Muikea mustikkasmoothiekakku valmistujaisiin

Viikonloppuna juhlittiin valmistujaisiani. Juhlat olivat erittäin onnistuneet, ja tule kirjoittelemaan niistä tarkemmin lähiaikoina, mutta näin aluksi pistän vain ensimmäisen reseptin liikkeelle – tämän kerran jälkiruoka oli nimittäin jakamisen arvoinen mustikkainen smoothiekakku. 😉 Mottonani oli tarjota juhlissa vain ruokaa, jota itsekin söisin, eli minun ruokavaliollani mentiin – se tarkoittaa että useampia reseptejä on luvassa. 😉 Taannoisissa lakkiaisissani tarjolla oli juustokakkuja. Juustokakut ovat ihania, mutta ovathan ne melko raskasta syötävää. Lisäksi ruokavalioni on siirtynyt viimeisen vuoden aikana paleompaan suuntaan, ja maitotuotteiden käyttö on siten vähentynyt. Raakakakut ovat tietty herkullisia, mutta ne imevät sellaiset määrät pähkinöitä, että toteutus olisi ollut hankalampaa ja kalliimpaa, ja kakut huomattavasti tuhdimpia (ajattelin vieraiden jaksamista ;)). Niinpä kevyt smoothiekakku on oiva valinta silloin kun tarjolla on muutakin syötävää. Smoothiekakku vaati muutaman testivedon ennen kuin koostumus oli juuri haluamani lainen. Kannatti testailla, sillä kakku onnistui hyvin ja teki kauppansa. 🙂

smoothiekakku 15mustikkasmoothiekakku2

MUSTIKKAINEN SMOOTHIEKAKKU

Pohja:
2,5 dl kuivattuja, kivettömiä taateleita (tai kuivien hedelmien sekoitusta)
2,5 dl pähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl kookosjauhoa
Ripaus ruususuolaa

Täyte:
½ l mustikoita
2 kypsää, isoa banaania
½-1 sitruunan mehu
4 dl kookosmaitoa
(½ dl tocoa tai lucumaa)
10 liivatelehteä
½ dl-1 kiehuvan kuumaa vettä
Maun mukaan steviatippoja tai muuta makeutusta

Koristeluun:
Paahdettuja kookoslastuja, tuoreita marjoja, minttua, sitruunamelissaa, pähkinöitä…

Valmista pohja. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Muruseos rupeaa tuntumaan hieman ”kostealta” kun se on valmista – rasva irtoo pähkinöistä. Jos seos siis on kuivahkoa ja irtonaista, jatka sekoittamista vielä hetki. 😉 Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm), öljyä pohja ja reunat kookosöljyllä ja taputtele taikina pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. Pistä liivatelehdet likoamaan kylmään veteen paketin ohjeiden mukaan. Mittaa mustikat, kookosmaito, banaani, sitruunamehu ja toco (jos käytät) tehosekoittimeen ja aja täyte tasaiseksi. Lisää makeutusta makusi mukaan. Purista liivatteista ylimääräiset vedet ja liota ne kiehuvan kuumaan veteen – käytän vain sen verran vettä että liivatteet juuri liukenevat. Lisää liivateliemi täytteeseen samalla sekoittaen. Kumoa täyte vuokaan pohjan päälle. Anna kakun hyytyä yön yli. Koristele smoothiekakku haluamallasi tavalla ennen tarjoilua.

HUOM: Toco ja lucuma ovat eräänlaisia superfoodeja (toco on riisinlesejauhetta, ja lucuma kuivattua hedelmää), jotka tuovat kakkuun hieman erilaista makua, makeutta ja kermaisuutta koostumukseen. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättömiä, smoothiekakku maistuu erinomaiselta ilmankin.

Vinkki: Osan kakun pohjan pähkinöistä voi halutessaan korvata auringonkukansiemenillä. Ne ovat huomattavasti edullisempia kuin pähkinät ja niissä on suht neutraali maku. Tämä oli ihan kätevä kikka minun budjetilleni kun kakkuja piti tehdä monta. 😉

Pähkinätön versio: Kakusta saa helposti pähkinättömän jälkiruokaversion kaatamalla täytettä annosmaljoihin ja tarjoamalla sen pannacottana. 😉

 

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *