Mozzarella di Bufala – puhvelinmaitomozzarella

Mozzarella on italialainen tuorejuusto. Lehmänmaitomozzarella on nykyään suomalaisille hyvin tuttua, ja sitä löytyykin lähes joka kaupasta, mutta nyt  Lidliin oli tullut herkkuerä, josta löytyi puhvelinmaitoon tehtyä mozzarellaa. 24mozzarella1Puhvelinmaito onkin ollut se mozzarellan alkuperäinen ja perinteinen raaka-aine,  ja Campanan alueelta tulevalta puhvelinmaitomozzarellalta (Mozzarella di Bufala Campana) löytyy italialaisten juustojen alkuperäsuojan DOP-nimitys. Myös tämä Lidlin valikoimiin päätynyt herkku oli oikeaa mozzarella di bufala campanaa. 🙂 Lidlin herkkuerät ovat kyllä silmällä pitämisen arvoisia. (Aiemmin olen kirjoittanut sieltä löytämästäni superpehmeästä Le Pavé-valkohomejuustosta.)

24mozzarella2

Puhvelinmaitomozzarella on todellakin erilaista kuin ne kauppojen peruspallerot tai tiivis pitsamozzarella. Tuore puhvelinmaitomozzarella on tiiviimpi ulkoreunoilta ja keskeltä todella pehmeää. Tässä ostamassani pallerossa kuoren alta paljastui oitis hyvin pehmeä, kermainen ja suussa sulava sisus. Maku oli jotain aivan sanoin kuvaamattoman herkullista verrattuna perusmozzarellaan. Ravintosisältökin kertoo puhvelinmaitomozzarellan eroavan perusmozzarellasta: perusmozzarellassa rasvaa ja proteiinia on yleensä suurinpiirtein saman verran (n. 1:1) siinä missä tässä pallerossa oli proteiinia liki puolet vähemmän suhteessa rasvaan (12:22). Mozzarellaa tehdään myös raakamaitoon, mutta Suomessa olen törmännyt vain pastöroituun maitoon tehtyyn juustoon. Jos joku tietää missä pääsisi maistamaan raakamaitomozzarellaa, niin saa vinkata. 😉

24mozzarella3
Vesi herahtaa jo kielelle kun tällaisen vain näkeekin…

Loistavia kavereita mozzarella di bufalalle ovat tietty laadukas oliiviöljy, tuore basilika ja tomaatit. Juusto olisi myös hyvä syödä aivan tuoreena, muutaman päivän ikäisenä, mutta siihen on Suomessa harvoin tilaisuutta – joskus Italiassa sitten. 😉

MUITA ERIKOISJUUSTO-POSTAUKSIA
Chimay-olutjuusto
Gruyére (kts. myös Gruyérepiirakan uusinta)
Le Pavé-valkohomejuusto
Mes-juusto
Morbier-tuhkaraitajuusto
Prima Donna maturo-pitkään kypsytetty gouda
Regina Blu-sinihomejuusto
Saint Albray-valkohomejuusto
Wasabigouda
Vuohen Vuoristo-juusto

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    […] Edellisestä juustoesittelystä onkin päässyt taas vierehtämään aikaa, vaikka juustoa kyllä kuluu hyvällä tahdilla. Tällä kertaa vuoron saa hyvin perinteinen, ranskalainen sinihomejuusto Fourme d’Ambert. Se valmistetaan sylintereiksi, ja sen ulkopintaa peittää rustiikkinen, kuivahko kuori. Juusto on rakenteeltaan melko kovaa, muttei yhtä murenevaista, kuin esimerkiksi Aura tai Österkron. Juustolla on ranskalaisten juustojen AOC-alkuperäsuoja, kotipaikkana tällä juustolla on Auvergne. Raaka-aineena on vaihdellen pastöroitu tai pastöroimaton lehmänmaito. Maultaan Fourme d’Ambert on mieto, kermainen, täyteläinen ja hedelmäinen. Veikkaanpa aika monet Valion Aurasta pitävät, tykkäisivät tästä. […]

  2. 4

    amina sanoo

    Myös Pirkka parhaat-sarjan mozzarella di bufala on hyvää. Henk. koht. pidän sitä parempana maultaan ja koostumukseltaan verrattuna lidlissä myytävään.

  3. 5

    sanoo

    Kiitos vinkistä! 🙂 Lidliin tuota mozzarella di bufalaa tulee muutenkin vain satunnaisesti erikoiserien mukana, joten taidanpa testata Pirkkaa!
    Stockmannilta saa myös aivan ihanaa tryffelillä maustettua mozzarella di bufalaa, joka on keskeltä aivan pehmeää, mutta sillä alkaakin olla jo hintaa. 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *