Mitä pääsiäispöytään?

On se vaan kumma kuinka hauskaa on suunnitella mitä sitä voisikaan taas kokata ja syödä. Pääsiäinen lähestyy, ja perinteisesti pöytään kannetaan silloin lammasta. Minun lapsuudenkodissani tällaista tapaa ollut, mutta itse olen löytänyt siitä hyvän tekosyyn kokeilla uusia lammasreseptejä. Siitä syystä meillä syötiinkin viime pääsiäisenä peräti kaksi lammasateriaa:

21lammaspaisti3
Sitruuna-salviamarinoitua lampaanpaistia, paistinliemeen tehtyä kastiketta, marinoitua punasipulia ja hasselbackan piparipunajuuria

26nyhtolammas1
Nyhtölammasta, tsatsikia, minttu-granaattiomenajogurttia ja lanttutikkuja

Meillä ei ole tällä hetkellä mitään kotioloja kummempia suunnitelmia, mutta moinen hengähdystauko tulee ihan tarpeen. Maaliskuu on mennyt armottoman pänttäämisen parissa, ja huhtikuun alusta alkavat uudet työt. Eiköhän se ensimmäinen viikonloppu mene ihan uusia asioita sulatellessa. Se ei kuitenkaan estä kokkaamasta herkkua jos toistakin. 😉  Meillä vuoroon taitavat tänä vuonna päästä laivalta tuomani karitsan ulkofileet. Viimeksi moiset tarjottiin herkullisen kardemumma-kookoskastikkeen kanssa, mutta nyt on sellainen kutina, että lähdemme liikkeelle perinteisemmällä yrttilinjalla. Blogiin tulee kyllä sitten päivitettyä mihin päädyttiin.

12pasha
Jostain syystä tuntuu siltä, että pääsiäisjälkiruoan kuuluu joko olla sitruunaista tai keltaista, tai sekä että.  Meillä ei ehkä ollut lammasperinnettä, mutta pullapohjaista sitruuna-rahkapiirakkaa äiti teki aina  –  se oli herkkua se! Ehkä kaipaankin sitruunaa pääsiäisherkkuihin juuri siitä syystä. 😉 Pasha meillä tuli kaupasta, mutta sitähän on helppo tehdä itsekin, kuten viime vuonna testasin. (PS. tänä vuonna kehittelin vielä maidottoman version cashewpähkinöistä ;))

Tässä on kuitenkin joitain ideoita, mitä pääsiäispöytään voisi LCHF-/paleohengessä laittaa jälkiruokia unohtamatta. Lihoja ja lisukkeita saa puolestani yhdistellä makunsa mukaan. 😉

Karitsaa ja lammasta:
Salvia-sitruunamarinoitu lammaspaisti
Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla (yhdistä aioliin ja/tai tsatsikiin)
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeessa
Karitsan paahtopaistia kermaisella valkosipulikastikkeella
Karitsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta (jos pakkasesta löytyy sieniä)
Karitsan paahtopaistia punaviinikastikkeella
Karitsan potkaa punaviinissä
Lammaskoftat (yhdistä aioliin tai minttuaioliin)
Lammaspaisti oliiveilla ja tomaateilla (yhdistä melitzanosalataan ja/tai tsatsikiin)
Lammasta Rogan Josh

25karitsa-kanttarelli
Karitsan paahtopaistia, kanttarellimuhennosta ja vihreää parsaa

21lammaspaisti112karitsanpotka1
Oli se sitten paistina tai potkana – minulle kyllä maistuu!

Kasvislisuke:
Caesarsalaatti
Hedelmäinen vihersalaatti melonilla ja herneenversoilla
Juuresmuussi
Lanttutikut
Melitzanosalata (kreikkalainen munakoisosalaatti)
Paahdettuja punajuuria, pinjansiemeniä ja rucolaa
Porkkanakiusaus
Päärynä-pistaasisalaatti
Rosmariiniporkkanat
Uunijuurekset
Vihreä parsa voilla tai avokadohollandaisella (ks. parsan käsittely)

27porkkanakiusaus1
Porkkanakiusaus

Kastikkeet ja muut lisukkeet:
Aioli tai minttuaioli
Avokadohummus
Béarnaisekastike tai paleobéarnaise (ks. myös roquefort-versio)
Hollandaisekastike avokadosta
Marinoitu punasipuli
Minttu-granaattiomenajogurtti
Roquefortkastike
Tsatsiki

12vanukaspiirakka1
Aprikoosi-kookosvanukaspiirakka

15mango-sitruunakakku1
Mango-sitruunaraakakakku (pähkinätön)

Jälkiruoaksi tai muuten:
Aprikoosi-kookosvanukaspiirakka
Cashewpasha (maidoton)
Lemon curd
Mangocurd & mangocurdpiirakka (maidoton)
Mango-kardemummalassi (kokeile tehdä kookosjogurttiin!)
Mango-sitruunaraakakakku (pähkinätön)
Pasha
Raaka valkosuklaa (ks. kirsikkaversio)
Sitruuna-lakritsiraakakakku (maidoton, muokattavissa pähkinättömäksi)
Sitruuna-mascarponejuustokakku
Sitruuna-mascaroponemoussea sellaisenaan, tai esimerkiksi marjoilla tai hedelmillä
Sitruunapiirakka (maidoton)

IMG_2997
Ehkäpä raaka valkosuklaa maistuisi virpojillekin? Tuskin jäävät syömättä vaikka kindermunat veisivätkin lapsien äänet. 😉

Pähkinäallergia: Viljattomissa leivonnaisissa on monesti pähkinöitä ja manteleita, joille melko monet ovat allergisia. Ne voi paikoitellen korvata mm. auringonkukansiemenillä ja kookosjauhoilla tai -hiutaleilla. Kookospähkinä on nimestään huolimatta hedelmä. Yhdistelä haluamasi piirakan täyte tähän pähkinättömään pohjaan. Raakakakuista mango-sitruunakakku on pähkinätön, ja sitruuna-lakritsikakusta saa sellaisen käyttämällä siinä mango-sitruunakakun pohjaa. 😉 Jos joku suunnittelee suurempia kekkereitä, niin lisää erikoisruokavalioiden huomioon ottamisesta täällä.

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *