Melkein ilmaista possupataa

Haloo, kanssaopiskelijat! Eikö opintotuki taaskaan tunnu riittävän muuhun kuin jauholenkkiin ja nuudeleihin, ja jääkaapissa on viikkoa ennen tuen maksamista vain valo? Moni (opiskelija) pähkäilee varmaan taas syksyn aluksimiten syödä kunnon ruokaa kun budjettia joutuu oikeasti laskemaan. Se ei ole mahdotonta, mutta hintatietoisuudesta ja suunnitelmallisuudesta on hyötyä.

Minun vinkkini hyvään ruokaan pienellä rahalla:

  • Suosi edullisia ruhonosia – niistä syntyy ajalla ja rakkaudella suussasulavia herkkuja
  • Suosi sesongin raaka-aineita (kesäkurpitsa, kaalit, juurekset, metsäsienet)
  • Seuraa tarjouksia ja osta tilaisuuden tullen lihoja pakkaseen
  • Osta laputettuja tuotteita ja pakasta tarvittaessa
  • Suurissa pakkauksissa on monesti halvempi kilohinta (muttei ihan aina)

Possun etuselkä on ollut ainakin viimeisen kuukauden ajan lähicittarissa törkeän halpaa (2,90 €/kg), joten ostin sitä tietenkin yhden köntin nyt syötäväksi ja toisen pakastimeen. Etuselässä on muutama pikku selkänikama, ja nahkasiivu, mutta ne takaavat vain maukkaan liemen ja mehevän lihan – win win. 😉 Ja luistahan voi vielä tämän jälkeen keitellä superhyödyllisen luuliemen. 😉 Kaalin, sipulin ja juuresten kilohinnat vaihtelevat alle eurosta pariin euroon. Ei paha.

02ilmainenpossupata

MEHEVÄ POSSUPATA

n. 1-1,4 kg porsaan etuselkää, lapaa, uunilihaa tai niskaa eli kassleria (luullisesta lihasta plussaa!)

Kuivamausteseos:
Suolaa
Mustapippuria
(Savu-)paprikajauhetta
Fenkolinsiemeniä
Jauhettua koritanteria
Juustokuminaa
2-3 rkl sherryviinietikkaa tms.

Pataan:
5-6 sipulia
3 porkkanaa
1 punainen chili
5 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
½ l lihalientä
3 rkl tomaattipyreetä
1 keskikokoinen kaali1 bataatti

Mausta possu mielellään jo edellisenä päivänä. Hiero suolaa ja mustapippuria kauttaaltaan ympäri lihaa. Lisää kuivamausteita samalla tyylillä kunnes liha on maustekerroksen peitossa. Lorauta lopuksi päälle sherryviinietikkaa ja levitä sen avulla mausteet taisaisesti (kuivat mausteet tahtovat välillä kokkaroitua lihan kosteaan pintaan). Anna lihan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoan valmistamista. Pilko sipulit (saa jäädä suht isoksikin, sipuli hajoaa pitkän kypsennyksen aikana) ja porkkanat ja hienonna chili ja valkosipuli. Laita puolet kasviksista padan pohjalle ja nosta lihakimpale niiden päälle. Laita loput kasviksista lihan päälle. Lisää laakerinlehdet ja lihaliemi. Kiehauta pata ja nosta se sitten uuniin. Kypsennä pataa ensin 200 ⁰C asteessa noin puoli tuntia ja laske lämpötila sitten 150 ⁰C asteeseen. Anna lihan hautua 3-4 tuntia tai kunnes liha rupeaa hajoamaan (liha irtoaa mahdollisista luista). Nosta liha lautaselle tai vuokaan jäähtymään. Silppua kaali ja lisää se pataan. Lisää myös tomaattimurska. Jatka kypsentämistä uunissa noin 30-40 minuuttia, kunnes kaali on pehmennyt. Kuori ja pilko bataatti. Lisää bataatti pataan ja jatka kypsentämistä kunnes bataatti on pehmennyt. Siivoa liha luista, nahasta ja läskistä. Voit repiä lihasta mukavia suikaleita nyhtöpossutyyliin kahden haarukan avulla. Nosta lihat pataan ja sekoita – valmista!

Lisää reseptejä edullisista raaka-aineista:
Carnitas (pulled pork-variaatio)
Deli Market, harvinaisempia ruhonosia Turusta
Juopunut häränhäntäragù
Kaalilaatikko kylkisiivuilla
Osso buccoa ja gremolataa
Osso buccoa meksikolaisittain
Pulled porkia barbeque-kastikkeella
Pulled porkia makean tulisella barbeque-kastikkeella

Vinkit myös (opiskelijoiden) ruokalasyömiseen:
LCHF ruokaloissa
Kasvisravintolassa lounaalla

Kommentit
  1. 1

    Heidi sanoo

    Syksy on kyllä siinä mielessä hyvää aikaa kun kotimaiset juurekset ja vihannekset ovat edullisimmillaan ja myöskin possusta olen huomannut syksyisin erikoisen hyviä tarjouksia (olisikohan syynä joulu ja kinkkujen saaminen markkinoille, jolloin "sivutuotteena" tulee paljon muutakin porsaanlihaa). Mä teen etuselästä tai lavasta usein hernekeittoa, uunilihaakin on joskus tullut kokeiltua. Taas yksi hyvä resepti sinulta lisää, täytyypä kokeilla! 🙂

  2. 2

    sanoo

    Oi, tuo hernekeitto rupesikin houkuttamaan! Kiitos vinkistä ja kivasta palautteesta. 🙂
    Ja tuo kinkkuspekulaatio kuulostaakin ihan järkeen käyvältä – eipä ollut käynyt mielessäni. Pitääkin ottaa ilo irti kaikista edullisista possunpalista. 😉

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *