lisukkeeksi mummin kasvattamia porkkanoita ja salaattia.

07mummilla1

Kakku maistui hyvin, ja naiset kehuivat makeutta juuri sopivaksi. Enolleni olisi kelvannut vielä makeampanakin, mutta hän nyt on omassa sarjassaan. Hän juo kahvinsa sokerilla ja kysyi oliko mummi lisännyt keitettyihin porkkanoihin sokeria. Enoni kertoi myös keksineensä että keitetyistä perunoista tulee erityisen hyviä kun keitinveteen lisää sokeria. SIIS MITÄ? Tämä ei kyllä aukea minulle alkuunkaan.

Reissu oli mukava, ja saivatpahan äitini ja tätini vähän koiralähihoitoa. Kun ilmoitin äidille tulostamme, hän oikein käski ottamaan koiran mukaan – ihan niin kuin minä nyt sen olisin kotiin jättänyt. 😉 Saimmepahan seurata huvittuneina poikaystäväni kanssa kun kolme naista vuorotellen syöttivät, rapsuttivat ja yrittivät saada rimpuilevaa koiraa syliinsä. Ihan tyytyväinen koirakin oli kyllä osaansa. 😉

07mustikkajuustokakku1

VANILJAINEN MUSTIKKAJUUSTOKAKKU

Pohja:
100 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita
1 kananmuna
½ dl erytritolia
2 dl mantelijauhetta
1 dl proteiinijauhetta
½ tl leivinjauhetta

Täyte:4 dl pakastemustikoita
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl erytritolia
1 tl vaniljauutetta
3 kananmunaa

Aloita valmistamalla pohja. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja erytritoli. Lisää joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne voivaahtoon. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan pohja ja reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja sivuille, ja nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. Valuta mustikoista ylimääräinen neste siivilässä ja soseuta ne sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kaada mustikkasose siivilän läpi suureen kulhoon. Lisää tuorejuusto, kananmunat, vaniljauute ja erytritoli, sekoita tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja paista uunissa 175 ˚C asteessa noin 50 minuuttia, kunnes kakku ei ole enää hyllyvää. Anna kakun jäähtyä kunnolla (kylmäksi) ennen tarjoilua. Anna kakun jäähtyä ensiksi huoneenlämmössä, peitä se sitten muovikelmulla ja nosta jääkaappiin. Tämä resepti sopii hyvin edellisenä päivänä valmistettavaksi. Kakun kanssa voi tarjota esimerkiksi kermavaahtoa tai creme fraichea.

Lisää viljattomia kakkuja ja piirakoita löytyy Herkut ja jälkiruoat- sekä Leivät ja leivonnaiset-reseptihakemistoista.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Nam, tulen kyllä ehdottomasti kokeilemaan tuota kakkua. 🙂 Pitäisiköhän samalla kokeilla sitä sokeria keitetyissä perunoissa…? 😉

  2. 4

    sanoo

    […] erilaisia käyttötarkoituksia heralle. Heraa voi käyttää leivonnassa (esim. laskiaispullat ja vaniljainen mustikkajuustokakku), ja nyt olen kehittänyt hyvän heraproteiinipannarireseptinkin (kts. muut pannarit ja letut […]

  3. 9

    sanoo

    […] Lisää kahvileipää pöytään: Aprikoosi-kookosvanukaspiirakka Avokadokakku Cake pops Chili-suklaatorttu Kurpitsapiirakka (sadonkorjuupiirakka) Irish Coffee-juustokakku Juustokakkuleivokset appelsiini-marjachiahillolla Mutakakku margaritakermalla Nutellakakku Raparperipiirakka Sitruuna-mascarponejuustokakku Vaniljainen mustikkajuustokakku […]

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *