Menuideat perinteiseen ja erilaiseen pääsiäiseen

Pääsiäinen lähestyy, ja monet lehdet ja blogit ovatkin huomioneet tämän reseptivinkkejä jaellen. Niinpä lienee aika minunkin jakaa vähän omassa mielessä pyörineitä ateriaideoita. Pääsiäinen on karitsoineen vähän niin kuin joulu kinkkuineen. Se jakaa mielipiteitä. Toisen pääsiäinen on pilalla ilman karitsaa, ja toinen kokee tulevansa pakotetuksi syömään sitä. Minulle itselleni melkein mikä vaan käy juhla-ateriaksi. Meillä ei ollut kotona ikinä pääsiäiskaritsaa (ei muulloinkaan kuin pääsiäisenä), mutta olen viime vuosina ihastunut sen lihan makuun. Pääsiäiseen mahtuu kuitenkin kaikeksi onneksi niin monta pyhää, että siinä ehtii tehdä useammankin ”paremman” aterian. Omassa mielessäni vaihtoehtoja on pyörinyt monia. 
Koska pääsiäiseen liittyy niin paljon ruokaperinteitä, meinasi tästä postauksesta tulla hyvin samanlainen kuin viime vuonna julkaisemastani Mitä pääsiäispöytään?-kirjoituksesta. Se on edelleenkin täyttä asiaa (ja jos ette ole kokeilleet vielä nyhtölammasta niin trust me, kannattaa), mutta päätin tarkoituksella koittaa keksiä uudempia ja erilaisempia vaihtoehtoja tähän kirjoitukseen. Ne kaikista ”pakollisimmat” päsiäisreseptit, kuten karitsan paahtopaistit ja pashat (maidoton pasha ja perinteinen pasha) löytyvät toki kummastakin kirjoituksesta. Vaihtoehtoja siis riittää, joten päädyin keräämään neljä unelmamenuani seuraavilla teemoilla:

  • Perinteinen karitsa/lammas
  • Karitsa/lammas uudella tavalla
  • Juhlava lintu
  • Kala

Pääsiäisen neljä unelmamenua:



Karitsankareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta
Portviinillä maustettu suklaamousse


Marokkolaiset karitsanpotkat ja bataatti-sellerimuussi
Sitruunapiirakka kardemummalla


Nyhtöankkaa mausteisella luumukastikkeellalanttutikkuja ja salaattia
Mansikka-kookospannacotta


Pinaatti-parmesaanilohi ja uunijuurekset
Pasha

Aijai. Söisin itse vaikka nuo kaikki. Tänä pääsiäisenä meillä syödään ainakin ankkaa. Pakastimessa odottaa nimittäin Lidlistä hankittu kokonainen ankka, jolle reseptikin on jo valmiina: nyhtöankkaa mausteisella luumukastikkeella. Ihan tulee vesi kielelle jo pelkästä sen muistelusta, niin hyvää se viimeksi oli. 😉 Lintu ei muutenkaan ole yhtään huonompi vaihtoehto pääsiäispöytään. Tummalihaiset linnut tuovat tiettyä juhlavuutta. Toinen pääsiäismust on tänä vuonna lisukepuolella maa-artisokka, jossa on hieno, uniikki arominsa. Maa-artisokan voi esimerkiksi paahtaa tai pistää muussiksi. Ja koska paras pääsiäisjälkkäri on joko/sekä että keltainen ja sitruunainen, on kardemummalla maustettu sitruunapiirakka vahvoilla kokkauslistalla. Tänä pääsiäisenä ei ainakaan kuolla nälkään. 😉


Kardemummalla maustettu sitruunapiirakka

Jos juuri nuo minun unelmamenuni eivät täysin natsanneet, niin tässä on lisää reseptejä samalla neljällä teemalla. 🙂 HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE! <3

Karitsaa ja lammasta perinteisemmin:
Karitsan kareeta ja maa-artisokka-palsternakkasosetta
Karitsan paahtopaistia ja kanttarellimuhennosta
Karitsan paahtopaistia ja kermaista pinaatti-kanttarellipaistosta
Karitsan paahtopaistia, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike
Karitsan paahtopaistia, rosmariiniporkkanoita ja punaviinikastiketta
Salvia-sitruunamarinoitu lammaspaisti
Vaniljaista karitsanpotkaa punaviinissä
Yrttikuorrutettu karitsanfilee

+Peruskaava karitsan paahtopaistin ja fileen valmistamiseen kaupasta lautaselle

Karitsaa ja lammasta uudella tavalla:
Kahvilla maustettu lampaanpotka
Karitsaa kardemumma-kookoskastikkeella
Karitsan paahtopaistia, rapsakka kasviswok ja kermainen valkosipuli-rosmariinikastike
Lammaskoftat, minttuaioli ja pistaasi-päärynäsalaatti
Lammasta Rogan Josh (intialainen lammaspata)
Marokkolaiset karitsanpotkat sahramilla ja hedelmillä
Nyhtölammasta granaattiomenalla ja mintulla
Raparperikaritsanpotkat

Lintua juhlavasti:

Ankanrintaa ja kasviksia itämaisittain
Ankanrintaa kirsikkakastikkeella
Ankanrintaa portviinillä ja sieni-kasvispaistosta
Ankanrintaa vadelmakastikkeella
Appelsiiniankkaa ja vesikrassisalaattia
Nyhtöankkaa mausteisella luumukastikkeella
Pitkään kypsytetyt hanhenkoivet
Nyhtöankka mausteisella luumukastikkeella
Vuohenjuustolla ja ilmakuivatulla kinkulla täytetty maissikananrinta ja bataatti-cashewsalaatti

PS. Ankan ja hanhen kanssa hyviksi meillä on todettu roséviini (Bodvar of Sweden No 7), rosékuohuva (Nicolas Feuillatte Rosé Brut Champagne) ja punaisista uusi-seelantilainen pinot noir Te Kairanga Runholder 2013. 😉


Ankanrintaa kirsikkakastikkeella ja roséshamppanjaa

Kalaa kaipaava voi kokeilla jotain seuraavista:
Kardemummalohi
Korianterilohi
Paistettua lohta ja omena-piparjuuritsatsikia
Pinaatti-parmesaanilohi
Tapenadelohi
Vuohenjuustolohi


Suklaamousse portviinillä


Hedelmäinen vaniljapannacottapiirakka

Jälkiruoat:
Aprikoosi-vanukaspiirakka
Cashewpasha (maidoton, paleo, raaka pasha)
Hedelmäinen vaniljapannacottapiirakka
Mangocurdpiirakka
Mansikka-kookospannacotta
Perinteinen pasha
Piña colada-piirakka
Riisivanukas suolakaramellikastikkeella
Sitruuna-lakritsiraakakakku
Sitruunapiirakka kardemummalla
Sitruuna-mascarponejuustokakku (liivatteeton)
Sitruuna-mangoraakakakku
Suklaamousse portviinillä

Lisää kirjoituksia samasta aiheesta:
Gluteenitonta mämmiä, raikasta korianterilohta ynnä muuta – pääsiäinen 2015
Mitä pääsiäispöytään?
Pääsiäisen ruokasuunnittelua ja TV-tärppi
Pääsiäinen 2013


Gluteenitonta mämmiä

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(’create’, ’UA-66125539-1’, ’auto’);
ga(’send’, ’pageview’);

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *