Mont d’Or – jumalainen juusto

Oi, juustoa! Sulaa juustoa! Mikäpä olisi ihanampaa kylmänä talvi-iltana? Ranskalainen valkohomejuusto Mont d’Or on yksi niistä alkuperäsuojatuista herkuista (lisää herkkujuustoja Juustoesittelyissä), joiden valmistustapa on tarkoin määritelty. Mont d’Oria valmistetaan pastöroidusta tai pastöroimattomasta lehmänmaidosta, jota kypsytetään puurasiassa kolme viikkoa. Meille Mont d’Or tarttui mukaan tuliaisena joulukuiselta Ranskan matkalta. Mont d’Oria saa Ranskassa joka paikasta, mutta Suomessa sitä voi joutua vähän metsästämään. Kannattaa siis suunnata juustokauppoihin, ja Stockmannillakin sitä on ainakin ennen ollut valikoimissa. Puurasiassa olevasta Mont d’Orista syntyy uunissa superhelppo minijuustofondue, joka saa lisäsäväyksen valkosipulista ja yrteistä. Samaan tapaan voi valmistaa myös puurasiassa olevaa camembertia (ks. tämä kirjoitus), joiden saatavuus on Suomessakin hyvä. Mies ei ole kaltaiseni juustojen suurkuluttaja, eikä ole koskaan ollut mikään valkohomejuustojen ystävä. Kuumentaminen tekee juustosta kuitenkin aivan erilaisen, ja olikin hauska katsoa hänen ihmetystään kun juusto yllätti hänet herkullisuudellaan. Sulassa juustossa on jotain taikaa. 😉 Tätä juustoruokaa hänkin söisi uudestaan, etenkin hyvän valkoviinin kanssa. Meillä oli palanpainikkeena kuivaa chablista, mutta David Leibovitz vinkkaa juomasuosituksiksi myös esim. sancerren, oluen tai shamppanjan. Hänkin muuten hehkuttaa kovasti lämpimän Mont d’Orin herkullisuutta kirjoituksessaan. 😉 Mont d’Or on peruscamembertiä (200-250 g) isompi ja se riitti hyvin illalliseksi kahdelle lisukkeiden kera. Lisukkeina meillä oli vaaleaa paahtoleipää (viljatonta tottakai), höyrytettyjä ruusukaaleja ja uunissa paahdettuja maa-artisokkia. Kerrassaan erinomainen setti. 🙂


Ennen uunia



Paahdettujen maa-artisokkien resepti löytyy täältä


Leipäpala sukeltaa juustoon

MONT D’OR UUNISSA
Lisukkeiden kanssa kahdelle pääruokana tai useammalle alkuruokana
1 Mont d’Or puurasiassa (ks. camembert-versio)
1 valkosipulinkynsi
Tuoreita yrttejä (esim. rosmariinia tai timjamia
1/2 dl valkoviiniä
Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Tee juuston pintaan veitsellä 8-10 kapeaa koloa ja työnnä niihin valkosipulia ja yrttejä. Vuoraa juusto koreineen foliolla, mutta jätä päälliosa peittämättä. Kypsennä juustoa uunissa 200 C asteessa 20-30 minuuttia, kunnes juusto on kauttaaltaan sulaa ja kuumaa. Tarjoa kasvisten ja leivän kanssa. Ne sopivat hyvin kuumaan juustoon dipattaviksi.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit
  1. 2

    Anonyymi sanoo

    Juuri saatiin syötyä vastaava setti, kiitos herkullisesta vinkistä. Syötiin nämä alkuruuaksi ja Pääruoaksi on pihviä ja roquefort-kastiketta reseptilläsi. Onnistui muuten hyvin, kiitos reseptistä. Jännä juttu että ensin mullakin juoksettui, mutta yhtäkkiä muuttui kastikkeeksi��

  2. 3

    sanoo

    Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi syönyt Mont d'Oria. Täytyykin käydä lähiaikoina Stockalla – tämä on juuri talvi-iltoihin sopiva herkku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *