Munakoiso-artisokkapitsa ja vaniljapannacotta mustaherukoilla

Pikkusiskoni tuli joulupäivänä pohjoisesta meidän luoksemme kyläilemään. Jouluruokia tuli jo maisteltua (Lanttulaatikko, jäädytetty suklaamoussekakku ja muut joulupöydän herkut), eikä kasvissyöjäsiskoni joulupöydästä montaa herkkua löydä, joten tällä kertaa oli vuorossa vapaa menu. Päädyimme pitämään pitsailtaa.

Lempipitsajuustomme on punaleima emmental, mutta juustonirso siskoni ei emmentaleja syö – mozzarella, pitsaraaste ja cheddar-sulatejuustosiivut on ok, perusgouda on jo liian vahvaa). Päädyin kokeilemaan Valion Oltermanni Cheddar uutuutta. Ei se mitään oikeaa cheddaria ole, mutta hyvää, maukkaampaa kermajuustoa kuitenkin. Siinä on kiva cheddarmainen kirpeys ja se suli varsin kivasti. Pitsan täytteiksi tein marinoituja munakoisoja ja artisokkia. Artisokkien sijaan olimme suunnitelleet täytteeksi halloumia, mutta se olikin jäänyt joten kauppaan, joten pikamarinoin sitten äkkiä kaapista löytyneen artisokkatölkillisen. Pitsa oli juuri minun ja siskoni makuun. 🙂 Ruokailun jälkeen ryhdyimme pelaamaan Trivial Pursuitia. Taisto oli yllättävän tasainen, mutta lopulta minä vein voiton. 😉

29trivialpursuit

Vaikka siskoni ei itse syö juustoja, hän tietää minun rakastavan niitä. Siskoni oli kysellyt tutuiltaan juustosuosituksia, ja pohtinut mitä tietää juustomieltymyksistäni ja päätynyt tuomaan Mouhijärven Herkkujuustolan Metsuria ja Puna-Heidiä! Lahja oli vähintäänkin vaikuttava. Kumpainenkin ovat punahomejuustoja. Pidän punahomejuustoista paljon, mutta niitä on yleensä vähän heikommin tarjolla. Metsuri on muutenkin ollut jo pitkään kokeiltavien juustojen listallani, nyt pääsen vihdoin maistamaan sitä. Kiitos! <3

29marinoitumunakoiso

MARINOITU MUNAKOISO

1 munakoiso
Suolaa

Marinadi:
2 valkosipulinkynttä
Tuoreita yrttejä (esim. muutama oksa rosmariiniä)
Hieman kuivattua chiliä
2 rkl vaaleaa balsamicoa
Oliiviöljyä
Mustapippuria
Suolaa

Leikkaa munakoiso viipaleiksi pitkittäin. Ripottele suolaa viipaleiden kummallekin puolelle ja anna munakoisojen itkeä vähintään puoli tuntia, vaikka pidempäänkin. Pyyhi ylimääräinen suola pois ja kuivaa munakoisot talouspaperilla. Levitä viipaleet leivinpaperilla peitetylle pellille. Kypsennä uunissa 250 ˚C asteessa noin 10 minuuttia kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Käännä viipaleet niin että kummatkin puolet saavat väriä. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Pätki munakoisoviipaleita tarvittaessa lyhyemmiksi. Siirrä viipaleet kannelliseen astiaan, sekoita marinadi niiden joukkoon ja anna niiden tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti, mieluusti pidempäänkin. Minä valmistin munakoisot edellisenä päivänä, näin ne olivat imeneet itseensä runsaasti makua. 🙂

MARINOIDUT ARTISOKAT

1 tlk veteen säilöttyjä artisokansydämiä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
Tuoreita yrttejä (esim. muutama oksa tuoretta rosmariinia)
Mustapippuria
Hieman suolaa
Oliiviöljyä

Valuta artisokista ylimääräinen neste siivilässä. Puolita artisokat ja siirrä ne kannelliseen astiaan tai purkkiin. Lisää marinadin ainekset ja reilusti oliiviöljyä. Sekoita niin että mausteet ja marinadi leviävät kaikkialle, mutta artisokkien rakenne ei hajoa. Anna marinoitua vähintään tunti, mielellään yön yli.

29munakoisopitsa2

29munakoisopitsa3

MUNAKOISO-ARTISOKKAPITSA
1 pellillinen

Pohja:
4 kananmunaa
1 dl vettä
2 dl kookosjauhoa
4 tl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
0,5 tl suolaa

Tomaattikastike:
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyrettä
1 valkosipulinkynsi
Yrttimausteita
½ tl chilimaustetta
Mustapippuria
Suolaa

Täyte:
1 marinoitu munakoiso
1 tlk artisokkia marinoituna
150-200 g juustoraastetta

Laita tomaattimurska siivilään valumaan. Vatkaa munat vaahdoksi ja lisää vesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne munien joukkoon. Anna turvota vähintään viisi minuuttia. Kumoa taikina leivinpaperille pellille ja kaulitse. Vinkki: taikina takertuu vähemmän jos kaulimen peittää muovifoliolla! Toinen vaihtoehto on myös peittää taikina toisella leivinpaperilla ja kaulia sen päältä. 😉 Valmista tomaattikastike. Sekoita valutettu tomaattimurska ja muut kastikkeen ainekset keskenään ja tarkista maku. Paista pitsapohjaa 200 ˚C asteessa noin 7 minuuttia, kunnes se on saanut aavistuksen väriä. Levitä päälle kastike, munakoisot ja artisokat, ja paista pitsaa niiden kanssa vielä 10-15 minuuttia – kunnes juusto on sulanut.

29vanilja-herukkapannacotta

VANILJAPANNACOTTA MUSTAHERUKOILLA
5 annosta

3 dl kermaa
2 dl maitoa
3 liivatelehteä
1 vaniljatanko
½ dl erytritolia tai sokeria TAI n. 15 tippaa vaniljasteviaa
1 dl jäisiä mustaherukoita

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi. Mittaa kerma ja maito kattilaan, viillä vaniljatanko halki, kaavi siemenet ulos ja lisää ne kermaseokseen. Lisää myös sokeri/erytritoli jos käytät sitä. Kiehauta kermaseosta noin minuutti. Nosta kattila liedeltä ja poista vaniljatanko. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita ne hyvin vatkaten lämpimään kermaseokseen. Jaa jäiset mustaherukat annosmaljoihin (säästä muutama koristeluun) ja kaada päälle lämmin kermaseos. Nosta maljat jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Koristele halutessasi mustaherukoilla ja esimerkiksi tomusokerilla ennen tarjoilua.

Laatuaikaa siskon kanssa:
Kinkun uudet kaverit
Melanzane alla parmigiana – parmesaani-munakoisovuoka
Pipari-banaani-kookosmuffinssit
Synttärijuhlintaa siskosten kesken: juustokakkuleivokset
Äiti ja tyttäret Tukholmassa

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-66125539-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);

Kommentit (28)
  1. Värikäs parmesaani-kukkakaaligratiini - Pilkettä
    21.2.2018, 17:16

    […] katso myös punajuurihummus Kasvispitsa kukkakaalipohjalla Munakoiso-artisokkapitsa Parmesaani-munakoisovuoka (melanzane alla parmagiana) Suklaa-tofumousse Suklaamousse […]

  2. Pitkästä aikaa pitsaa - täytteinä kanaa, pekonia ja chévreä - Pilkettä
    3.11.2017, 11:24

    […] kirjoituksia: Munakoiso-artisokkapitsa ja vaniljapannacotta mustaherukoilla Hampurilainen kahdella tavalla Pitsaa oopsipohjalla Pitsaperjantai! Viikon päätteeksi […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *