Mintulla maustettu hernesosekeitto

On se kumma miten keväisin rupeaa tekemään mieli kaikkea vihreää ja yrttistä. 😀 Parsasalaatti on ollut yksi tämän kevään ehdottomista hiteistä, ja veikkaanpa että tästä tuorehernekeitosta tulee toinen suursuosikki – niin hyvää soppaa siitä tuli. Keiton sydämenä minulla oli toki kotitekoista luulientä, josta ei makua puutu – suosittelen vahvasti sellaisen käyttöä, jos vain mahdollisuuksia on. Luuliemen voi keitellä ihan mistä vaan kanankoipien, ribsien ja patalihoista jäineiden luiden sekä kasvisten jämistä, esim. parsojen tyvistä, (ks. ohjeet), ja säilöä purkissa pakastimessa. Luuliemellä on myös moninaiset terveyshyödyt (jos innostuit, katso myös kirjoitukseni liivatteesta) mutta keiton teko ei toki ole vain liemestä kiinni – turvaudu tarvittaessa liemikuutioon. 😉 Vaikka tämä keitto oli nyt kevään inspiroima, on se oikeastaan raaka-aineiltaan mitä ympärivuotisin ratkaisu – pakasteherneiden ja sipulien saanti ei ole juuri sesongista kiinni. 😉

HERNE-MINTTUSOSEKEITTO

2 ps (yht. 400 g) pakasteherneitä
2 keltasipulia
1 valkosipulinkynsi
4 dl kana- tai kasvislientä (tai kotitekoista luulientä!)
2 dl kermaa tai kookosmaitoa
Hieman sitruunamehua
(Suolaa, riippuen liemen suolaisuudesta)
Hieman valkopippuria
Tuoretta minttua maun mukaan (varaa ainakin puoli ruukkua)

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Pistä kattilaan liemi, herneet ja sipulit. Kiehauta ja jatka keittelyä keskilämmöllä kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää kerma/kookosmaito, sitruunamehu ja mausta valkopippurilla. Tarkista suolaisuus. Lisää joukkoon silputtua minttua. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarkista maut, ja lisää minttua ja muita mausteita tarvittaessa. Voit viimeistellä keiton ripottelemalla sen pinnalle kurpitsansiemeniä tai ”halloumikrutonkeja” ja tarjota sen kanssa leipää (esim. siemennäkkäriä, pellavansiemenlimppua, tai muuta viljatonta leipää) ja keittoon sekoitettavaa proteiinilisää (esim. raejuustoa, kanaa, katkarapuja).

Lisää luuliemen käyttövinkkejä löytyy luuliemi-tagin takaa. 😉


Lisää keittoreseptejä:
Mausteinen paprika-bataattikeitto
Mausteinen porkkanasosekeitto
Perinteinen lihakeitto
Vaniljainen kukkakaalisosekeitto

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *