Mont d’Or – jumalainen juusto

Oi, juustoa! Sulaa juustoa! Mikäpä olisi ihanampaa kylmänä talvi-iltana? Ranskalainen valkohomejuusto Mont d’Or on yksi niistä alkuperäsuojatuista herkuista (lisää herkkujuustoja Juustoesittelyissä), joiden valmistustapa on tarkoin määritelty. Mont d’Oria valmistetaan pastöroidusta tai pastöroimattomasta lehmänmaidosta, jota kypsytetään puurasiassa kolme viikkoa. Meille Mont d’Or tarttui mukaan tuliaisena joulukuiselta Ranskan matkalta. Mont d’Oria saa Ranskassa joka paikasta, mutta Suomessa sitä voi joutua vähän metsästämään. Kannattaa siis suunnata juustokauppoihin, ja Stockmannillakin sitä on ainakin ennen ollut valikoimissa. Puurasiassa olevasta Mont d’Orista syntyy uunissa superhelppo minijuustofondue, joka saa lisäsäväyksen valkosipulista ja yrteistä. Samaan tapaan voi valmistaa myös puurasiassa olevaa camembertia (ks. tämä kirjoitus), joiden saatavuus on Suomessakin hyvä. Mies ei ole kaltaiseni juustojen suurkuluttaja, eikä ole koskaan ollut mikään valkohomejuustojen ystävä. Kuumentaminen tekee juustosta kuitenkin aivan erilaisen, ja olikin hauska katsoa hänen ihmetystään kun juusto yllätti hänet herkullisuudellaan. Sulassa juustossa on jotain taikaa. 😉 Tätä juustoruokaa hänkin söisi uudestaan, etenkin hyvän valkoviinin kanssa. Meillä oli palanpainikkeena kuivaa chablista, mutta David Leibovitz vinkkaa juomasuosituksiksi myös esim. sancerren, oluen tai shamppanjan. Hänkin muuten hehkuttaa kovasti lämpimän Mont d’Orin herkullisuutta kirjoituksessaan. 😉 Mont d’Or on peruscamembertiä (200-250 g) isompi ja se riitti hyvin illalliseksi kahdelle lisukkeiden kera. Lisukkeina meillä oli vaaleaa paahtoleipää (viljatonta tottakai), höyrytettyjä ruusukaaleja ja uunissa paahdettuja maa-artisokkia. Kerrassaan erinomainen setti. 🙂

0601montdor2.jpg
Ennen uunia


0601montdor1.jpg
Paahdettujen maa-artisokkien resepti löytyy täältä

0601montdor3.jpg
Leipäpala sukeltaa juustoon

MONT D’OR UUNISSA
Lisukkeiden kanssa kahdelle pääruokana tai useammalle alkuruokana

1 Mont d’Or puurasiassa (ks. camembert-versio)
1 valkosipulinkynsi
Tuoreita yrttejä (esim. rosmariinia tai timjamia
1/2 dl valkoviiniä

Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Tee juuston pintaan veitsellä 8-10 kapeaa koloa ja työnnä niihin valkosipulia ja yrttejä. Vuoraa juusto koreineen foliolla, mutta jätä päälliosa peittämättä. Kypsennä juustoa uunissa 200 C asteessa 20-30 minuuttia, kunnes juusto on kauttaaltaan sulaa ja kuumaa. Tarjoa kasvisten ja leivän kanssa. Ne sopivat hyvin kuumaan juustoon dipattaviksi.

Kommentit (8)
  1. Paahdetut maa-artisokat pihvin ja roquefort-kastikkeen kaverina - Kauneus & Terveys -blogit
    27.10.2016, 18:13

    […] kivaa. Lantun lisäksi jääkaapista löytyi edelleen äidiltä saatuja maa-artisokkia, ja koska ne toimivat niin kivasti juustofonduenkin kanssa, päädyimme paahtamaan niitä. Ohjeet pihvinpaistoon ja maailman parhaan kastikkeen, […]

  2. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi syönyt Mont d'Oria. Täytyykin käydä lähiaikoina Stockalla – tämä on juuri talvi-iltoihin sopiva herkku.

    1. Se on kyllä aivan ihanaa talviruokaa. 🙂 Kunpa sen saatavuus olisi vähän parempi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *